Rocksana " Poprvý"

  • Číst 3537 krát

Vy dříve narození, pamatujete poprask v 70.tých létech okolo kapely z tehdejší NSR, kterou tvořili chlapci od 12ti do 15ti let- The Teens? Hity Gimme Gimme Gimme Gimme Your Love, Rollerball, Eloise, ale hlavně Give Me More vládly všem žebříčkům, diskotékám a hitparádám. No a nyní máme něco podobného u nás, nedaleko Berouna, kde vznikla kapela mladičkých hošíku s názvem Rocksana. Ač mladí, již se můžou pochlubit úspěchy jako je třeba turné s Harlej, na kterém zanechali víc než dobrý dojem!! Ale nejen Harlej, ale i Chinaski, popř. festy jako Votvírák, Porta….Dojem z vystoupení s Harlej byl naprosto dokonalý. Naše redakce vyráží za kapelou do Berouna, aby tyhle mladé hošíky školou ještě povinné vyzpovídat.

Pojďte nám představit kapelu, a komu je kolik let.
Jsme celkem čtyři, kytarista a zpěvák Honza Slepička (18), bassák Petr Komínek (17), kytarista Luboš Cipra (17) a bubeník Áda Kasík (11)

Od kolika let se věnujete muzice?

K hudbě jsme se všichni dostali postupně každý svou cestou, většinou už v útlém věku. Áda jen začal chodit a už řezal mamce do hrnců hlava nehlava, Honza už odmala vystupoval v pokojíčku s kytarou a Petr začínal na housle, potom se ale sešli s Lubošem na školním kroužku kytary.

Kamarádíte se spolu i mimo kapelu? Chodíte na nějaké společné akce?

Mimo koncerty a zkoušky se poslední dobou tolik nevídáme, hlavně kvůli škole a povinnostem mimo kapelu, ale to neznamená, že bychom nebyli dobří kamarádi. Daleko víc času spolu trávíme třeba v létě, kdy je víc volno.

Hrajete ve čtyřech, neuvažovali jste nikdy třeba o klávesách?

O rozšíření kapely nástrojově jsme zatím příliš neuvažovali, v současnosti nám stačí to, co máme.-)))

Předpokládám, že jste se znali, ještě než jste založili kapelu? Jak vlastně kapela vznikla?

Všichni čtyři jsme spolu chodili na základní školu v Zaječově, Honza, Petr a Luboš byli členy školní kapely. Ta se po nějaké době rozpadla, ale zájem hrát byl i nadále, a tak jsme se dostali k Ádovi.

'Proč právě název Rocksana?

Rocksana je dívčí křestní jméno, a dívky máme rádi, stejně tak jako rockovou hudbu, takže přirozeně spojením vznikl název Rocksana.

Jak reagovali vaši rodiče, když jste přišli domů s tím, že jste založili kapelu?

Nikdo z rodičů nebyl zásadně proti, vlastně byli většinou rádi, že se konečně někde hudebně vyžijeme. Samozřejmě jsme museli slíbit, že nebudeme zanedbávat školu a povinnosti, ale jinak nám to vcelku „prošlo“ .

Pustili jste se do rockové muziky – proč právě rock? Vycházíte z nějakých svých vzorů? Co kdo z vás poslouchá?

Rocková hudba lidi spojuje, stejně tak jako spojila nás v jedné kapele. Každý z nás si našel k rockové hudbě cestu po svém. Vzory jsou pro nás určitě důležité, ale snažíme se být co nejvíce sví.

Hrajete svoji původní tvorbu? Od začátku jste měli jasno, že půjdete cestou vlastních songů?

Hrajeme především skladby naše, ale začínali jsme na cover verzích domácích i zahraničních hitů. Vlastní písničky přišly tak nějak přirozeně s fungováním kapely.

Zkoušíte společně, nebo si přehráváte party individuálně a občas se sejdete, abyste slyšeli, jak to hraje ?

Zkoušky děláme společné většinou o víkendech, ale samozřejmě je za tím také spousta samostudia a cvičení doma.

Kde hledáte inspiraci k textům?

Inspirace je všude kolem. Naše texty vychází z našich vlastních zkušeností a zážitků a pojednávají o různých tématech. Každá písnička má svůj příběh, ale interpretovat si jej může také každý sám .

Máte i poměrně zdařilé klipy, pomáhá vám někdo z dospělých, nebo jste jen o vaši vizi?

Za zázemí a organizaci vděčíme především našim rodičům, obsahově ale každý videoklip přišel na svět trochu jinak. Například příběh videoklipu k písni Utíkám se zrodil kolektivně v hlavách kapely a jejího okolí.

Vznikli jste v lednu 2015 a už jste si zahráli s Harlej nebo Chinaski, jak jste to dokázali?

Tam, kde teď jsme, jsme se dostali po mnoha úspěších a mnoha nezdarech. Často je to zkrátka o tom pořádně zabrat a makat, ale roli samozřejmě také hraje štěstí.

Máte za sebou první desku Poprvé, která následovala po singlech Stoupáme a Kolikrát, jaké to bylo ve studiu?

Určitě to pro nás byla velká zkušenost. Nahrávali jsme v domácím prostředí a mnoo nápadů ještě „dovzniklo“ během samotného nahrávání.

Nahráli jste více věcí a vybírali, nebo jste přišli s definitivním počtem songů?

Výběr skladeb na první CDčko proběhl ještě před samotným nahráváním, takže vše, co jsme nahráli, je na desce.

Jak to vypadá v kapele ohledně rozhodování, dokážete se mezi sebou o všem domluvit, nebo nad vámi bdí manager, nebo rodič, který je nápomocen poradit, nebo vnést řád do chodu kapely?

Naším velkým rádcem je náš manažer Petr Kasík, ale většinou jsme schopni se na něčem rozumně usnést.

Přemýšlíte a diskutujete o tom, jak má vypadat image kapely, oblečení, stage, nebo tomu všemu necháváte volný průběh?

O image, vzhledu a vystupování kapely přemýšlíme dost – jsme moc rádi, když se lidem líbí naše hudba, ale image a vzhled stage je samozřejmě přidaná hodnota.

Je začátek roku, jaké máte plány na rok 2019? Už máte nějaké rozpisy na koncerty v letošním roce? Kde lidé najdou informace o kapele, mají si tam třeba možnost koupit CD?

Termíny a místa koncertů a vystoupení, fotky a informace naleznete na www.rocksana.cz, CD je možné zakoupit na koncertech, případně lze kontaktovat některého z členů. Z plánů stojí určitě za zmínku náš tradiční koncert v Labi 30.3.2019, či plánované akce s kapelou Arakain.

Kdybyste věděli, jak to bude vypadat toho 3.1.2015, kdy jste vznikli. Šli byste do toho všichni znovu?

Určitě.

To co prožíváte, je to přesně to, co jste očekávali, tak jste si to představovali, nebo je to trošku jiné?

Mnohdy i daleko lepší :-)))

Máte za sebou festivaly jako Votvírák, Rock Fest Jinice, Pivní slavnosti… jak se cítíte mezi ostatními muzikanty, když přijedete do backstage a potkáváte se často slavnými jmény? Jak se k vám chovají? Přehlíží vás, nebo vás berou jako parťáky?

Většina ostatních kapel se k nám chová kamarádsky a otevřeně, což je moc fajn.

V roce 2017 jste vydali první CD, není čas popřemýšlet nad novou deskou?

Nová deska je téma, které visí ve vzduchu neustále. Materiál postupně vzniká, takže téměř určitě jednoho dne něco zase vydáme, na to ale musí uzrát čas.

Poslední otázka, co vzkážete našim čtenářům a jaký oblíbený váš klip jim pustíme?

Rádi bychom všem našim fanouškům poděkovali za podporu, moc si toho ceníme a vždy se na ně moc těšíme!