Benefiční festival a Jirka Musílek

  • Číst 3418 krát

Žijí mezi námi, lidé, kteří nemyslí jen na sebe, ale umí se sami rozhlédnou kolem sebe a sami podat pomocnou ruku tam, kde je potřeba. Jedním z nich je i rocker Jirka Musílek, který pořádá s kamarády benefiční koncert pro postižené děti. A jelikož se s Jiříkem znám od mládí, nebyl problém ho najít a maličko si s ním o akci popovídat a přeju jim, aby vás přišlo dost a dost.

Než se dostaneme k tvé akci, pojď si zavzpomínat na své mládí. Jak si se vůbec k muzice dostal?

na základní škole moje spolužačka, přinesla obal LP AC/DC a neustále jsem si ho prohlížel a strašně se mi líbil a to jsem to ještě neslyšel pak, když jsem u slyšel první tóny této kapely tak jsem si z toho sedl na prdel a bylo to jasné, co asi v dalších letech bude moji doménou

Pamatuješ si ještě na svoje první rockové album, co jsi slyšel?
Když nad tím tak přemýšlím, tak to bylo určitě již právě zmíněné Highway To Hell Od AC/DC

Jaké byly tvoje vzory a co jsi poslouchal, které kapely tě ovlivnily?
Tak poslouchal jsem hard rok a metal, takže logicky to byli zpěváci tohoto žánru, namátkou Bon Scott, Brian Johnson oba (AC/DC) potom to byl Bruce Dickinson ( Iron Maiden), Rob Halford ( Judas Priest), Udo Dirschnaider (Accept), Joe Eliot ( Def Leppart), David Coverdale atd. bylo by toho víc na dlouhé vyprávění

Dnes je internet plný hudby, pamatuješ si ještě éru, kde a jak jsi sháněl tehdy muziku?
Jo to byla sranda, dnešní mládež neví, co jsme museli proto udělat, abychom muziku sehnali. Nahrávalo se z desek na kazety, z kazety na kazety což byly hrozný kopie, ale často byl člověk rád i za to. Potom jsme jezdili na burzy s deskami, kazetami kde jsme za to platili na tu dobu docela velké peníze. Sám víš, jak to bylo, tu dobu si zažil i ty.

Co české kapely, našlo se něco, co jsi poslouchal a za čím jsi jezdil?
Českou scénu té doby jsem měl hodně rád např. Strašně moc rád jsem jezdil na skupiny Vitacit, potom další byli Arakain, Citron. Jezdili jsme na klasické zábavy, kde hrály taky dobré kapely na tu dobu. Milovali jsme Hever, Klaxon, Benefit s jejich velkou show a samozřejmě naše jablonecké Doteky. Po 90. letech přišli mý oblíbenci Kreyson.

Byla éra kotoučáků, kazet a vinylových desek, čemu jsi dával přednost?
Ne že bych dával něčemu přednost, ale vlastnil jsem kazetový magnetofon, takže jsem převážně sháněl hudbu na kazetách.

Měl jsi v té době nějaký vysněný koncert kapely a povedl se ti v pozdější době vysněný koncert realizovat?
Určitě ano, těch vysněných koncertů bylo víc a dá se říct, že jsem po revoluci viděl všechny kapely, co jsem chtěl. Nezapomenutelné show měli např. Kiss, AC/DC a samozřejmě byl jsem rád, že jsem byl na koncertě Motley Crue

Jak jsi na tom s muzikou dneska?
Poslouchám furt to samé co za mlada, ale v lepší kvalitě to znamená CD,LP

Co posloucháš?
Poslouchám AC/DC, Iron Maiden, Accept, Judas Priest, Whitesnake, Def Leppard, Motley Crue, Kiss prostě tu naší starou dobrou klasiku

Odklonil jsi se od starých kapel, které tě ovlivnily na začátku a objevil nové?
Neodklonil jsem se od starých kapel ty poslouchám rád do dneška a nové kapely mě moc neoslovují

Jaký hudební styl je pro tebe dnes prioritní?
To je jednoduchý Heavy Metal a Hard Rock

Na čem a kdy muziku posloucháš dneska?
Převážně poslouchám muziku doma na věži a to na CD

Co bychom našli za kapely a desky řekněme v tvém mobilu?
V mém mobilu bys našel Ozzyho a kapely jako AC/DC, Iron Maiden, Accept, Judas Priest, Whitesnake, Def Leppard, Motley Crue, Kiss atd.

Dobře Jiří, necháme historii a tvůj život stranou a jdeme se podívat, jakou akci to pořádáš, ale musím se zeptat, jaké zkušenosti máš s pořádání koncertů či hudebních akcí?
Žádné velké zkušenosti z pořádáním akcí moc nemáme, ale jelikož nás baví muzika tak jsme se do toho pustili s kamarády Alešem a Martinem celým srdíčkem. Doufám, že nám to nadále i půjde, prostě každý člověk se učí něco nového

K jádru podle, představ nám akci, kterou pořádáš, jde o první ročník, máš v plánu pokračovat?
Nejde o první ročník, jde o třetí ročník, to máš špatné informace. Chtěl bych pokračovat, pokud nám město vyhoví i v dalších letech. Zatím nám vychází vstříc.

pod clenek

Říkáš benefiční koncert – proč benefiční a jaký má význam?
Jde o benefici pro postižené dítě, které to potřebuje, jsou to různé pomůcky, na které jsou drahé tak tímto festivalem se snažíme pomoct alespoň nějakou finanční částkou.

Představ nám kapely, které vystoupí. Můžou počítat fanouškové, že kapely dostanou prostor k prodeji svých triček, cd…..?
Na letošním ročníku vystoupí např. Motorband, Hairy Groupies, Anarchia, Rimortis máme tam i kapelu ze zahraničí z Finska Cat O Nine Tails a pak tam máme i místní turnovské a jablonecké kapely jako Silent Session, Sarah, Epidemy, Perseid, Eclipsis, Tix Tide a doufáme, že si kapely nějaká ten „merch“ přivezou.

Jaký mají kapely zájem o podobné akce?
Předešlé ročníky co jsme pořádali se kapelám líbily, je tu výborná atmosféra, kapely vědí proč a pro koho hrají. Chtěl bych vypíchnout jednu kapelu, která tu byla minulý rok což se lidem strašně líbilo a byli to Kreyson Memorial s Danem Krobem.

Přijedou zdarma, nebo dávají slevu, jsou takové, které neustoupí od požadavků?
Nesetkal jsem se negativní reakcí, kapely nám vyhověly a upravili nám cenu. Postavily se k tomu pozitivně, benefice pro nemocné děti je potřeba a my těm všem kapelám co tu hrály a zahrají za ty děti děkujeme.

Celé se to zrodilo v tvé hlavě, a proč tě vůbec napadla taková myšlenka?
Tak nějak to ani z mé hlavy není, ale jednou takhle v hospodě jsem seděl s kamarádem Alešem, který zpívá v jedné místní kapele tak jsme si řekli, že by jsme mohli zkusit nějaký malý festival pak jsme uspořádali první ročník přišlo i docela hodně lidí na to, že to byl takový malý festival, proto jsme pokračovali dál a přibrali jsme i dalšího kamaráda Martina, aby nás bylo víc.

Vždyť pořádat i malý koncert jedné kapely je starost až nad hlavu. O muzice jsi mluvil, bude nějaký doprovodný program, budou mít lidé zajištěno občerstvení, sociální zázemí, v kolik, hodin se otevřou „pomyslné brány“….?
Začátek je 13:00 brány jsou otevřené od rána, občerstvení je zajištěno jak alkoholické nápoje i nealkoholické nápoje, samozřejmostí je jídlo, sociální zázemí je perfektní jak pro ženy tak pro muže

Jaký je zájem o podobné akce mezi sponzory?
Nějaké sponzory máme, ale je to spíše z řad kamarádů co podnikají, samozřejmě do budoucna by jsme uvítali více sponzorů, aby jsme mohli festival rozšířit, zatím festival je spíše menšího ražení

Jirko, my ti přejeme, ať se akce povede a ať tě následují další, charity není nikdy dost a jako pokaždé na závěr, prozraď nám tvůj nejoblíbenější klip na YouTube.
Chtěl bych poděkovat všem, kdo nám s letoším ročníkem pomohl, sponzorům, ale i vám Rockpaláci, že jste nám pomohli s propagací a dali nám prostor. A klip? Tak tahle kapela je moje srdcovka