Kiss Czech Company předvedou v Plzni svůj cirkus

  • Číst 8486 krát

Miluju americké zmalované příšery a největší cirkus Ameriky - KISS. Kdysi dávno když jsem jako teenager držel poprvé v životě svoje první album KISS měl jsem štěstí, že se  jednalo o 2LP Alive II. Už úvodní slogan You Want the Best You Got the Best the Hottest Band in the World - K I S S a následný Detroit Rock City mi otevřely rockový svět a vznikla láska na první pohled a poslech, která trvá do dnes. Lístek na červencový koncert je už doma. Mezi tím si zkrátím čas návštěvou plzeňského vystoupení 31.1. v Buena Vista, kde v rámci turné Back to 80´s společně s glam rockovými Hairy Groupies vystoupí i Kiss Czech Company. Tribut, který kdysi zakládaly děti mezi 13ti až 15ti roky. Do roku 2020 se vypracovali na jeden z těch výborných tributů, který na tváři nevyvolávají posměšný úsměv. Oheň, masky, kostýmy.... a ty největší hity z dlouhé hudební kariery velikánu KISS přivezou sebou do Plzně. Zvedám telefon a kapelu před koncertem v Buena Vista vyzpovídám.

Pánové, vy jste začínali jako hodně mladí, kolik vám bylo když jste se rozhodli začít s muzikou a proč právě revival KISS ??
Jak jsi říkal v úvodu, nejmladšímu z nás bylo 13 let a nejstaršímu 15. Líbili se nám KISS, ale revival jsme původně vůbec neplánovali založit. Psali jsme si svoje písničky, ale neměli jsme jich dost. Písně od skupiny KISS byly původně jen vatou, abychom měli co hrát. Na základní škole, kam jsme chodili, se uspořádal dětský karneval a my jsme se nabídli, že budeme převlečený za KISS a že zahrajeme kombinaci převzatých a vlastních písní. Takhle to jednoduše to začalo.

Jaké byly vaše začátky, přece jen ve 14ti startovat s kapelou… měli jste podporu dospělých?
Měli jsme velkou podporu dospělých. Rodiče nás podporovali samozřejmě nejvíc, ale i jejich známí a obecně všichni nám fandili a přáli nám. I kapely, které nás v našich úplných začátcích dostaly před lidi, byly vstřícné a pomohly nám, abychom mohli hrát. Největší díky patří skupinám Morava a Markýz John.

Já jen odbočím, kdysi dávno jsem nějaké mladé „KISS“ na doporučení Karla Ošmery z Bagru vzal do Zak TV do pořadu Dobré ráno s rockem – nebyli jste to dokonce vy?
To jsme my nebyli.

Sám na KISS ulítávám, (to bylo maškarních plesů a hodin před zrcadlem), takže se musím zeptat, jak vám šlo líčení??? Předpokládám, že jste se dnes už zdokonalili -))
Ze začátku nás líčili rodiče a měli jsme kolem sebe celou partu různých pomocníků, co s námi jezdili na naše první vystoupení. Postupem času, jak jsme začali jezdit na koncerty dál než po okolí, nebylo možné mít sebou tak velkou partu lidí a museli jsme se líčit sami. Myslím, že jsme se to maskování za ty roky naučili obstojně.

simmons 2020

Začít revival KISS není na jednu stranu nic lehkého, co se týče kostýmů, dnes vypadáte věrohodně, ale vzpomenete si na kostýmové začátky a jak je to s výrobou kostýmů dnes? Vyrábíte doma, nebo vám někdo pomáhá?
V úplných začátcích to byla domácí výroba a využili jsme všeho, co dům dal. Pak jsme chytře vymysleli, že bychom mohli hrát v černých oblecích, podobně jak jsou KISS oblečeni na třetí studiové desce (Dressed To Kill), ovšem v tom nám bylo moc velké horko. Navíc jsme začali hrát i na větších akcích a už bylo třeba vypadat lépe a věrohodněji. Oslovili jsme naši známou a tam nám ušila naše první kostýmy a myslím, že se povedly. Ty nám pár let vydržely, ale vyrostli jsme a bylo třeba udělat nové. Od té doby si necháváme šít svoje kostýmy dle naší představy u soukromé švadleny, kde se podílíme na obstarání materiálu, protože občas sehnat tu správnou lesklou látku je problém. Dále používáme sedláře na výrobu kožených částí kostýmů, boty s vysokým podpatkem nám dělá také soukromý výrobce obuvi a na různé dolaďování používáme airbrush.

Jak vůbec kostýmy vznikaly, kde jste brali předlohu? Fotky videa?
Úplně první kostýmy byly dělané na základě obrázků a pár videí na video kazetách. V té době internet nebyl běžné dostupný a takové informace tam stejně ještě nebyly. Tyto obleky byly jenom látkové, ale vypadaly věrohodně. Ty další už byly částečně šité ručně, strojem a některé části dělal sedlář. Našli jsme ševce, který byl schopen boty na tak vysokém podpatku vyrobit. To byl v té době velký problém, protože tak velké kopyto, téměř nikdo neměl. S příchodem internetu, pak už nebyl problém se dostat ke kvalitním předlohám a postupně jsme našli i šikovné soukromé výrobce, kteří nám s tím dokážou pomoct.

Máte stále stejné kostýmy, nebo je stylově měníte a jsou potřeba nějaké „kosmitické“ úpravy po koncertech??
Kostýmy měníme po letech. Výroba nového trvá třeba celý rok. Je kolem toho hodně práce a občas čekáme dlouho na nějakou látku nebo materiál. Čas od času je potřeba něco zašít, opravit nebo zvětšit. Když už je ale vidět, že to má nějaký kostým téměř za sebou, tak se začne vytvářet stejný znova s většími či menšími rozdíly oproti původnímu. Hrajeme v sestavě s Ericem Carrem za bicími a těch variant kostýmů, které KISS v této sestavě nosily, není mnoho. 

Jak tě těžké se pro muže naučit chodit na vysokých podpatcích? Koukal jsem, že se vám to daří, měli jste s tím na počátku problémy?
Ze začátku ano. Nyní máme boty kvalitně ušité a nejsou to žádné dámské jehličky. Plocha podpatků je hodně velká, takže jsou dost stabilní, ale zase hodně váží. Myslím si, že ženám by se v těchto botách chodilo rozhodně mnohem hůř než nám.

Jakou éru máte u KISS nejraději? Myslím kostýmy (u mne je to jasně éra Love Gun a Alive II) a jaká éra byla inspirací pro kostýmy?
Podle ALIVE II jsme si nechali šít naše první kostýmy, protože se nám hodně líbily a věřili jsme, že se povede je napodobit. Já osobně mám velice rád kostýmy z období Dynasty, které jsou hodně barevné a převažuje tam látka. Nedokážu si ale představit z čeho by se vyráběl „godzillý“ oblek, který měl na sobě Gene Simmons.

Jak jste postupně začali budovat koncertní playlist? Přece jen KISS těch hitů mají mnoho, docházelo ke shodě a máte nějakou neoblíbenou skladbu? (u mne je to Rock N roll All Nite, tu fakt nesnaším-)))
Za ty roky, co hrajeme, tak jsme dohromady hráli asi kolem 50-ti písní. Playlisty obměňujeme pravidelně, aby se nám nějaká písnička nezprotivila. Bohužel jsou písně, které se nedají vynechat. Jedna z nich je I Was Made For Lovin you a tu občas na zkoušce vynecháme, abychom na ní měli ještě chuť.

Jak vypadá práce na zařazení nové skladby do playlistu? Někdo přijde s návrhem, že se bude hrát třeba Psycho Cirkus – rozeberete si skladbu po nástrojích?? Snažíte se věrně kopírovat originál, nebo dochází drobným úpravám?
Máme pevný rámec, který se skládá z Intra a úvodní písně, dále z písní, které se nemohou vynechat (např. I Was Made For Loving you), závěrečné písně s přídavku + Outro. Tento rámec nám vydrží třeba dva roky. Ostatní písně, které vyplňují rámec, se během roku různě mění. Pokud by šlo o přidání Psycho Circus, tak bychom z playlistu vyndali „Stanleyho píseň“ a místo ní by se hrál „Stanleyho“ Psycho Circus. Snažíme se držet balanc tak, abychom hráli jak „Stanleyovky“, tak Simmonsovi písně a také abychom si hlasově mohli odpočinout a prostřídat se. Obecně, když nacvičujeme novou píseň, tak instrumentální část držíme opravdu podle originálu. To znamená, že doprovodný kytarista hraje přesné party, co hraje Paul Stanley. Sólový kytarista hraje přesné party, které hrál Ace Frehley. Zpěvy ve slokách držíme tak, jak to zpívají originál KISS. Např. God Of Thunder zpívá „Démon“, Love Gun zpívá „Starchild“, 2 000 Man zpívá „ACE“. Menší rozdíly máme v refrénech, kde si harmonie rozdělujeme dle toho, co nám hlasově nejvíce sedí a nedržíme se striktně originálu. V některých písních si místo trojhlasu přidáme čtyřhlas.

ace 2020

Teď je otázka na každého z vás a prosím o sólo opověď, jakou byste si kdo z vás vzal jednu desku od KISS na opuštěný ostrov?
Martin „Starchild“ Malík – KISS (First Album)
Radek „Demon“ Kabelka – ALIVE III
Martin „ACE“ Pašek – ALIVE II
David „FOX“ Brychca – ALIVE III

Sledujete i muziku okolo sebe? Co kdo z vás mimo KISS poslouchá, je tu nějaká kapela, která vás překvapila?
Martin Malík : Toto, Queen, J.A.R.
Radek Kabelka: Volbeat, TOTO,Lenny Kravitz, Druhá tráva
Martin Pašek: Beatles, Queen
David Brychca: Devin Townsend, Alter bridge, Foo fighters,
Za všechny můžu říct, že nás mile překvapila skupina Doctor Victor, se kterou jsme měli tu čest hrát na jedné narozeninové párty. Samozřejmě nás stejně velice mile překvapila, na prvním společným koncertě, skupina Hairy Groupies. Před tím jsme jejich celý koncert neviděli a fakt jim to šlape. Ze zahraničních interpretů je pro nás překvapením skupina Greta Van Fleet.

Ani vám se nevyhnuly změny v kapele, proč k nim došlo?
Došlo k nim hned v začátcích po té, co jsme 2 roky jezdili víkend co víkend po koncertech a přišla ponorka. Z patnáctiletých kluků se stali téměř plnoletí mládežníci a začaly se nám do toho plést holky a skupina to neustála.

Vaše koncerty nepostrádají pořádnou dávku show včetně zapáleného meče…bylo potřeba natrénovat nějaké „pyrokousky“ pod dohledem hasičů?
S chrlením ohně jsme začali poměrně také brzy. A moc jsme se s tím nepárali. Pořídili jsme louč, petrolej a jeden z našich blízkých a odvážných kamarádů to hned vyzkoušel, a když jsme viděli tu kouli ohně, co z něj vyšla, tak bylo jasné, že to hned musí zkusit i Radek. Radek se toho taky nebál, i když jsme měli strach o jeho vlasy, a hned to zopakoval a od té doby to je součást našeho vystoupení

Vy jste jako KISS Czech Company dosáhli i mnohých úspěchů, které to byly a na které jste nejvíc pyšní?
Jako jeden z hlavních úspěchů kapely považuji to, že navzdory počátečnímu rychlému rozpadu, jsme se rychle dali hromady s novými členy a od roku 2005 hrajeme v nezměněné sestavě. Vyhráli jsme regionální anketu Revival roku vyhlašovanou Horáckými novinami. Za úspěchy považuji také to, že jsme se objevili na společných prknech se známými českými kapelami (Arakain, Doga, Alkohol, Aleš Brichta, Petr Kolář, Jan Ledecký a spousta dalších.

Jaké máte plány na rok 2020?
Rok 2020 bude pro nás pestrý. Na jaře jedeme turné nazvané „Back to 80’s“ s našimi přáteli z kapely Hairy Groupies. Máme za sebou první koncerty a myslím, že nám to spolu sedí. Pořádáme celodenní festival k oslavě 20 let naší existence na fotbalovém hřišti 30.5.2020 v našem rodném Opatově. Dále nás čekají nás dva motorbike festivaly v Polsku a koncert v Nitře. Léto máme plné zajímavých soukromých i veřejných akcí a na podzim bychom chtěli navázat podzimní částí klubového turné s Hairy Groupies.

Co vy na to, že KISS ohlásili poslední turné a THE END? Jsem si jistý, že tentokrát je to opravdu poslední turné na rozdíl od předchozích prohlášení.
Už máme lístky na červencový již v pořadí druhý „poslední“ koncert v České republice. Jsme názoru, že určitě to bude poslední turné, ale jak dlouho ho pojedou a kolikrát se ještě zastaví v Praze, je otázkou. Ale určitě by bylo dobré, v nejlepším přestat. Je jasné, že s tak věrnými fanoušky se těžko loučí. Na koncert se těšíme.

kiss 2020

Vy se v pátek 31.1.představíte po boku Hairy Groupies v Plzni. Co Plzni nabídnete? Můžeme se těšit na pořádný cirkus, nebo to pojmete jako komorní klubové vystoupení?
My komorní vystoupení ani neumíme hrát. Když se nakreslíme a oblečeme, tak se do toho pustíme pořádně. Nehrajeme si na žádné umění, chceme především lidi pobavit rockovým koncertem. Návštěvníci se krom průřezu celou diskografií mohou těšit na maskovaný koncert v kostýmech, plivání ohně, krve, kouřové a ohňově efekty a dál už nechci prozrazovat, aby zůstalo také nějaké překvapení.

Co vzkážete našim čtenářům a jakým klipem je pozvete na páteční koncert do Buena Vista?
Čtenářům vzkazujeme, aby zachovali přízeň k hudbě v podobě návštěv koncertů a čtení hudebních časopisů, rozhovorů.