Motor(band) zvaný Máča

  • Číst 8072 krát

Pravda a lež, nový výborný klip Motorbandu, ale hlavně další v řadě zpěváků v dresu Motorband – Láďa Korbel, to je důvod k dnešnímu setkání jak s Máčou, tak s Láďou.

Máčo, další zpěvák…. Co ty s těmi lidmi děláš? 
Máča -  Nic, jen chci, aby uměl zpívat, mluvit, tančit, byl pozitivní, týmový, a chtěl dělat to, co je potřeba dělat proto, aby se lepšil. =) Takže v podstatě nic složitého, nic co by se nedalo zvládnout.

Je to už Xtá změna v kapele, jak na tebe tyhle změny působí? Máš pocit, že začínáš vždy od začátku, nebo tě to dostane o kus dál?
Máča -  Působí to na mne vždy špatně a vím, že i na všechny ostatní. Fans, pořadatele, sponzory atd. Jsme s Karlem nároční a potřebujeme k sobě lidi s podobným naturelem a přístupem, a taky muzikantskou úrovní. Příchodem zpěváka Ládi Korbela se vše špatné nakonec ukázalo velice pozitivně. 4  „držáci“ co zažili v posledních 8 měsících 3 změny na postu zpěváka, to nepoložilo. Jsme teď spokojeni, až na ty brikule vládních zákazů a omezení.

Vypustili jste fantastický klip – Pravda a lež, dá se říci, že má všechno co hit má mít – výborné riffy a aranže, velmi se povedl text, a osobně si myslím, že lví podíl na závěru má i nový vokalista – Láďa Korbel. Jeho projev a nasazení v klipu je dech beroucí!! Poslední album Motorbandu bylo výborné, přesto si troufám tvrdit, že takový hit tam nebyl! Nasadili jste si laťku hodně vysoko, půjde dál tímto směrem?
Máča -  Máme vybráno z 25-ti nových nápadů 13, na kterých už pracujeme. Už máme 5 zaranžovaných skladeb a všichni tvrdí, že materiál je silnější než byl na album „V“. Měli jsme i velký problém těch 13 nápadů vybrat. Dokonce padal návrh hodit do koše všech 25 nápadů a vylosovat těch 13. Mně jako autorovi je to úplně jedno. Stojím si za každým nápadem.

Předpokládám, že pracujete na dalším materiálu, máte v plánu jít nejprve cestou pilotních singlů na YouTube a pak vyjet s celým CD, nebo představíte až kompletní materiál?
Máča -  Ano, chceme ještě vypustit jeden singl na přelomu září-říjen. Pak zkompletujeme celé album.

Jak se jako veterán, který kdysi točil LP díváš na vymoženosti naší doby? Pustíš Spotify, nikam nemusíš jezdit na burzy a vše máš z pohodlí domova?
Máča -  Beru to pozitivně. Být negativní nikam nevede. Doba je rychlá. Když si vzpomenu na 80- tá léta, když někdo dovezl LP z Jugoslávie, a já pak tahal magnetofon ke kámošovi, abych si od něj LP nahrál. Dej pokoj. Hahaha. Ale svý kouzlo to mělo.

rockpalace matejcik

Koukal jsem, že klip si vede dobře, jen já si ho už pustil aspoň 20x -)) Máš pocit, že Motorband má konečně Pana zpěváka? Možná se budu rouhat, ale myslím, že Láďa Korbel je plnohodnotná náhrada za Kamila Střihavku?
Máča -  Nesrovnatelné, a je jasný, že fans budou srovnávat a srovnávají. Láďa je profi už 10 let a ví co je potřeba. Je to frontman se vším všudy. Na podiu se cítí jak ryba ve vodě. To je velký přínos. Prvních 5 koncertů máme za sebou a jsme nadšení z ohlasů. Láďa prostě umí bavit lidi. Je to showman a umí nadchnout lidi.

Pár otázek musím položit i Láďovi Korbelovi – jsi pomalu o generaci mladší než je Máča, co ti říkalo slovo Motorband?? Setkal si se s ním v minulosti?
Jasně že setkal a Motorband pro mě znamenal začátky Kamila Střihavky plus úspěšný comeback s písní Tvý oči lžou.

Nejde se nezeptat – jak se mlaďoch jako ty dostane na konkurz k metalové legendě a dokáže to vyhrát? Jak probíhal konkurz?
Docela normálně, Máča mě oslovil, ať se ukážu ve studiu a nazpívám „konkurzovou píseň“ tak jsem jeden večer přijel do Teplic a cca půl hodiny nahrával. Nicméně konkurz jsem nevyhrál :-D

Ty jsi na sebe prozradit, že jsi chodil kdysi na hodiny klavíru, ale muziku jako takovou jsi začal vnímat až po to 15tém roce života. Co to způsobilo?
To musím trochu upřesnit, já vyrůstal v docela hudebně založené rodině, i když každý byl vlastně samouk a hudba byla jen pro radost. V 5-6 letech jsem chodil na ZUŠ (hra na klavír a zpěv), ale probrečel jsem opravdu každou minutu u klavíru, zpěv mě bavil vždy, ale pilovat hru na nástroj pro mě nebylo. Což se ale změnilo, když jsem na 12. narozeniny dostal kytaru. Taky jsem se chvíli bránil, ale to už mě bavilo víc a tak jsem se na jednom táboře poznal s kluky z Pracovního názvu a kolem 15-16 let jsem u nich začal zpívat.

Co ty a školní kapely, popř. poškolní? Co jste hráli a jaké to byly?
První kapela, ve které jsem působil, byl Pracovní název, snažili jsme se hrát Hard rock a metal, ale ne a ne se zbavit toho punkového nádechu, který k tomu věku prostě tak nějak patří, takže jsme říkali, že hrajeme „Heavy punk“ :-D

Další kapela, kde jsem nastoupil po tragicky zesnulém zpěvákovi, se jmenovala Raptus, hráli jsme progressive metal a já v tomto období začal poslouchat náročnější a tvrdší muziku.

V obou kapelách považuji za úspěch jistou regionální popularitu a do dnes si naše počiny rád poslechnu :-)

Pak jsem nazpíval jednu desku se spřátelenou kapelou Angels Fate.

No a pak jsem se přestěhoval do Prahy a začalo období téměř výhradně muzikálové, ve kterém jsem pouze dvě sezóny vypomohl v party kapele Lucky Band, což byla velice dobrá zkušenost!

No a nyní jsou aktuální Motorband a DeColt.

Nemáš rád použití slovíčka vzory, takže se ptám oklikou – kdo je pro tebe z muzikantů inspirací? Jakou muziku posloucháš?
Ano, správně. Vzor vnímám jako předlohu ke kopírování a to v umění nemá co dělat. Nicméně vždy Tě do jisté míry ovlivní (inspirují) umělci které posloucháš. O tom bych se mohl bavit hodiny, tak alespoň pár těch, kteří mě napadnou nejdříve a poslouchám je asi nejčastěji.

Queen, Beatles, Michael Jackson, Dream Theater, Ayreon, Faith no more, Judas Priest, Deep Purple, Led Zeppelin, Bruno Mars, The Doors, Iron Maiden, Dirty Loops, Mikael Akerfeltd, Jethro Tull, Andrew Lloyd Webber, The Darkness

Kde a na čem nejraději posloucháš muziku?
Nejčastěji poslouchám muziku v autě, bývám hodně za volantem.

rockpalace lada korbel

Jinak samozřejmě nejraději poslouchám hudbu živě, případně ve studiu.

No a na cesty mám dvoje docela obyčejná sluchátka, Koss Porta Pro a Sennheiser PX200

Pod dojmem klipu jsem si vyhledal nějaké info o tobě a našel jsem tvou fotku v kostýmu z muzikálu Tarzan a i často i spojení s divadlem Hybernia??
Ano, v divadlech působím už přes 10 let a mám na svém kontě cca 20 muzikálů.

Poslední dobou opravdu vystupuji nejčastěji asi v divadle Hybernia, ale jsem také v Hudebním divadle Karlín, Broadway, Kalich, v Kongresovém centru a v Zonnes Bobby Hall v Brně.

Vraťme se ale do Motorbandu – jak se ti natáčel klip Pravda a lež? Vypadá, že sis nahrávání užíval a musím říci, že v klipu opravdu věřím, tvůj projev mu dal ohromný bonus.
Samozřejmě že nás to moc bavilo a jsem tedy rád, že to jde z klipu a písně cítit! :-) Je super, že jsem přiložil takto ruku k dílu a je mi jasné, že já jsem ten, kdo jde nejvíce vidět (frontman) ale je za tím spousta dobré práce dalších lidí.

Navíc mi dělá radost, že klip byl původně zamýšlen jen jako záznam z nahrávání, ale postupně jsme přidávali nápady, až se dostal do podoby, jak jej můžete vidět. :-)

Chystáte nový materiál, nechají tě do něj mluvit? Jak to vypadá s texty, píšeš si je sám, nebo máte textaře?
Jasně, tvoříme všichni, i když přece jen nejčastěji přinese nápady Máča a my se soustředíme na svou část. Texty jsem dříve psal v Pracovním názvu i v Raptusu, tak uvidíme, zda se k tomu vrátím, přece jen jsem z toho poslední dobou dost vypadl. Tuhle otázku každopádně docela rychle zodpovíme na následující desce.

Pokud jede Motorband na koncertech takové to best of, přebíráš skladby od několika zpěváků, musel sis skladby upravovat, aby seděly tvému hlasu?
Ne, vše zatím zpívám, jak bylo napsáno a tak se mi to i líbí, koncert je pak pěvecky rozmanitější. Jen mám rád spisovnou češtinu, takže jsem si upravil pár slangových výrazů… :-D

Pánové, co vzkážete oba fanouškům Morotbandu? N a klip se vás dneska ptát nebudu, protože nepustit po našem rozhovoru Pravdu a lež by byl veliký hřích.
Máča -   Že je milujeme. Jsou pro nás hnacím motorem.
Láďa - Moc díky za přivítání a těšíme se na Vás na koncertech! :-)