Novinky v kapele Symphonity

  • Číst 7919 krát

Symphonity je symphonic-power metalová skupina původem z České republiky. Její oficiální vznik se datuje k roku 2007. Za dobu své existence vydala doposud celkem dvě studiová alba. Debutové album s názvem „Voice from the Silence” vyšlo roku 2008, druhá deska s názvem „King of Persia”spatřila světlo světa roku 2016. Obě alba vyšla pod vydavatelstvím Limb Music Products, v Japonsku pak pod vydavatelstvím Marquee Inc./Avalon. Na konci loňského roku kapela vydala singl Crimson Silk a momentálně finišují přípravy na vydání nového singlu Dreaming Of Home.

Prozraďte nám víc o chystaném singlu.

Single Dreaming Of Home je součástí příběhu o Marcu Polovi, který v současné době zpracováváme v metalovém provedení. I poslední klip byl součástí tohoto příběhu a teď jsme se rozhodli zveřejnit jeho další část.

Kdy se fanoušci můžou na nový singl těšit?

Přesný termín vydání momentálně ladíme s vydavatelem, takže ho přesně neznáme. Ale pokud budete pravidelně sledovat naše oficiální nebo facebookové stránky, tak se to určitě brzy dozvíte. Rozhodně bychom to chtěli stihnout dřív, než začne léto.
V současné době probíhá k tomuto singlu crowdfundingová kampaň, ve které jsme se rozhodli požádat o pomoc naše fanoušky. Tím, že si zakoupí některou z odměn, které jim nabízíme, nám přispějí, a my tyto peníze využijeme na náklady spojené s nahráváním nového singlu a k natáčení videoklipu. Každá byť i sebemenší pomoc je v této těžké době vítána.

A co nové album, neplánujete?

Plánujeme, ale aktuálně to pro nás není prioritou. Práce na novém albu je časově i finančně dost náročná. A protože jsme nechtěli, aby fanoušci čekali, než to celé dáme dohromady, tak se s nimi chceme podělit o nové skladby alespoň tímto způsobem. Termín vydání nového alba zatím neznáme ani my, ani nikdo jiný.

Co plánujete dalšího kromě toho, že pracujete na novém hudebním materiálu?

Naším hlavním záměrem bylo hrát naživo co nejvíc, což se nám podařilo jen částečně. Na přelomu zimy a jara jsme ještě stihli odehrát část našeho vůbec prvního evropského turné, ale část koncertů byla bohužel zrušena, protože zrovna začínala vrcholit panika spojená s koronavirem. V létě jsme měli hrát na několika větších festivalech u nás, ale všichni bohužel víme, jak to teď s festivaly vypadá. Každopádně jakmile současná situace opadne, tak naše priorita zůstává stejná – hrát co nejvíc naživo a dostat mezi lidi naši hudbu.

Můžete nám prozradit něco o historii kapely?

Kapela vznikla v roce 2007 přerodem z kapely Nemesis. Za tu dobu vydala dvě studiová alba a prošla řadou personálních obměn. Nechci tady rozepisovat každý detail, to si fanoušci můžou přečíst na našich stránkách, takže jen ve stručnosti. Na prvních dvou albech se jako stálí členové podíleli zvučná hudební jména jako Olaf Hayer (ex – Luca Turilli, ex – Dionysus), Herbie Langhans (Avantasia) nebo Martin Škaroupka (Cradle Of Filth). Bohužel sestava, která nahrála druhé album King Of Persia, nebyla z nejrůznějších důvodů schopná koncertovat, a proto přišla na přelomu let 2018/2019 personální rošáda. Z původních členů zůstal jen kytarista Libor Křivák. Právě v této sestavě jsme opět začali aktivně koncertovat a pracovat na novém materiálu.

Za poměrně krátkou dobu se vám podařilo vystupovat s několika známými kapelami. Prozraďte vaše dosavadní koncertní úspěchy.

Po vydání prvního alba Voice From The Silence kapela vystoupila na několika velkých tuzemských festivalech jako Masters Of Rock (letní i zimní) Benátská noc či Basinfirefest. Poté nastala koncertní odmlka. V nové sestavě se nám zatím podařilo předskakovat kapelám Freedom Call, Visions Of Atlantis, The Unity a měli jsme také možnost předskakovat během již zmiňovaného evropského turné italské legendě Rhapsody Of Fire.

Jste kapela s mezinárodním složením. Jakým způsobem se tak dá fungovat a jakým způsobem píšete hudbu a texty?

Tím, že jsme každý odjinud, se vylučuje možnost pravidelného zkoušení. Takže zkoušíme v podstatě jen párkrát do roka s tím, že když už se sejdeme, jedná se o několikadenní záležitost. I když se nevidíme, tak spolu ale čile komunikujeme elektronicky. Touto formou v podstatě řešíme většinu fungování kapely.
Co se týče skládání hudby, hlavní slovo má určitě kytarista Libor Křivák, kolem kterého celá kapela vznikla. Většina hudebních nápadů je jeho. Není to ale tak, že by ostatní nemohli autorsky přispět. Většinou je to tak, že každý si může do skladby vnést kousek toho svého. Autoři textů jsou různí. Něco skládají aktuální zpěváci, ale zároveň se nebojíme oslovovat někoho i externě. Takže například k našemu poslednímu singlu Crimson SIlk, který vyšel vloni v listopadu psal text zpěvák Mayo Petranin, a k naší novince Dreaming Of Home, kterou právě chystáme, napsal text Billy Jeffs z britské kapely Memories Of Old.

Při poslechu vašich alb nebo i posledního singlu by člověka vůbec nenapadlo, že se jedná o tvorbu české kapely. Vaše hudba zní opravdu světově. Čím myslíte, že to je?

V první řadě všechny hudební nápady prochází dost striktním sítem kritiky, takže to, co nakonec vychází ven na veřejnost jako finální produkt, to je opravdu to, co jsme považovali jako úplně nejlepší.
Druhý podstatný faktor je to, že zvuková kvalita našich nahrávek je ovlivněna spoluprací se zahraničními „mistry zvuku“. Obě studiová alba byla nahrána ve spolupráci s Gate Studios ve Wolfsburgu, oba singly potom ve spolupráci s Finnvox Studios.

Co byste na závěr vzkázali fanouškům?

Určitě bychom jim chtěli vyjádřit velký dík, protože bez jejich podpory bychom nemohli existovat. Hudbu děláme proto, že nás to baví a chceme, aby to bavilo i ostatní.
A jakmile to zase bude možné, tak choďte na koncerty a dávejte kapelám maximálně najevo, pokud se vám líbí. Je to opravdu ta největší podpora a satisfakce, které se muzikantům a kapelám může dostat. Mám tím na mysli vidět vás naživo, nejen jako obrázek s lajkem na sociální síti.