Co je nového u Melissy?

  • Číst 7259 krát

Aktivita Petra Kohoutka okolo muziky je neuvěřitelná. Zajímalo mě, zda Petr prolenošil zimu, či jako správný workoholik makal bez přestávky. Jak to zjistit? Nejlépe se zeptat a vyzvědět, co je v táboře Melissy a Melissy Due nového.

Petře, kolikátou sezónu vlastně Melissa letos začíná?
Člověče, já vlastně nevím. Na nás ten sezónní mustr nějak nepasuje. Melissa sice svého času, v roce 2004 měla nahrávku, ale kapela nebyla kompletní, pak jsem pár let nedělal muziku vůbec a teď zas nevím, co dřív. Ta nějak řízená, každodenní práce kolem Melissy se ale asi dá počítat někdy od roku 2014. Žádné sezóny ale nedodržujeme. Pokud má pořadatel zájem, hrajeme. Od toho tu jsme.

Ty jsi docela pilný a desky vydáváš často, jak je to teď přes zimu? Lenošil jsi, nebo pracuješ opět na nových skladbách?
Lenošit není čas. Spíš mi brzy hrábne úplně. Právě v těchto dnech zkoušíme pár nových skladeb. V loňském roce vyšla dvě alba. Taverna a „a Due“ Part II. K nim jsme točili i videa, takže teprve teď se mi podařilo pár písniček dodělat do toho stavu, kdy jsem je mohl rozeslat kapele a začali jsme je obehrávat, ladíme linky zpěvu a houslí a dáme je do playlistu hned, jak to půjde. Pokud se ti, jak říkáš, a děkuji ti za to, Taverna líbí, určitě si vybereš i z nových písniček.

Můžeme se letos těšit opět na vaše CD?
 No, to nevím. Spíš asi bude k mání až v roce příštím. Moje osobní přání ale je dvě nové skladby určitě natočit a trochu tu mezeru vyplnit aspoň „singlem“ pro web a možná i videem. Muziky mám rozpracované na dvě alba, ale tentokrát zatím nemám pohromadě tolik textů. To zabírá víc času. Ty jsou pro mě určující. Teď mám v celku písniček pět, z toho tři zkoušíme a čtvrtá bude nejspíš jen na nahrávce. Jak se mi podaří písničky dodělávat, tak je budu nosit do kapely. V tomhle smyslu neuznávám ten „průmysl“. Nejsme zakázkové krejčovství. Ten nápad si tě musí najít. Někdy je to za hodinu, někdy se písnička rodí rok. Na druhou stranu, pokud se tomu věnuješ každý den, tak snad i ty myšlenky a nápady ještě dorazí. Zatím mám třeba jeden nápad na pojetí obalu.. ale na to je ještě čas.

Bude se i letos pokračovat vaše spolupráce s divadlem?
Bude. Pokud to nezhatí počasí, viry nebo nějaký jiný marast, tak určitě. Přes prázdniny bude opět program Tajemné kutnohorské pověsti ožívají Divadla za oponou a my k tomu zase budeme běhat po městě a hrát živě. Opět by to měly být čtvrteční noci v červenci a srpnu. Aktuální info ještě bude na našich profilech. Jezdí na to lidé prakticky už z celé republiky, ale závisí to na počasí. Je to někdy i na víc, než na dvě a půl hodiny lítání po městě a v dešti to fakt nejde. Pro představu se můžete podívat na naše „picture video“ Plamínek. To je poskládáno z fotek právě z této akce. Moc nás to baví a pořád při tom máme možnost hrát vlastní muziku. Těšíme se zase na celou partu.

Melissa 1

Stále je pro mne Taverna parádní album, které se fantasticky poslouchá, máš velký cit pro melodii, nepřemýšlel si třeba i o divadelní muzice?
Díky, ale je jasné, že na to nejsem sám. Já sice přinesu pracovní demo, napíšu text, předzpívám linku zpěvu, ale musíme to pak s Luckou doladit vzhledem k jejím možnostem třeba v hlasovém rozsahu, kterému já konkurovat nemůžu a to zase musíš skloubit s Lídou a houslemi, aby se souzvuky vzájemně nemazaly a nerušily, načasovat perkuse, když nechceš zrovna rovný rytmus a přitom zajistit, aby v tom všem zůstalo to, co v tom jako autor chci mít. A divadlo? Ono si nás to tehdy našlo z druhé strany nějak samo. Naše muzika se prostě hodila. Za první zkušenost vlastně může Lucka. Ta tehdy potřebovala pro divadlo muziku v našem pojetí a řekli jsme si s Lídou, že zkusíme, jestli to má nějakou šanci. Jestli náš nápad je vůbec nějak propojitelný s dějem hry. Jak jsem řekl, neumíme to vysloveně na zakázku a bez Lídy bych do toho nešel. U Pověstí taky hrajeme naše skladby, jen vybíráme co a kdy zahrát a teď jsme s Lídou dostali poptávku na další divadelní spolupráci.. Vybrat z našich skladeb nebo složit muziku pro další dvě divadelní hry, které by se měly hrát v Kutné Hoře v příštím roce, a opět bychom do nich měli hrát živě. Není tudíž čas se poflakovat, ale jsme na začátku, takže na další detaily se zeptej tak na Vánoce. Ještě mám jeden rozpracovaný nápad, ale ten se už nějakou dobu odkládá a ještě tak rok na něj evidentně nebude čas. Nechám si ho tudíž zatím pro sebe. K tomu mám někde na dně imaginárního šuplíku ještě pár bigbítových písniček, které jsme kdysi zkoušeli, ale netuším, jestli si na ně ještě vzpomenu anebo jestli je dokážu třeba nějak podat akusticky.

A když jsme u toho hraní, jak to vypadá u tebe se spotřebou kytar? Stačí ti jedna, nebo máš z čeho vybírat?
Nejsem úplně sběratel, ale taky se jich nezbavuji. Prodávat je se mi nevyplatí a nikdy nevíš, kdy se třeba ve studiu hodí právě tahle kytara. Zrovna před pár dny jsem si kvůli divadlu koupil další. Zase trochu jinou. Každá je jiná, jiné dřevo, jiné struny, jiný zvuk, tak si je nechávám. Je to jen pár kytar pro případ, že se něco stane, aby nedojela kapela na to, že nemám na co hrát anebo do toho studia. Taky mám dvě, které snad ani nehrají, ale nemám to srdce je vyhodit.

Jak to vypadá s hraním letos? Máte nějaké zajímavé vystoupení, na které se vyloženě těšíš?
Jsem sám zvědav. Jak jsem zmínil, stejně jako nedržíme nějakou sezónu, tak se ani nedá mluvit o nějakých turné. Na ty jezdí U.D.O. a Maideni. Tak to má vypadat. Naše aktuální realita je ale taková, že se musíme snažit, nedělat moc chyb, být absolutně spolehliví a postupně vše nabalovat. Teď mě čeká cesta kvůli rozhovoru v rádiu na Slovensko, tak jsem zvědav, jestli vše klapne a snad se budeme rozvíjet. Vloni touto dobou jsem neměl potvrzený jediný termín a nějak jsme nakonec fungovali. Dnes mám termínů v kalendáři možná víc, než za celý minulý rok a snad ještě něco přibude. Opět, jsme v trochu jiné situaci. Na jedné straně je ta spolupráce s divadlem a na druhé straně pořadatelé, kteří oslovují nás, jsou často propojeni s úřady a jsou závislí na rozhodnutí radnic a úředníků a není výjimkou, že rozhodnutí, jestli se akce bude nebo nebude chystat, padne zhruba s měsíčním předstihem. Proto v našem případě nemá smysl vydávat nějaké koncertní plány na rok dopředu. Jen holt musíme být neustále připravení. Jak jsem řekl. Od toho je Melissa tady. Právě jsem se ale dověděl, že již avizované otvírání hradu Pecka, kde jsme měli hrát je prozatím zrušeno kvůli viru. Těším se ale na každé vystoupení. Jinak bych to nedělal. I když starostí je kolem toho často víc než radosti. Jdeme ale krok za krokem dál.

Melissa 2

Ty máš jak akustickou Melissu – Duo, tak klasickou Melissu, prolínají se některé skladby? Když píšeš muziku, je ti od počátku jasné, tohle bude pro Duo a tohle pro Melissu, nebo čekáš, co z toho vypadne a pak určíš „příslušnost“?
Spíš pocitově. Podle nápadu. Liší se to často strukturou. Když je dobrý nápad, ale točí se trochu ve smyčce, kde se opakují třeba tři motivy, nevidím prostor pro text a zároveň se to třeba hodí k fireshow, bude z toho určitě instrumentálka. Tam kde má muzika jinou linku, která se hodí pod zpěv, vyvíjí se, a k ní se zase hodí text, tam se to snažím dotáhnout jako zpívanou skladbu. Instrumentálky jsme měli od začátku, ale když se jich nakupilo víc, našly se i příležitosti, kde by celá kapela pravděpodobně stejně nehrála. Já dneska s Lídou vlastně hraji od instrumentálních setů, přes samostatné koncerty, vernisáže, až po stylové svatební obřady a busking. Tam, kde zpívaný program nechtěli, ale naopak chtěli kytaru a housle a kam jsme s naší muzikou stylově zapadli. Jinak u instrumentálek je to teď tak půl na půl s Lídou. Občas jí do toho trochu remcám, ale to spíš až ve chvíli, kdy dolaďujeme její part nebo se naopak předem bavíme o tom, jak by to mělo znít a ona pak přinese něco mnohem lepšího.

Jaké máš nejbližší plány? Co tě čeká v následujících týdnech?
Jak vidno, momentálně úplně nezáleží na nás, co bychom chtěli. Než dokončíme tenhle rozhovor, čert ví, co bude ještě pravda. A je to tady. Právě se dovídám, že ani na to Slovensko už teď kvůli viru nemůžu, takže to vše budeme dohánět, až to bude bezpečné a možné. V každém případě ale máme hromadu práce na písničkách, a pokud se z toho nezblázním úplně, tak se budu hlavně věnovat tomu a budeme průběžně zkoušet ty zmíněné nové písničky. Taky máme už od října natočený klip, ale ještě jsme nedostali ani vteřinu záznamu, tak řeším i to.. Rád bych to dotáhl, abychom se soustředili na nové věci. Máme čerstvou nabídku na výrobu kapelních triček, tak to pomalu řeším s naším grafikem, který je s výrobcem v kontaktu atd. Jinak mám za úkol každý týden předávat něco o kytaře pěti žákům- školákům, kterým se vždy jedno odpoledne v týdnu věnuji, ale i to je teď zastaveno a sem tam stihnout nějakou tu recenzi pro Rockpalace. Chystá se nový kapelní web, k tomu každý den klasicky do práce. No prostě pomalu si balím tašky do blázince.

A poslední otázka Petře, kdo s tebou vlastně vyráží na sezónu 2020? Stálá sestava, nebo došlo k některým změnám?
Terazky to vypadá, že aspoň v tomto směru bude trocha klidu. Nikdo mě letos do háje neposlal a zkoušíme ve stejné sestavě , ako jsme udělali Tavernu. Lucka zpívá, Lída má housle, Adam perkuse a případně flétnu a já se snažím jim to moc nekazit a postarat se o vše od auta přes texty až po tento rozhovor. Některé momenty v písničkách už jsem dělal s tím, že je bude zpívat Lucka, tak snad se budou nové písničky líbit. S Lídou máme i dvě další instrumentálky, ale ne nutně pro „a Due“ program. Nemohu tu asi vyjmenovat všechny konkrétní lidi nebo organizace, ale chci všem, kterých se to týká poděkovat za pomoc, a fanouškům, od kterých mi v posledních týdnech chodí mraky žádostí o přátelství, chci poděkovat za zájem. Přijďte se někdy podívat. Tobě děkuji též za zájem o nás a prostor. Pokud by někdo chtěl CD, stačí nás kontaktovat. Stahovat se dají u Supraphonline, AppleMusic, Spotify, Deezer a vlastně všude.. Děkujeme MOC.

http://www.melissamusic.cz/
https://www.facebook.com/melissa.officialsite/
https://bandzone.cz/melissakutnahora
https://www.youtube.com/channel/UCIfIK1CQvra37aVG1Jsn4vA?view_as=subscriber

Melissa3

Autor foto: Foto 1 a 2 : Markéta Machanová, foto 3 : Zdeněk Hejduk.