Krmelec kašle na ujetost překorektní současnosti

  • Číst 8592 krát

S Matějem Lipským (ex Mastrubace, Negative Face, dnes Bratrstvo Luny) a mimo jiné kapela Krmelec, které klip mi nedávno s předstihem poslal. Klip mě dostal a s ním se dostavila i zvědavost, kdo že to ten kontraverzní Krmelec je a jak to vlastně myslí. A kde líp si o všem popovídat, než před koncertem BL a XIIIky. Cituju, jsem zvědavý, zda jste tak odvážní a zveřejníte i necenzurovaný obal. Pro jistotu poslal i cenzurovaný. Takže… tady máte Krmelec v celé své nahotě.

Matěji, kdy, jak a proč vznikl Krmelec a kdo jej tvoří?
Ahoj Honzo… díky za prostor… jdeme na to: Krmelec vznikl v roce 2011 těsně po mém odchodu z kapely Masturbace, ve které jsem hrál víc jak 20 let. Bylo mi to líto a chtěl jsem pokračovat se zpěvákem Márou, se kterým jsme spolužáci ze střední a navíc dlouholetí kamarádi. Ptal jsem se ho, jak by se naše nová kapela měla jmenovat a on hned, na první dobrou, povídal: “Krmelec”. Tím bylo jasno, o čem budeme zpívat a jakou celkovou image budeme mít. Potom jsem začal hledat šikovné muzikanty, kteří by byli ochotni naši temnou recesi sdílet. Nakonec stačilo oslovit Kobdzeye z Bratrstva Luny, který si vzal na starost bicí a klávesy. Zbytek nástrojů jsem obstaral já, kromě kytarových sól, na které nám na albu hostovali hned tři skvělí kytaristé: Maťo Mišík z kapely Gingerhead (postaral se i o grafiku alba), Piskoth (ex. Apocryphal Death, Králičí pacička přichycená na předním pravém kole lokomotivy) a brácha Kobdzeye Michal (U.M.P.).

Vy teď vydáváte album, kde vyjde a co nám o něm můžeš povědět?
Album s názvem “Tak trochu jiná honitba" připravujeme průběžně 9 let. Vždy jsme něco nahráli a pak si vzhledem k našim aktivitám dali pauzu. Ale vydali jsme 4 singly (Makrobiochytropíča 2014, Všichni jsme naSrní 2016, Z lesů, vod a bažin 2018 a Jano Ovcopich 2019). Všechny skladby jsou i na právě vycházejícím debutu, jen mají zcela nový mix i mastering a někam jsme i něco dohráli. Jinak, album vychází v krásně magickém datu 22. 02. 2020 jako příloha časopisu Pařát. Mimochodem Pařát je tu s námi od roku 2000, takže je to výroční číslo a vstupuje tak do dalšího desetiletí. A aby zajímavostí nebylo málo, tak poslední album Masturbace vyšlo taktéž v únorovém Pařátu před 10 lety.

87459413 307886260168975 2200476449146667008 n

Název alba “Tak trochu jiná honitba” odkazuje ke kořenům v podobě kapely Masturbace. Bereš Krmelec jako logické pokračování?
Kapela Masturbace se žel rok po mém odchodu uspala a ačkoliv jsem se ji později pokoušel opakovaně aktivovat, zatím se neprobrala. Podle mě je to škoda. O to víc jsem se začal věnovat projektu Krmelec, abych ho dotáhl do výsledného konce v podobě alba. Souhlasím, název odkazuje k Masturbaci (v podstatě i obal a texty) a kdyby kapela existovala, asi by tyto skladby vyšly na albu Masturbace. Jen by tam asi chyběla lesní tématika a dechy. To by ale podle mě byla škoda. Právě propojení dechovky a klasiky s metalem dávají Krmelci šmrnc.

Jak se kdo podílel na tvorbě?
Album jsem složil hudebně celé já. Aranže jsme si rozdělili s Kobdzeyem, především v melodiích dechových nástrojů. Samozřejmě přispěli i kytaristi svým přístupem k sólům. A texty jsem si podělil se zpěvákem Márou. Nicméně, když se podíváte na autory hudby a textů na samotném albu nestačíte se divit. Doporučuji, je to docela vtipné.

87049448 2237685129667628 575611164822601728 n

Já jsem zatím viděl váš klip, ty jsi mi ukazoval nějaké fotky, nebojíte se reakcí?
Spíš se reakcí nebojíme (i když může se najít pokrytec, který řekne - ve vašem postavení si toto nesmíte dovolit a vyhodit mě z práce… na druhou stranu, kdo by chtěl dělat pod takovýmto člověkem… nicméně pevně věřím, že jsou nade mnou lidé, kteří mají rozum). Realita je taková, že Krmelec je jako náplast na dnešní nemocnou dobu, která je ujetá ve vztahu ke korektnosti. Navíc má naše album přidanou hodnotu, že ačkoliv přináší temnou recesi, vychází skoro z 90% ze skutečných příběhů. V podstatě ukazujeme témata, co jsou lidé schopni udělat zvířatům. Samozřejmě jsme proti tomu, ale jako tomu bylo u Masturbace, není to poznat na první poslech. Tudíž je celé album kontroverzní, stejně tak klipy nebo naše lyrická videa.

Album má i dost výrazný obal. Jak vznikl?
Obal CD Krmelce “Tak trochu jiná honitba” reaguje rovněž na ujetost překorektní současnosti. Nesplňuje např. pravidla sociálních sítí, takže jsme byli nuceni udělat i rozostřenou verzi na promo materiály. Sami se divíme, kam se posunul práh vnímání společnosti, protože náš obal je recese se zajímavou genezí: Ústřední motiv chtěl náš zpěvák Mára. Toho se chytil, jak už jsem uvedl, šikovný výtvarník Maťo Mišík (dělal obaly mnoha kapelám od Kabátu, Škworu přes Wohnouty až po Masturbaci a Negative Face). Maťo se rozhodl obal Krmelce pojmout jako komiksové zpracování starodávných námětů, byť nejdříve chtěl něco jako kýč v podobě místních umělců, co malují ve vesnických hospůdkách výjevy z lesa. Nakonec ale vybral z knih starodávné obrazy, které svojí tématikou souvisely s loveckou vášní. Následně udělal romantickou koláž, kterou překreslil do “vitrážové” podoby a opatřil kýčovitým rámem. Celé skvostné dílo uvidíte až na samotném CD v novém Pařátu, včetně unikátního band-fota z lesní fotopasti.

87061809 635682953888145 7186464456489041920 n

Můžeme čekat nějaké turné s Krmelcem k novému albu?
Turné určitě ne. Ale chystáme jeden koncert v listopadu v Praze. Nebude chybět dobrý zvuk, světla, zadní projekce, myslivecký outfit a mnoho překvapení. Možná se probudí na pár songů i samotná Masturbace. Necháme se překvapit. Na každý pád, léta jsme jezdili po všech všech koutech naší vlasti i do zahraničí. Tentokrát budeme rádi, když dorazíte za námi.

Jsi hodně vytížený, máš přesto ještě do konce roku nějaké velké plány?
Letos toho bude opravdu hodně. S Bratrstvem Luny točíme ještě teď v únoru singl “Baldachýny z mraků” a do konce roku chceme vydat album “Clamare”, uvidíme, jestli se to povede. Já osobně po vydání Krmelce otočím o 180 stupňů a u Élysionu vydám dlouho připravované rockovo-metalové album pro děti s názvem “Mámo, táto v komoře je krockodýl”, které vyjde v podobě knihy - zpěvníku se dvěma CD 1. 6. 2020. A do konce roku uzavřu svoji triologii folkovo alternativním albem s názvem " Karmalaun". Uvidíme, jestli to klapne...

Díky za čas, čím doporučíš nové CD Krmelce? Jak se na to mají posluchači dívat? No a klip si samo hned pustíme.
Moc děkuju za rozhovor a prostor v Rock Palace. A co dodat k albu? Nejlepší bude, když si lidi album pustí a nebudou ho hodnotit, prostě ať si ho poslechnou a sami uvidí, zda je to osloví nebo ne. Je to poctivé album plné hudebnícvh vtipů a odkazů a nese se od black metalu přez hard core až po rock 70. let. Album si objednejte rozhodně i s Pařátem na www.paratmagazine.com

www.bandzone.cz/krmelec
www.facebook.com/krmelecmetal