Zdeněk Lhota o Legendách 2019

  • Číst 4778 krát

Prestižní festival The Legends Rock Fest se blíží mílovými kroky. Za svou dobu si festival právem vydobyl své místo mezi top festivaly, které se každoročně u nás konají. Každý rok pořadatelé připraví nějakou novinku, minulý rok to byla rocková pexesa a ohromný obelisk s orlem. Na to, co chystají na letošní ročník, jak to bude s kempováním a jak se organizátorům  vůbec "dýchá" pár týdnů před otevření festivalové brány jsme se zeptali toho nejpovolanějšího - Zdenka Lhotu. Pečlivě si článek pročtěte, brzy najdete soutěž o 3 x 2 vstupenky na The Legends Rock Fest v Hořicích a odpověď na otázky najdete v našem rozhovoru. Zahájení soutěže včas oznámíme na našem webu a FB profilu.

Zdeňku, pro někoho čas neúprosně běží, pro někoho se vleče. Jak je to s vámi a přípravami na další ročník The Legends Rockfestu?

Příprava se postupně stala celoroční a dnes již každodenní záležitostí. A nejen to. Ačkoli neproběhl ročník 2019 – a aniž ještě víme, jak proběhne – už nyní musíme myslet na přípravu v roce 2020, ale i na neuvěřitelný desátý ročník 2021. Na první pohled vypadá vše jednoduše: vyjedná se termín u kapel, zajistí se pódium a ozvučení. Pak nějaké občerstvení, někoho na pokladnu, výlep plakátů – a vše může běžet. Ve skutečnosti se jedná o tisíce detailů, na první pohled neviditelných. Jistota není nikdy, ale když tomu dáš vše, je šance, že se ti na festu vše sejde v dobře fungující organizaci. Na místě se pak vše pozná. Snažíme se vše připravovat v předstihu a nic nepodcenit.

„Legendy“ jsou známé bezkonkurenčním servisem, ať už pro kapely, tak pro diváky. Jak to vypadá s letošním fest teamem? Jsou nějaké nové posily?
Na festu je zajímavé, že snad každý rok natrefíme na nějakou úžasnou posilu. Dnes to jsou lidi, bez kterých si pořádání festivalu – ve formátu, v jakém dnes je – už vůbec nedovedu představit. Žijeme v době, kdy se vše počítá na peníze. V tomto směru i my musíme počítat každou korunu, abychom se dokázali vypořádat s náklady. Ale to vůbec nejcennější jsou právě lidi v týmu. Říka se, že každý jsme nahraditelný. V týmu jsou ale lidi, kteří se do něj zapojili, protože mají k této akci již svůj osobní a upřímný vztah. To nevznikne ze dne na den, vše vzniká letitou prací. A v tom jsou členové týmu nenahraditelní. Všichni se mohou spolehnout, že silné jádro týmu je opět připravené beze změn a odhodlané pro účastníky udělat maximum. A pevné jádro bude rozšířeno o určité další posily, abychom se společně vynasnažili o co možná nejlepší kvalitu všech služeb.

Dlouho se mluvilo o změně areálu, jak to ve finále dopadlo? Kde se letošní ročník „Legend“ odehraje?
Celá věc vznikla proto, že bylo poměrně sebejistě avizováno, že na jaře 2019 bude spuštěno přistavění 15 m výšky známé a unikátní Masarykovy věže samostatnosti, která sousedí s areálem. Festival se doposud odehrával ve vymezené části tohoto areálu. Je přitom nepochybné, že skrze uvedenou přístavbu bychom v této vymezené části přišli o další ne nevýznamný kus místa, které by se změnilo ve staveniště. Byli jsme tudíž postaveni před komplikovanou otázku, jak se s danou situací prostorově vypořádat. Dokonce jsme v této věci potenciální změny areálu zrealizovali i anketu, co dále dělat. Ve hře bylo stěhování i 60 km od Hořic. Uvedená anketa nás přivedla k řadě zajímavých námětů do budoucna. Nicméně termín avizované přístavby ze změnil na neurčito. Návštěvníci mohou tedy prvorepublikový unikát navštívit kdykoli po dobu festivalu tak, jak jej znají. Z důvodu konání festivalu je ve věži prodloužená provozní doba. Celkově tedy můžu potvrdit, že i letos se sejdeme na stejném místě.

Plocha před pódiem začínala být s narůstající popularitou festu pomalu malá. Staveniště je prozatím odloženo na neurčito. Jak budete řešit prostor letos?
Popsaná situace s přístavbou nás postavila do situace, kdy jsme museli mít připravený alternativní plán, nejlépe dva. Nikdy není dobré spoléhat na jednu kartu. První variantou se stala iniciativa k pronájmu nikoli části, ale celého areálu. Provozovatel autoklubu Hořice nám v tomto směru vyšel vstříc a jsme domluvení na pronájmu celého areálu. To nám dává úplně jiné možnosti. V uplynulých dnech jsem v průběhu celého týdne zpracovával celkem pět různých variant – tak, aby bylo dosaženo co možná nejlepšího konceptu. Kromě všech služeb se účastníci mohou spolehnout na osvědčené sociální zázemí. Plocha před pódiem se každopádně výrazně zvětší a nové rozmístění veškerého servisu přinese všem účastníkům daleko více komfortu.

K „Legendám“ patřila úžasná louka s možností stavby stanu zdarma, toaletami, vodou a nedalekým přírodním koupalištěm. Vše zůstává stejné? A kdy se fanoušci můžou začít ubytovávat?
Mohu potvrdit, že prostorově téměř neomezená louka je tradičně plně dispozici pro parkování a stanové městečko. Nezřídka se setkávám s tím, že organizátoři dají na obdobné akce nízké vstupné a vše pak ,,dohánějí“ jinými platbami, někdy i nečekanými. Platí tedy, že tato služba je komplet zdarma. Letos chceme mít k dispozici meziservis toalet, neboť minulý ročník nám ukázal, že jen posílená kapacita nestačí. Rovněž osvěžení v nedalekém prvorepublikovém koupališti Dachova je účastníkům plně k dispozici. Držitelé vstupenky z předprodeje mají vyjednanou slevu: dospělí za 40,- Kč, děti 20,- Kč.
Loni byl ve stanovém městečku poprvé zajištěn i stánek s občerstvením. Jeho provozovatelka si od první minuty získala přízen domáckým přístupem, a i když dostala řadu dalších zajímavých nabídek, všechny odmítla, a už se těší na své hosty. Uvedené služby na louce budou plně v provozu od čtvrtka, ale přijet je možné dle vlastního uvážení, třeba již v pondělí. Příležitostí pro aktivní odpočinek je všude nepřeberně.

Postarat se o jídlo a pití pro tolik návštěvníků není legrace. Na co se mohou vaši návštěvníci těšit?
Zajistit kvalitní catering není ani trošku snadný úkol. Tím spíše jsem rád, že mezi spolehlivé a tradiční opory patří Plzeňský Prazdroj. Točit se bude Radegast 10°a Plzeň 12°, pro řidiče Birrell. Nealko zajistí Koli Kolín. V plné síle dorazí hostesky z Jägermeisteru. K tomu pestrý výběr míchaných nápojů, vinotéka a café bar.
Ale k otázce na catering: Zrovna držím v ruce nabídku Full Party Servisu se širokým sortimentem masových i bezmasých jídel a směsí v cenách od 35,- Kč do 100,- Kč. Tradičně nebudou chybět domácí vepřové a hovězí steaky, burgery a klobásy, Asia bistro či XXL langoše. Nově budou k dispozici bagety s trhaným masem a špízy nebo belgické hranolky. U vstupu bude opět nonstop stánek s nabídkou od snídaně po pozdní večeři. Letos chceme nabídnout účastníkům i ukázku výroby věhlasné místní speciality – Hořických trubiček. Vše se snažíme připravit tak, aby si po dobu několikadenního pobytu přišel každý účastník v kteroukoli denní dobu na své a dostalo se mu čehokoli, na co může dostat chuť.

Vy se ale staráte i o zábavu. Minulý ročník to bylo výborné rockové pexeso, které bylo nonstop obsazené. Máte další eso v rukávu i pro letošní ročník?
Líbí se mi Tvůj smysl pro každý detail. Pro nezasvěcené připomeňme, že pexesem jsou myšleny tři otáčecí tabule o rozměru 1,5 x 1,5 m. Skládají se z 3 x 18 tematicky pečlivě vybraných fotografií festivalu od spřátelených fotografů. Dřevené rámy a otáčecí destičky, na kterých jsou nalepeny, vyrobil partnerský truhlář, jenž je pravidelným účastníkem. Jejich tisk rovněž zajistil partner, pro kterého fest představuje zpříjemnění od často až hektických, pracovních dní. Vystřižení, lepení a kompletace znamenaly věnovat jeden ze vzácně volných nedělních dní u nás v obyváku. Všemu předcházelo pečlivé zpracování grafika, který je jednou z největších opor celého festivalu. K tomu tisk doplňujících bannerů a kovovýroba. Pexeso se na první pohled jeví jako taková hloupůstka, ale ve skutečnosti má i ono svůj osobní příběh. Stejně tak jako například foto bannery, které jsou věnovány vítězům ankety o nejoblíbenější kapelu jednotlivých předchozích ročníků, či třeba vítězná cena ,rockového paroháče“ pro kapelu s největším počtem diváckých hlasů. Věřím, že takto je to i s celým festivalem a každým jeho detailem, díky čemuž se odlišuje od ostatních akcí. Vše má svůj příběh. Proto se mi líbí, že jsi si toho všiml.
Jak bylo avizováno, letošní rok se soustřeďujeme na maximální zvýšení komfortu. Chceme zajistit více míst k sezení a ploch k odpočinku. Další velkou výzvou je pro nás zajištění vratných (zálohovaných) kelímků, kde nebude chybět limitovaná edice pro sběratele suvenýrů. Doufejme, že i tato snaha a práce na dalších obdobných detailech se projeví nejen dobrou zábavou, ale i dalším zpříjemněním pobytu na festivalu.

Legendy, to je i skvělá a originální výzdoba areálu. Přibude letos něco nového, mimo vlajky loňského vítěze, kapely Traktor?
Jak jde čas, postupně vznikly dva a půl metru vysoký symbol rockového paroháče, stylová 5 m vysoká vstupní brána, kulisa o šedesáti metrech čtverečních kolem pódia, středový 7 m vysoký obelisk s orlem na vrcholu, 4 m vysoké vlajky věnované vítězným kapelám, které lemují plochu před pódiem, 2 m vysoký plastický nápis The Legends Rockfest či koule 1,4 m v průměru, s uvedením všech doposud vystupujících kapel, symbolizující „náš svět“ atd. Letos máme nakoupený materiál na dva 1,4 m vysoké orly, kteří mají být umístěni na 1,5 m podstavcích u vstupu před branou. Orel symbolizuje vizi a sílu. Kéž se ale stanou i symbolickými strážci klidu a pohody po dobu celého festivalu.

O „Legendách“ se nedá mluvit jinak než v superlativech. Ale pojďme teď ke vstupenkám. Vaše zvýhodněné vánoční sety pro dva, zahrnující lístky, trička a samolepku, jsou pověstné. Můžou ještě opozdilci, kteří nestihli zakoupit zvýhodněné vstupenky o Vánocích, sehnat lístek s nějakou výhodou ještě teď? A jsou ještě nějaké bonusy, mimo cenové výhody? Kolik vlastně vstupenka letos stojí?
Každý rok je nový, nelze žít ze setrvačnosti či z podstaty. Takže superlativy musíme opětovně odpracovat, abychom si je zasloužili. Ale jinak – dárkové sety pro dva, které zahrnují dvě celofestivalové vstupenky, dvě trička (každý rok originální limitovaná edice), a k tomu každoročně originální samolepka zdarma, jsou k dispozici již před Vánoci. Z mého pohledu je to dvojí dárek. Poprvé, když jím někoho obdaruješ, podruhé vlastním zážitkem. Proto se jej snažíme nabídnout již před Vánoci. Totéž platí i pro samostatné vstupenky. Držitelé vstupenek z předprodeje získávají pamětní látkový ID pásek s logem festivalu, osmistránkový festivalový zpravodaj se spoustou užitečných informací zdarma a s přehledem slev na další zážitkové aktivity. Prvních 100 účastníků na pokladně obdrží dva silikonové náramky s logem festivalu. K tomu parkování a stanové městečko rovněž zdarma.
Předprodej je k dispozici až do 1. července. Po uvedeném datu bude probíhat již jen v místě konání. Tam pak budou k dostání i vstupenky na jednotlivé dny. Co se týká ceny celofestivalových vstupenek, a tím i dárkových setů, ta se odvíjí hlavně od data nákupu. Včasný nákup je vždy výhodnější. Z pohodlí domova si je lze nechat poslat přes náš e-shop, kde je k dispozici i řada dalších suvenýrů. Vše najdete na webu www.thelegendsrockfest.cz

Nedá mi to se nezeptat: Jak je možné, že již na Vánoce máte nachystané nejen nové suvenýry a vstupenky, ale dokonce zveřejněný seznam kapel! Znám festivaly, které headlinery nezveřejňují ještě pár týdnů před začátkem. Jak to děláte?
Osobně mám na starosti jednání s cca stovkou festivalových partnerů. Naproti tomu program aktuálně zahrnuje patnáct až šestnáct kapel. Program má na starosti moje kolegyně Jana Hejčová z Liberce, a někdy nevím, co je náročnější. Zda jednání se stovkou partnerů, či sestavení atraktivního programu – tak, aby byl navíc, jak říkáš, zveřejněn v dostatečném předstihu. Nechceme totiž nabízet zajíce v pytli. Cílem je dát vždy dohromady takový program, aby se fandové bavili od první po závěrečnou kapelu a aby si jej jako celek opravdu co nejvíce užili. I když se to nezdá, jedná se o něm rok až tři roky dopředu. Jediné, co k tomu mohu říct, je to, že do toho musejí jít všichni jak rozumem, tak srdcem. Lépe odpověď asi vyjádřit nedokážu.

Vám se letos povedl majstrštyk v podobě angažování legendárního projektu Zemětřesení (vítězové ankety Černá vrána 1993 – Brichta/Doležal/Smetáček/Henych). Projekt Zemětřesení vystoupí v letošním roce pouze na třech festivalech v ČR – a jedním z nich je i The Legends Rockfest. Jak se vy jako organizátoři těšíte na legendární songy Jirky Schelingera? A již víte, kdy Zemětřesení vystoupí?
Děkuji za hezký úvodní popis, kterým vystihuješ mnohé. Loni tomu bylo 25 let, co se spustil projekt Zemětřesení. Právě jemu je věnován tento legendární projekt, který při připomínce čtvrtstoletí ožil v podobě podzimního turné 2018. Zájem a nadšení fanoušků byl neskutečný, řekl bych až silně emotivní. To se stalo impulsem rozšířit toto úspěšné turné i na letní festivaly. Leč navzdory obrovskému zájmu pouze na tři vybrané festivaly v České republice a Slovensku. Historicky první česká ,,supergroup“ , Legenda s velkým L, odstartuje nejprve ve Slavkově u Brna, poté se objeví na Topfestu na Slovensku a trojici exkluzivních vystoupení završí na našem The Legends Rockfestu. Ve svých materiálech uvedli dokonce „monstrózní The Legends Rockfest“.
Jak je uvedeno v předchozí odpovědi, na prvním místě je to výsledek lidí – srdcařů. Ačkoli byl program patnácti kapel pro rok 2019 sestaven a nic z něj neubylo, neváhali jsem ani minutu a Zemětření jsme dali okamžitě na první řádek plakátu. Chceme udělat i extra plakát jen pro toto vystoupení. Pomyslím-li, že jsme před osmi lety neexistovali, ani v nejbujnějších představách by mě nenapadlo, že naše úsilí bude někdy takto oceněno. Je to pro nás mimořádná pocta! A kdy Zemětřesení vystoupí? Můžu prozradit, že v pátek. Buďte tedy na festu včas.

Na loňský report o „Legendách“ jsme dostali neuvěřitelně mnoho ohlasů, a nemálo bylo těch, kdy rockoví fandové přijeli na fest poprvé a byli překvapeni krásou vašeho města. Jak zvládá nápor turistů město jako takové? Tuším, že ubytování v širokém okolí je vyprodáno týden po ukončení stávajícího festivalu.
Když už jsme se v předchozí odpovědi tak trochu vrátili v čase, musím vzpomenout, že při vzniku festu jsme měli takovou vzletnou představu. Přáli jsme si, aby byl nejen o muzice, ale zároveň byl také příležitostí k malé tuzemské dovolené. V okolí se nachází řada kempů a krásná příroda se zázemím pro pohodovou domácí rekreaci. Město Hořice se nazývá městem kamenné krásy. Vedle tradice Hořických trubiček či motocyklových závodů 300 zatáček Gustava Havla toho má samo o sobě hodně co nabídnout. Mimoto je ideální i jeho poloha, odkud je to kousek do ZOO Dvůr Králové, k pohádkové přehradě Les Království, bydlišti K. J. Erbena – Miletínu, Prachovským skalám a řadě dalších míst oblíbených turisty.
Nejen kempy, či hotely, ale i studentské ubytovny či priváty jsou skutečně obsazeny do posledního místečka. Hodně účastníků si dělá rezervaci na další ročník již při odjezdu. I proto je zde postaráno o stanové městečko. Zmíněné unikátní prvorepublikové koupaliště i sousedící dominanta, Masarykova věž samotatnosti s rozhlednou, mají rekordní návštěvnost. Restaurace, cukrárny, obchody, dopravci a vůbec vše, co má účastníkům co nabídnout, pulsuje na plné obrátky. Festival se tak stává na několik dní mimořádným impulsem pro cestovní ruch a je nezaplatitelnou reklamou pro celé město. Takže to, co byla na začátku vzletná představa, se změnilo ve skutečnost.
No, a jak to všichni zvládají? Pochopitelně jako u všeho ostatního je vše věcí osobního přístupu. Obecně platí, že zatímco někde zavřou turisticky zajímavou atrakci návštěvníkům před nosem, jinde rozdávají letáčky a zvou k návštěvě. My jako organizátoři rozdáme letáčky a věříme, že poskytovatelé všech služeb jsou již natěšení splnit každičké přání.

Zdeňku, ptát se tě, na jakou kapelu se ty osobně těšíš, by byla podpásovka, ale aspoň nám řekni, podle jakého kritéria probíhá výběr kapel?
Recept je jednoduchý. Každý rok se snažíme o to, aby byly na programu legendy, řekněme kapely, na kterých jsme vyrostli my padesátníci, které si však s nemenším nadšením umějí získat i mladou generaci. Stejně tak se snažíme dávat prostor i nastupujícímu energickému mládí, které si naopak umí získat i generaci legend. Zkrátka, aby si každý v průběhu programu našel nějakou svoji srdcovku. Takže recept je jednoduchý. Nicméně, jak už bylo řečeno, sestavit dobrý program není ani trochu snadné. Tím spíše musím říct, že jsem za složení letošního programu nesmírně rád a věřím, že se každý bude bavit od první po závěrečnou kapelu.

Co ti letí hlavou po ukončení festivalu, když odchází poslední kapela z pódia? A přichází pak nějaká odměna za vynaloženou energii v podobě relaxu?
Je to vždy takový zvláštní stav. Předně si vždy říkám, že si chci v průběhu festu poslechnout alespoň pár písniček. Pak je najednou konec – a mám pocit, že kolem mě vše jen prolétlo, že ani nevím, zda se to vůbec stalo, nebo to byl jen sen. Festival opravdu připravujeme celý rok s jediným přáním, aby byli všichni spokojení. V průběhu pochopitelně vše vnímáte, nicméně podprahově a myšlenkami v podstatě stále pracujete na 110%, jen aby vše fungovalo. Takže když dohraje poslední kapela, v prvé řadě víte, že vás čeká spousta úklidu. Pociťujete smutek, že vše končí, vše zase až za rok, ale i obrovskou úlevu a radost, že vše proběhlo, jak má. Na ostatní není ani není moc čas. Teprve tak po týdnu, kdy uděláte nejdůležitější úklid, vrátíte a uskladníte většinu materiálu, začnete si vše zpětně přehrávat, včetně všech úžasných okamžiků s jedinečnými lidmi, které za dobu festivalu potkáte. Když vše proběhne ke spokojenosti účastníků, je to ta největší odměna, radost a pocit štěstí. Podvědomě už ale bilancujete, a v podstatě tím připravujete další ročník. A aby se vše zvládlo, je třeba i vypnout a udělat si čas na aktivní odpočinek.

Co vzkážeš našim čtenářům? A jaký je tvůj nejoblíbenější klip na YouTube, který si pouštíš nejraději, do naší rubriky – Dnes vám hraje…?
I když je vše teprve před námi, už teď děkuji partnerům, kteří nám pomáhají. Realizačnímu týmu, který vše usilovně připravuje a v době festivalu čítá na dvě stě lidí. Fanouškům a účastníkům festu za veškerou přízeň. Všem, kteří se rozhodnou dorazit dříve, hlásím, že při troše štěstí se snažíme připravit již na čtvrtek program pro nedočkavé. Pak bych chtěl všechny požádat o spojení pozitivní mysli, aby nám vyšlo krásné počasí, vše fungovalo jak má, a hlavně, ať si to pořádně užijeme. Oblíbených klipů je mnoho, leč při této příležitosti mi do noty doslova pasuje skladba od Krucipüsku – Ráj. Ten ať společně zažijeme i na 8. ročníku. Děkuji rovněž za rozhovor a těším se na setkání.

A vy sledujte začátkem května stránky Rockpalace, kdy vyhlásíme soutěž. Šest z vás může vyhrát vstupenku na tenhle báječný festival.