S Karlem Komorousem o Elegiích

  • Číst 7360 krát

Manager Elegií – Karel Komorous je můj kamarád a tak si občas zavoláme, co nového v táboře „jeho svěřenců“. Sám vím, jaká je řehole často udržet smečku muzikantů „na uzdě“. Elegiím držím palce, aby zase na letních parketech za letních nocí zněly legendární písničky jako Hráli jsme holkách nebo Poslední zvonění…

Karle, co nového?
No už nastoupí pozměněná sestava, ne že bysme tak často chtěli měnit členy, nebo oni sami utíkají, ale dlouho jsme hledali druhého kytaristu, který by zpíval a po delší době se povedlo. Dlužno dodat, že už jednou vystoupil, v Budějkách, tak teď i naše domácí scéna v Plzni ho bude mít možnost uvidět a uslyšet poprvé. No a pak, bubny, tu soupravu bude ovládat jiný chasník. A asi poslední věc, máme svoji zvukovou aparaturu a tu jsme posilnili, no přijďte sami posoudit.

Karle, dá to práci a úsilí zvládnou smečku rockových muzikantů?
Jo úsilí je to děsný, dlouhou dobu šlo o to, vůbec sehnat dobrý muzikanty, ale pak se ukázala další, ale stará a neméně důležitá věc, aby si hoši sedli i lidsky, a to je myslím velkej problém. Takže dnes je sestava z plzeňska budějovicka a příbramska.

Elegie je dnes velkou legendou na Plzeňsku. Skladby z dílny Komorous/Rajtmajer hraje nejedna kapela, jako třeba Extra Band revival. Nemáte už pocit, že je čas na nějaký oficiální nosič??
Ano naše, tedy spíše Jardy  Rajtmajera skladby, hraje více kapel, to je pravda, ale otázka nových nahrávek? Jarda má muziky v tzv.šuplíku spoustu, ale dnes je problém s kvalitním textem. Najít dobrého textaře, který by navázal na vysokou laťku, kterou Elegie kdysi nastavili je veliký problém.

elegie

Jaké skladby zaznívají na našich vystoupení? Píšete nové songy, nebo jen oprašujete staré hity?
Maličko jsem ti odpověděl výše, jak to vypadás novými songy. Muziky je relativně dost, ale texty … Zatím se tedy hrnou staré věci, ale v novém kabátě, což pamětníci už měli možnost ocenit na několika vstoupeních. Náš nynější zpěvák tomu ještě dává ty správný „koule“, takže z těch nesmělých začátků už stojíme na svých nohou, jak se říká.

V kapele se v poslední době vystřídalo dost muzikantů, dá se dneska říci, že je sestava „stabilní“? A kdo dnes tvoří Elegie?
Jak už jsem předeslal, o muzikantech, byli tu opravdu různí, zdatní či moc příliš sebevědomí, a pak je ta otázka lidskosti, to se už snad dnes konečně sešlo. Takže dnes si troufám  říct, že je dobrá parta, která si rozumí.. A kdo že? No asi překvapivě kapelník a na basu Jarda Rajtmajer, kytara jeho nejmladší syn Pavel Rajtmajer, druhá kytara a zpěv Tonda Jireš a na bicí pozor, navrátivší se taky z daleka, od Příbrami borec Míra Votava. Ale úplně  bych zapomněl na zpěv, našli jsme super hlas  z Budějovic, jmenuje se Jarda Holý.

Jak přečkala kapela období „corony“? Zkoušeli jste, měli jste pauzu…
Slavná „corona“ nám vzala právě bubeníka, ale jináč kapela to absolvovala celkem v klidu, normálně se zkoušelo, pilovalo a čekalo, až jak to vše dopadne a budeme zase moc mezi lidi a hlavně opět na pódia. Nečinnost muzikanta zabíjí. Zkouška je dobrá, ale koncert na ostro pro lidi je ten správný adrenalin, co drží a stmeluje kapelu!

elegie 2

A co ty, sleduješ muziku kolem sebe???

Kapely sleduju, ze zahraničních je to stále stejné to co za mlada – AC/DC, Judas Priest či Kiss, ty staré kapely mám rád dodnes. Ale přiznám se, že nejsem vyznavač celých alb. Z každého se mi líbí sem tam skladba A české – z legend to jsou Kern a v nynější době jak to dělá Traktor. Jejich texty jsou ze života a nabízí lidem fantastickou show.

Karle co vzkážeš našim čtenářům a jaký je tvůj nejoblíbenější klip?
Co vzkázat, že jim přeju dostatek jejich dobré bigbítové muziky, ať je to jakákoli kapela, každému přeju to, co má rád, vím, že to je životní filozofie, mne samotného to oslovilo v r.1983 a jsem tomu věrný dodnes, takže když klip, tak Kiss a jejich legendární I Was Made Loving You