Za vším hledej ženu - Fryyfest 2019

  • Číst 2613 krát

Zajímavý festival se bude konat Bakově nad Jizerou. Je zajímavý nejen tím, že jde o desátý ročník, najdete tam zajimavé kapely, ale organizatorkou je žena. Tady je rozhovor ...

Vezmeme to od počátku, Že žena pořádá rockový festival není právě běžné, jaká příčina byla u tebe, že ses rozhodla pořádat rockový festival?
Děkuji za tuto otázku a ano to aby žena pořádala tento typ festivalu je opravdu neobvyklé v naší zemi snad nevídané. Důvod je asi ten, že můj muž je aktivní muzikant a mně bohužel nebyl dán hudební talent tak mne nezbývá nic jiného než udělat fesťák těm, kdo toto obdarování mají. Také ráda organizuji a neumím se nudit tak proč nevyužít hudebních vazeb, jenž můj muž díky své kapele má vybudované.

Kdy tě napadla vůbec myšlenka uspořádat vlastní festival a jak dlouho zrála v hlavě, než došlo k realizaci?
Myšlenka až touha či nazvěte to snem, byla daleko předtím, než vznikl první ročník festivalu FRYYFEST a skutečně nikdy ani na počátku by mne nenapadlo, že se dostaneme tak daleko kde nyní jsme. Byla to vnitřní touha, která se naplnila. Zadarmo to však není. Stojí za tím desítky hodin práce, odříkání a bojů jak sama se sebou tak s nepřejícími lidmi. A tímto děkuji mému týmu pár věrným, jenž s námi jsou od začátku.

Má krásný název Fryyfest, proč Fryyfest??
Chtěla jsem, aby byl název vyjimečný, zvláštní a specifický což se povedlo. Akorát ti, kteří neznají nevědí jak vlastně toto slovo-neslovo vyslovovat :-)))

Rozhodla si se pro rockový festival, jsi ovlivněná rockem? Co posloucháš?
Tak samozřejmě kdybych neměla ráda rock nemohla bych tento typ festivalu dělat. Rocková muzika byla součástí mého života od puberty a značně ovlivňovala můj pohled na svět. Velmi ráda poslouchám neokoukané kapely, které v naší malé zemi třeba nejsou až tak známé, ale ve světě mají jméno o to méně poslouchám české kapely. Nicméně i zde si najdu své oblíbence např. Limetal, jenž je u nás trochu opomíjen a zasloužil by si větší pozornost nebo Seven s Honzou Běhunkem vynikajícím kytaristou a samozřejmě kapela mého muže Rain.

Tak, kdy a kde to vypukne, kolik stojí vstupenka a máte předprodej? Je nějak zvýhodněn?
FRYYFEST bude letos poprvé na jiném místě a to v Bakově nad Jizerou a to pátek 16.8 a sobota 17.8. Zvýhodněný předprodej byl do konce roku 2019. Nicméně i nyní je cena vstupenky za kapely co máme minimální. Dvoudenní permanentky vyjde na 649,- Kč. Více v předprodeji na TICKETSTREAM.CZ. Důležité je i to, že děti do 140cm mají zdarma. Stejně tak ZTP včetně doprovodu

4478ts

Letos je jubilejní 10. ročník, bude jiný než ty ostatní, předešlé?
Ano těch deset let chceme dostatečně náležitě oslavit. Proto máme TOP zahraniční kapely, které v ČR jsou minimálně a u EXIT EDEN / Amanda Somerville, Clémentine Delauney, Marina La Torraca a Anna Brunner / jde o jediný koncert v rámci naší země. Co se týče atmosféry, na níž jsou návštěvníci našeho festivalu zvyklí, tak ta se nám doufám podaří zachovat, ne-li ještě zvýšit. Jiný je nejvíce v tom, že vstupné u předchozích bylo dobrovolné, což jistě každý pochopí, že s kapelami, které nyní máme, už to není možné. Nicméně jsme se snažili udržet cenu vstupného tak aby bylo oproti tomu co nabízíme minimální.

Deset let konání je docela „záhul“, přišla někdy chvíle, kdy jste si řekli a dost a měli s tím chuť seknout?
Chvíle kdy jsme s tím chtěli společně s mým mužem seknout  těch bylo a je nesčetně. Návštěvník vidí jen dva dny samotného pořádání. Ale akce tohoto typu vyžaduje roční přípravy. Desítky hodin jednání se zastupiteli měst, sponzory, státními orgány, brigádníky a tak dále. Setkáváte se s odmítnutím, negativismem, zvláště ze strany sponzorů. Proto jsem vděčná za každého dárce ať veřejného či toho co nechce být zveřejněn, protože jenom ze vstupu se rozpočet festivalu skutečně pokrýt nedá. O to více mě mrzí útoky, jenž přichází ze strany fanoušků metalu. Názory typu, že jdeme proti zaběhlým rockovým festivalům v Čechách mi přijdou zcestné. Nejdeme proti nikomu! Máme za sebou devět let tvrdé práce, která si získala své příznivce. Za mne osobně byly nejtěžší dva ročníky kdy jsem byla těhotná z toho jeden ročník už ve vysokém stádiu těhotenství tak jsme počítali i s variantou porodu. Naštěstí jsme to zvládli a rodili až v termínu.

Festival je víkendový, s jakým zázemím mohou počítat návštěvníci, kteří se rozhodnou trávit víkend na festivalu a jedou k vám poprvé? (ubytování, sociální zázemí, občerstvení, parkování, bankomaty…)
Zázemí je opravdu nádherné. Také mne trvalo rok, než jsem toto místo našla. Jedná se o volnočasový areál v Bakově nad Jizerou. V rámci ubytování jsou chatky, které jsou však již obsazené, dále počítáme se stany. U areálu je přilehlé parkoviště a zbytek bude korigován na přilehlá dostupná místa. Parkování bude zdarma! Občerstvení je připravené a zde chceme držet přijatelné ceny. Festivalové přirážky u nás skutečně neuvidíte. Stejně tak bony u nás nebudou. Jde nám o spokojenost návštěvníka ne o zjednodušení prodejního procesu pořadatele. Bankomat je jako v každém městě. Sociální zázemí je pro mne důležité, takže snad se nám podaří vše udržet v náležité čistotě a co je asi zajímavé budeme mít vyhrazeno sociální zázemí pro děti. Jako matka pěti dětí si na tomto zakládám. Součástí areálu je i dětské hřiště takže rodiče s dětmi si přijdou na své. Proto, abychom mohli udržet čistotu areálu a spokojenost návštěvníků, máme omezenou kapacitu, ač kapacita areálu je mnohonásobně vyšší. Proto neváhejte a kupte si lístky v předprodeji. https://www.ticketportal.cz/Event/FRYYFEST_2019?fbclid=IwAR35NwbEDOlAK6182SucVrm6kYR6P1uGPMPUlsWkbutxWQH-rBSEm_ur7Hc

Na festivalu vystoupí plejáda kapel, Masterplan jako hvězdy jsou k nepřehlédnutí. Byla to jasná volba, nebo jste ještě přemýšleli o jiných kapelách?
Volba vycházela z mé vize a to je nabídnout lidem kvalitu, profesionalitu a to co není, okoukané. Podmínkou tedy pro mou volbu byla perfektní kapela, která zde v ČR není moc okoukaná. Mezi ně MASTERPLAN patří. S touto kapelou v čele s Rolandem Grapowem (ex. Helloween) bylo jednání nejjednodušší. V duchu neokoukaných TOP kapel budeme pokračovat i další ročníky. Myslím, že zahraniční kapely, které zde hrají skoro na všech festivalech nebo 5x do roka můžeme pro jeden víkend opomenout a jít si poslechnout TOP co jsme pro návštěvníka mohli najít. Paradoxně nejtěžší a nejdelší vyjednávání bylo s kapelou EMIL BULLS, která má v Německu okamžitě vyprodáno a pro zajímavost se umisťuje v předních pozicích hitparád např. před námi známými RAMMSTEIN. Proto je skutečně se na co těšit.

Kdo další na Fryyfestu vystoupí? Podle čeho jste volili výběr kapel? Sleduješ muziku okolo sebe, sbíráš tipy, jezdíš na koncerty, popř. co má udělat kapela, která by měla zájem vystoupit na dalším ročníku?
Jak jsem již zmínila výše ze zahraničí je to MASTERPLAN, EXIT EDEN, EMIL BULLS, WIZARD a CAT O NINE TAILS a pak naše české stálice TRAKTOR, WALDA GANG, KERN, LIMETAL, SEVEN a další.

Některé „festy“ mají své stálice, jak je to vás, máte kapely, které rádi zvete opakovaně?
No rádi zveme kapelu SEVEN, LIMETAL, DOGU s kterými máme velmi dobré vztahy. A mezi každoroční stálice patří samozřejmě kapela mého muže RAIN :-))), ale že by to měli zadarmo to fakt nemají. Jsem asi jejich největší kritik, nicméně myslím to dobře. Jak by to vypadalo, kdyby jim každý pochleboval, od toho jsou fanynky :-)))

Položím ti jako organizátorce ošemetnou otázku, kterou mě bombardují méně známé kapely, kterým se zdá, že jim nikdo nedá šanci někde vystoupit a zvou se jen známé kapely. Jaký je tvůj názor?
Pro mne tato otázka není ošemetná. Píší mi desítky kapel, které musím odmítnout. V rámci festivalu si zahrají tři až čtyři méně známé kapely ač toto slovo velmi nerada používám. Jako pořadatel musím myslet především na ekonomickou stránku věci. Proto mohu položit těmto kapelám otázku já. Zaplatí za mne ztrátu, když na festival nikdo nepřijde, protože tam není nic známého? A opět jako žena muzikanta vidím jak to méně známé ač dobré kapely mají velmi těžké a strašně mě to štve, ale kde jsou ty doby, kdy lidi šli na malou akci, bohužel. Takže možná spíše prosba na ty posluchače, navštivte občas i ty malé akce. Nicméně v minulosti jsme každý rok zvali větší počet neznámých kapel.

Organizátor má běhání a starosti po celý fest, přesto plánuješ, že si nějakou kapelu nenecháš ujít?
Tak pevně doufám, že aspoň jednu zahraniční kapelu uvidím, ale z mé zkušenosti když si vyhradím v rámci festivalu aspoň hodinu času tak zrovna v té chvíli se stane něco zásadního. Jinak se fakt hodně těším na EXIT EDEN / pracovně na holky / a kapela na mé přání jsou EMIL BULLS.

Fryyfest má luxusního moderátora Frantu, hvězdu seriálu Most! Jak se ho podařilo získat a jaká byla jeho reakce a ochota?
Tak myšlenka mít ho jako moderátora byla už během seriálu, jenž nás zaujal. A jak se říká líná huba, holé neštěstí. Tak se nám podařilo získat telefon přímo na pana Godlu a zaúkolovala jsem našeho Pepíčka, jenž šéfuje bedňákům a je Romák. Takže mu zavolal, oslovil, zaujal a troufám si říci, že se z nich stali přátelé. Proto ochota ze strany pana Godly byla vstřícná a přes jeho velmi vyčerpávající program si udělal místo na náš festival.

Máme po festivalu, jak vypadají první hodiny tvoje hodiny po tom, co se symbolicky zavřou brány festivalu?

No z minulých ročníků to bylo asi takto, celou neděli se uklízelo, vzhledem k tomu, že festival byl založen na práci dobrovolníků, kterých je pomálu tak uklízel každý včetně mne. To také neznám hlavního pořadatele, který by po fesťáku sbíral vajgly a kelímky ze země. Pak jsme většinou tři dny v kuse spali, protože spánkový deficit byl obrovský. No a pak musíte svým pěti dětem vynahradit, že jste na ně neměli čas. Takže týden před i po je vždy velmi náročný. Tento rok se snad aspoň vyhnu tomu uklízení, ale zase mne čeká co nejdříve zpracovat přehled financí pro mého daňového poradce neboť i nás pan Babiš zatěžuje úředními nesmysly a to každý měsíc.

180 Fryyfest

Vím, že pořádat festival je prakticky celoroční stres, jak relaxuješ?
No já moc relaxovat neumím. Relaxuji hektickým životem a občas mi to tělo dá najevo, ale duch je silnější a žene mě dál. Když už mám všeho opravdu dost, vezmu psa a jdu na hodně dlouhou procházku do lesa, kde nikdo není a vlastně ještě jeden relax mi napadá. Jsem žena, kterou nikdy nebolí hlava :-))) avšak jen pro mého muže.

A závěr, co vzkážeš našim čtenářům a jaký je tvůj nejoblíbenější klip v poslední době, abychom ho pustili na závěr našeho rozhovoru našim čtenářům. A díky za rozhovor a držíme palce. A vy ostatní se můžete těšit na report z desátého ročníku Fryyfestu, kam se redakce Rockpalace chystá.

Tak pořád dokola si pouštím EXIT EDEN a i EMIL BULLS obě kapely nyní vydaly zdařilé covery. Z české scény mne nově oslovili díky mému synovi TŘI SESTRY, které jsem poslouchala jako mladá a nyní jsem je opět objevila.
A vzkaz pro čtenáře. Jsme tu pro Vás, našli jsme krásné prostředí, připravili program tak teď je to na Vás jaký FF ve finále bude.
Těšíme se
Spozdravem Jana Kvapilová hlavní pořadatel

Emil Bullls - https://www.youtube.com/watch?v=65U7UeOvF6Q
Exit Eden – https://www.youtube.com/watch?v=FSKX0YwiZ-U
FB událost – https://www.facebook.com/events/472311719856014/
Web – www.fryyfest.cz