Rockový Benefit září už pomalu půl století

  • Číst 2986 krát

Když jsem je v roce 1981 ve Svijanském Újezdu uviděl poprvé v maskách a kostýmech Kiss, byla to láska na první pohled a poslech... a zůstala mi dodnes. Dokonce si po těch letech pamatuju první song, který jsem od této legendy slyšel – Hádej kdo jsem (AC/DC Highway To Hell) a následovaly, První láska, Tak si ji vezmi, Byl démon….až k závěrečnému boogie. Pak už jsme za nimi jezdili víkend co víkend Svijany, Převýšov, Kutnohorsko….stačilo jen někde zahlédnou plakát s logem. Dokonce kdysi dávno plakát s logem Benefit měl čestné místo v mém pokojíku mezi asi 40ti plakáty Kiss. Dodnes mám tuhle hodně kapelu rád a je pro mne synonymum pro slovo bigbít. Kapelu jsem hrával v rádiu Šumava pokaždé, když to šlo, stejně tak jsme si kluky do rádia zval. Benefit dokonce měli svůj 60ti minutový profil na rádiu, který pozorný hledač najde ještě i dnes na Youtube.Kapela vždy na svých vystoupeních předváděla mimo výborné muziky s chytlavými refrény i fantastický rockový cirkus plný ohňů a mlhy. Že Benefit stále nabízí pořádné rockové show se můžete všichni přesvědčit 27.4. v KD Šeříkova (Plzeň), která se stala ze jednou ze zastávek turné kapely k tomuto výročí a jako hosta si pozvali kapelu Sifon originál (Šelmát a spol. , kdo se má v těch Sifonech už vyznat -))). S Milanem si občas zavoláme a tak při jednom nedávném příjemném telefonu vznikal i náš rozhovor k vystoupení v Plzni.

Milane, myslel sis někdy, že budeš na scéně s kapelou tak dlouho a proč zvláštní název Tour 50 -1?
My vlastně jedeme „tour 50-1“, letošní sezona je čtyřicátá devátá. Proč 50-1 ? Tak nějak jsme si řekli, že kulatin bylo už dost, tak proto. Navíc kapel v tomto věku není asi zrovna moc. Takže jsem moc rád, že Benefit stále hraje.

Ty jsi byl Benefitu věrný dlouhá léta, ba předlouhá, přesto mi to nedá se zeptat – kolikrát jsi s tím už chtěl seknout ?
Já jsem v Benefitu od roku 1981, je to asi šílený, jsem členem 38 let. Jestli jsem s tím chtěl seknout? Asi tak 100 krát, ale Benefit je pro mě láska na celý život, takže jsem to vždy přehodnotil a snažil se věci řešit. Navíc jsem nechtěl být ten co Benefit pošle do kytek.

55455253 3016947331664359 2226894518106456064 o

Benefit se drží stále v první linii, ale ani vám se nevyhnuly personální změny na postu zpěváka, koho vedle legendárního Gumáčka můžeme tedy vidět a slyšet v Benefitu 2019?
Za ta léta prošlo kapelou hodně muzikantů. Změny občas přinesl život, když někteří odešli navždy do hudebního nebe a někdy zase různé okolnosti, které si změnu vyžádaly. Zrovna jako ta poslední, kdy bývalého zpěváka nahradil náš nový pěvec Jirka Jech. A ohlasy na tuto změnu jsou zatím veskrze pozitivní, za což jsme moc rádi.

50 let, to je šíleně dlouhá doba, budou nějaké speciální oslavy, nebo se to odbude v rámci koncertní šňůry?
Letos proběhne vše v rámci koncertní šňůry, takže žádné speciální oslavy neplánujeme. To až příští rok, bychom chtěli udělat jediný speciální koncert k padesátiletému výročí.

Můžou letos očekávat vaši fandové opět nějakou víkendovou letní akci ?
Zatím to na to nevypadá. Máme letos hodně nabídek, tak nevím, jestli to půjde nějak skloubit. Uvidíme.

Vrátím se k 50ti rokům, jak je to s playlistem? Neoprášili jste nějaké staré hity, s kterými Benefit začínal a již delší dobu na vašich vystoupení nezazněly?
Koncertní set jsme připravili jako takový výběr ze všeho co jsme za ty roky hráli. Takže jsou tam písničky úplně staré, ale i ty nejnovější. 

Uvažujete v rámci oslav pozvat nějaké ex členy, nebo pojedete s klasickou sestavou.
Letos máme jako hosty kapely, které jsme za ta léta potkávali na našich cestách (Turbo, Kern, Vitacit, Telegraf.....) To ostatní si schováváme na příští rok.

57109966 2319369031685694 1129250372175527936 o

Na vás se můžeme těšit tuto sobotu 27.4. do Šeříkovky s další legendou z Plzně Sifonem original jako vašimi hosty. Už máš představu, jak se budete se Sifonem střídat? A v kolik všechno vypukne?
27.4. hrajeme v Plzni, tak logicky je naším hostem plzeňská kapela Sifon. Vše by mělo vypuknout ve 20 hodin a večer zahájí Sifon. Všechny srdečně do Šeříkovky zveme a těšíme se.

Máte tu v okolí spoustu fanoušků, můžou počítat s prodejem triček a CD?
Všechno bude k dispozici a v dostatečném množství.

Milane díky za rozhovor a tradičně – jaký je tvůj nejoblíbenější klip na Youtube, abychom ho mohli našim čtenářům pustit ?
Z našich možná taková opomenutá, ale mám ji moc rád „Král“. Jinak dobré muziky je taková spousta, takže vybrat jedinou písničku fakt nejde.