Alexey Boganov - Sibiřské hordy přicházejí ...

  • Číst 8958 krát

Dodnes mám rád kapely, které jsou jiné a vystupují z davu. Zamiloval jsem si první alba Venom, Quorthona a jeho Bathory. Také mám rád transylvánské legendy a příběh Vlada Tepese, při jehož „ Dracula castle“ Poenari jsem strávil dvě čarovně krásné noci, kdy se noční tmou neslo vytí „dětí noci“ – vlků a hvězdy se zdály být na dosah. Mám rád temné fantasy příběhy a legendy o vlkodlacích, čarodějích, barbarských hordách…Proto mě zaujali i Welicoruss. Jejich ponuré a temné album Siberian Heathen Horde a vzhled kapely mi padl přesně do noty. Deska je natolik dobrá, že o ní chci vědět víc a tak kontaktuji duši a srdce Welicoruss, kterým je Alexey Boganov. Snad nebudu muset oprašovat svojí maturitní ruštinu -)))

Alexeyi, pojďme se trošku pohrabat v historii, ty jsi začínal s hudebním projektem, který následně přerostl v kapelu. Kdy nastal ten zlom, kdy sis řekl – je čas na kapelu?
Už od začátku jsem byl umělecky založený a celé dětství jsem maloval obrázky, většinou fantasy a to jsem dělal až do svých 15 let, kdy mi do života přišla vážná hudba. Po několika letech jsem si řekl proč nezkusit skládat hudbu, protože už v té době jsem trochu hrál na kytaru. Když jsem dostal svůj první počítač, tak jsem začal dělat aranže svých prvních písní a byl jsem tak ponořen do hudby, že jsem nechal malování a začal se plně soustředit na hudbu. Rád bych poznamenal, že jsem nikdy neměl hudební vzdělání, takže to byly nepřetržité experimenty. V roce 2002 jsem doma nahrál první demo „Wintermoon Symphony“, které bylo v podstatě výsledkem mých experimentů s různými styly. Toto demo se velmi rychle rozšířilo po novosibirskému undergroundu a protože jsme tady nikdy nic podobného neměli, přitahovalo to pozornost. Poté byly nahrány 2 další dema se stejným názvem, ale s odlišném pořadí písní. Udělal jsem to tak proto, že jsem chtěl nahrát čistě koncepční album a proto jsem vybral písně tak, aby to stylově sedělo. Styl se ve skutečnosti ustálil až v roce 2005, kdy jsem se na radu mého kamaráda založil kapelu. Bylo to těžké, protože bylo opravdu složité najit vhodné muzikanty. Od roku 2006 do roku 2010 jsme aktivně vystupovali v našem městě a v sousedních městech a vydali své debutové album „Wintermoon Symphony“. Album se nám podařilo vydat u celkem velkého labelu CD-MAXIMUM a ihned po vydání jsme vyrazili na dvě tour po Rusku – „Metal East Invasion Tour“ s kapelami Sinful, Demogorgon, Apokefale (kteří byli v Rusku docela známí) a později „Wintermoon Symphony Russian Tour“, při kterém jsme urazili více než 15 000 km a pokryli 16 ruských měst. Byla to zkušenost, která pro nás měla obrovský význam a musím říct, že Sibiřské kapely se v té době nepouštěly do tak odvážných experimentů a proto jsme byli takovými průkopníky v tomto směru. V roce 2008 se nám podařilo vystoupit na jednom z největších metalových festivalů v SNS na Ukrajině, „Metalheads` Mission 2008“, kde jsme poprvé vystoupili po boku světoznámých kapel jako třeba Samael, Moonspell, Gorgoroth, Cynic, Hate a mnoha dalších. Tato událost nás posunula ještě dál, protože do té chvíle jsme na takových místech a s tolika lidmi nevystupovali. Dále v roce 2009 vydáváme druhé mini album „Apeiron“ a to pod stejným moskevským labelem a po poměrně dlouhé pauze EP „Kharnha“, které se stalo předzvěstí poměrně silných změn ve stylu a aranžmá, které pak můžete slyšet na albu „Az Esm“, které bylo již v Praze nahráno v letech 2013-2014. Po dlouhé úvaze jsem se rozhodl pro celkem riskantní krok a na konci roku 2012 se přestěhoval do, Bylo to v době, kdy jsem si uvědomil, že metalová scéna na Sibiři a obecně v Rusku se postupně zhoršuje a pohyb je stále obtížnější, což vyžaduje stále více energie.

Bandphoto

Co jsi poslouchal za muziku v mládí? Měl jsi nějaké kapely, které se staly tvými vzory?
Všechno to začalo Metallicou. Byl jsem jen zarytým fanouškem kapely a kapelu si zamiloval. Souběžně s nimi jsem ale poslouchal Manowar, UDO, Moonspell, Aria, Therion, Tristania, Lacrimosa, Apocalyptica, později přišli Immortal, Children Of Bodom, Dimmu Borgir, Soilwork, Gojira, At The Gates, Symphony X, Adagio. Souběžně s metalem jsem vždy naslouchal spoustu stylů jako World, New Age, Drum`n`bass, nordic folk a nemohu opomenout vliv, který na mě měli vynikající skladatelé jako Caikovský, Mozart, Bach, Bethhoveen, Prokofjev, Skriabin a pak také skladatelé filmové hudby, zejména k filmům Hvězdné války, Pán prstenů, Batman.

Vzniká Welicoruss – od počátku jsi měl jasno o image kapely? Věděl jsi, že nestačí přijít na podium jen v džínách a tričku? A myslíš, že je image kapely důležitá?
V poslední otázce jsem zapomněl zmínit vynikající skupinu z Ukrajiny Nokturnal Mortum, která měla klíčový a významný vliv na Welicoruss při formování samotného stylu skupiny. Moc se mi líbila alba Goat Horns a Nechrist a to až tak, že jsem se tehdy rozhodl udělat něco podobného, takže make-up, kostýmy a obraz byly částečně převzaty od této skupiny a později jsme si vše upravili podle našich představ. Ano, myslím si, že Welicoruss dělají na jevišti divadelní představení smíšené s hudbou. Je to taková syntéza různých umění v jednom. Pro některé se to bude zdát pompézní a zbytečné, ale podle mého pojetí by hudba měla člověka úplně oddělit od reality a přenést do našeho světa, do jiné dimenze.

Jak se hledají muzikanti do „démonické“ kapely? Setkal si se někdy s názorem některého z oslovených, že s tímto image vystupovat nechce?
Muzikanti se obvykle hledají přes známé a přátelé, což se dělo hlavně v počátcích skupiny, ale když jsem se přestěhoval do Prahy, neznal jsem tu absolutně nikoho a hledal lidi doslova všude, na internetu, Bandzone, Facebooku. Komunikoval jsem s velkým počtem lidí. Často jsem psal reklamu na různé hudební bazary, ve většině případů jsem je tam našel. Nicméně ne, nikdy jsem se nesetkal s lidmi, kteří by nechtěli vystupovat s image, kterou naše kapela má. Každého tyto věci vždy zajímaly a věděli, kam jdou.

Koukal jsem, že okolo tebe prošlo poměrně hodně muzikantů – jsi na ně náročný, nestačili tvému tempu, nesdíleli tvojí vizi a víru, neměli možnost se realizovat…?
No, řekl jsi to zcela přesně. Vždy je těžké najít 100% smýšlející lidi, kteří by sdíleli moje názory. Nehrajeme přímočarý black metal, v naší hudbě a v životě je všechno propojeno s mystikou a okultismem. Říkám upřímně, že od hudebníků vyžaduji hodně, plné odhodlání na jevišti i v životě, musíme hodně pracovat i mimo samotnou koncertní činnost - zabookovat koncerty, vyjednávat spoustu věcí. Mnozí se vzdávají a odcházejí, ale já věřím, že pokud chcete něčeho dosáhnout, musíte tvrdě pracovat. Dny, kdy nějaký manažer najde skupinu a udělá z nich hvězdy, jsou pryč. Nyní je všechno jinak - velká konkurence a dominance internetu způsobily situaci, kdy lidé prostě nevědí, co mají poslouchat, a opravdu dobré kapely se ztrácejí v hromadě obyčejných kapel. Totéž platí, pokud chcete prorazit na festivaly a ukázat se - je to obrovské množství práce a pokud jste v kapele - musíte se připravit na velmi těžkou a tvrdou práci. Dalším tématem je, že někteří hudebníci, kteří se mnou spolupracovali, nepochopili zcela koncept kapely a pokusili se se mnou psát hudbu úplně jiným způsobem, a proto jsme měli také neshody. Toto je běžné téma a vyskytuje se obecně ve všech kapelách. 

Ty ses v roce 2013 z Novosibirska stěhuješ do Prahy. V Rusku jste už ale získali nějaké jméno, nebyl to pro tebe krok zpět, přestěhovat se a prakticky začít znovu? Nebo jsi měl pocit, chceš li jít dál, musíš blíže do Evropy a proč Česko a Praha?
Ano, v Rusku jsme již měli nějaké jméno, ale jak jsem řekl, kdybych se nepřestěhoval do Prahy, skupina by pravděpodobně už neexistovala. Nejedná se o krok zpět, ale pouze o krok vpřed a to jen dokazuje to, čeho jsme za posledních 5 let dosáhli. Vystoupení na největších festivalech a nesčetně tour významně rozšířilo naši věrnou základnu fanoušků. A proč Praha? Praha je krásná! Už v roce 2011, kdy jsem ji navštívil poprvé, mě ohromila a uchvátila svou krásou, atmosférou, historií a spoustou dalších věcí. Češi jsou slovanský národ, jazyk je velmi podobný a částečněi mentalita - to je tak v kostce proč jsem zrovna tady.

Vzpomínáš na začátky v Praze? Bylo to těžké, jak si sháněl muzikanty?
Na začátku, když jsem sem právě přišel, mě několik známých demotivovalo tím, že v České republice je špatná situace na metalové scéně, neexistují dobré kapely, neexistují normální hudebníci a že je tu všechno špatně. Ale protože mám takovou zásadu - nikdy neposlouchej ostatní a věř jen sám sobě – udělal jsem vše tak jak jsem si naplánoval. Je tu skvělá scéna, spousta kapel, spousta klubů a koncertů a co je nejdůležitější, fanoušci metalové hudby! Vlastně jsem během prvních 2-3 dnů našel basistu a kytaristu! S bubeníkem to bylo těžší - nalákal jsem ho z jiné skupiny.

DSC 0461222

Sleduješ české kapely? Zaujala tě některá? Na jakém koncertě jsi v poslední době byl?
V České republice jsou kapely, které se mi opravdu líbí, hudebně se mi opravdu líbí Porta Inferi, Masters Hammer, Deloraine. Docela zajímavá je i kapela Purnama, Cult Of Fire, Root. Z takzvaného českého bigbitu, něco, co mám rád, jsou Krucipusk, Dymytry, Arakain.

Po albech Winter Moon Symphony, Aperion, a Az Esm přichází to nejlepší, co jste kdy udělali – výborné album Siberian Heathen Horde. Pokud se nepletu, je na něm víc poprvé, pojďme si ho více rozebrat. Album je skvělé – na textech jsi pracoval sám, nebo pomáhala také Anastasia?
Tentokrát jsem napsal všechny texty a jsem na toto album opravdu hrdý, protože podle mého názoru bylo možné koncepčně spojit hudbu a text a vytvořit tak určitou energii, která posluchače zasáhne až do samého srdce! Pracovali jsme na aranžmá dlouho, podle mého názoru zde orchestr zní mnohem profesionálněji a pestřeji než na všech ostatních albech. Hudba je velmi různorodá, ale není pestrá jen tím, že se mění struktura alba. Album je stále celistvé a koncepční. Spousta čistých vokálů a chytlavých refrénů, kytarová sóla, velmi propracované bicí party. Na tomto albu zpívám v angličtině, což nás ještě více přibližuje mezinárodnímu posluchači, ale přesto existují 2 písně v mém rodném jazyce. Toto album je pro nás rozhodně velkým krokem vpřed také proto, že jsme všechny písně hráli velmi dobře a pečlivě na pódiu, abychom pochopili, kde a co změnit, abychom to ještě více napumpovali.

O čem jsou texty obsahově? Poprvé volíte pro celé album angličtinu, dřívější alba byla v ruštině. V jakém jazyce se ti lépe zpívá?
Je mi vcelku jedno, v jakém jazyce zpívám. Nemám problém zpívat ani v ruštině a ani v angličtině. Koncept alba je jako obvykle mystický a drsný - ukazuje nás jako primitivní barbary a napůl bestie, které se dopouštějí zvěrstev, ale zároveň cítí tuto mocnou prvotní sílu přírody a uctívají ji. Zároveň je každá píseň samostatným celkem, legendou.

DSC 0420

Zastavíme se u Anastasie. Ona stojí tuším částečně i za image kapely a někde jsem zahlédl, že se podílí na obalu CD. Je to tak?
Na samém začátku skupiny pomáhala Anastasia s vývojem kostýmů a image. Pomáhala ale také s texty písní. Nyní se z řady důvodů vzdálila našemu temnému řemeslu a věnuje se trochu jiným věcem, ale i přesto vytvořila velkolepá grafická díla, která se stala základem pro design bookletu nového alba. Hlavní coverart nakreslili naši přátelé z Theoretical Part a poté na základě jejich práce provedla Anastasia design bookletu.

Album poprvé vychází německého vydavatele El Puerto Records. Jak vznikla tato spolupráce a máš pocit, že vám to může otevřít vrátka dál do světa?
Těžko říct. Cesta muzikanta je velmi obtížná a stejně obtížné je najít podobně smýšlející lidi, kteří ve vás věří, věří i ve vaši hudbu a investují do ní 100%. Kluci z našeho nového labelu El Puerto jsou přesně takoví a snaží se pro Welicoruss udělat to nejlepší. Ale v každém případě čas ukáže.

Na Siberian máš také poprvé živého bubeníka. Dá se říci, že Ilya splnil tvoje představy o bicích před automatem?
Ano! Řekl bych, že toto je jeden z hlavních rozdílů oproti předchozím deskám, protože Ilya přistupoval k psaní bicích částí kreativně, obohatil hudbu množstvím detailů, rytmů a udělal z alba velmi progresivní a zajímavou záležitost!

Že je Ilya dobrý muzikant je slyšet, ale vy dva jste začali spolupracovat i na tvůrčí bázi. Jak se ti s ním pracuje? Stojíte občas názory proti sobě?
Ilya mi velmi důvěřuje v psaní hudby a snaží se pochopit hlavní myšlenku, kterou jsem do hudby vložil, snaží se ji rozvíjet a nabídnout něco zajímavého. Snažíme se nedělat konfliktní situace, ale spíše spolupracovat. Ilya je ve skutečnosti vynikající hudebník! Myslím, že kdyby uměl pracovat s multiinstrumentálními nástroji (počítač), psal by už dávno super hudbu.

Na desce Siberian poprvé i slyším klasické, nosné melodické vokály, které dříve u Welicoruss nějak chyběly?
Byly to tyto vokály, které jsme složili s Ilyou, který je i z velké části zpíval. Moje hlasové schopnosti bohužel nejsou ani zdaleka tak dobré jako jeho a kromě toho je tenorista a já jsem baryton a proto se nahrávání těchto partií ukázalo jako velmi zajímavé!

Jak dlouho jsi nosil námět na desku v hlavě a jak pracuješ? Nejprve texty, pak muzika, nebo opačně? Zapisuješ si nějaký zajímavý riff, rým s tím, že to později použiješ? Nebo k tobě přilétne múza, sedneš a píšeš?
Jedná se o složitý proces. Všechno je nepředvídatelné, jako celý náš život. Jak se říká, život na první pohled je chaos, ale pokud se podíváte pozorně, je to chaos, který má řád a pořádek. Takhle je to se mnou a kreativitou - můžu chodit a přemýšlet o nějakém tématu půl roku, poté si sednu a okamžitě napíšu píseň. Někdy jen někde uslyším dobrou frázi nebo jméno a hned se kolem toho slova objeví spousta dalších významů, myšlenek - objeví se text, a já se pak snažím tuto myšlenku zhudebnit.
Ano, samozřejmě se stává, že mě napadnou nějaké riffy na kytaru nebo části orchestru, ale vše je individuální a teď bych řekl, že na počátku je nápad, o kterém dlouho přemýšlím. V tomto jsme jako Bohové - vytváříme nové světy!

Siberian Horde je bezesporu to nejlepší co jste vydali a překvapivě jste sáhli k prvnímu klipu po úvodní skladbě Spellcaster. Zdála se vám ke klipu vhodnější? Přiznám se ale, že mě sedí klip právě na titulku – Siberian Heathen Horde – exceletní klip!
Pro mne je klip Siberian Heathen Horde něco úplně nového! Tentokrát jsme měli možnost vše pojmout až příběhově díky nádherné přírodě České republiky, historickým budovám, jeskyním a dalším věcem. Ve výsledku se mi opravdu líbí, co se stalo, bez pochyb se jedná o úplně jiný klip. Po jeho vydání bylo spousta recenzí, které říkaly, že hodně kopírujeme skupinu Dimmu Borgir a možná je to tak, ale to nebylo úplně v plánu a stalo se to tak nějak samo.

Welicoruss 024 ERF 8100

Welicoruss – jste známí svou precizností, žádný klip od vás není odfláknutý, jdete do toho srdíčkem a naplno. Máš pocit, že je dneska ještě důležité točit náročné a nákladné klipy, kterými se kapela prezentuje? Je doba spotřební muziky Spotify, Itunes….lidé si všechno stáhnou… jak se díváš na dnešní dobu z téhle strany? Jakou cenu má dnes pro kapelu CD s rozsáhlým bookletem?
Vaše otázka zní asi takto - myslíte si, že vaše dítě opravdu potřebuje pravou nohu, vlasy a nos? Jasně, že ano! Album je naše dítě, kterého si vážíme. Album by mělo být uměleckým dílem skrz na skrz, svět, který vytváříme a do kterého se snažíme posluchače ponořit, mělo být komplexní a mělo by zasahovat ještě hlouběji - měly by tam být barvy, zvuky, vůně a hmatové vjemy. Booklet je velmi důležitý a skutečný fanoušek umění ji ocení! Stejně je to i s videoklipy - jde jen o kvintesenci umění, kde se kombinuje obraz a hudba. Ano, natočení videa je obrovská investice, ale bez nich si Welicoruss nedokážu představit. Je to stejné, jako kdybychom šli na pódium bez make-upu a kostýmů.
Hudební průmysl nyní vyžaduje od umělců hyperproduktivitu. Mnoho kapel pokračuje a pravidelně vydává alba, která nestojí za nic, nejsou zajímavá, nejsou originální, primitivní a bez chuti. V poslední době mě mnoho kapel zklamala, vydávají jen špatná alba, ale i tato alba dokážou vydavatelství vydat a přimět lidi, aby je poslouchali. V 90. letech a na přelomu roku 2000 nastal okamžik, kdy každá skupina doslova žila svojí deskou a naplňovala ho duchem a energií - nyní se vše zrychlilo do nemožnosti a prostě není čas sednout si, odpočinout si a pochopit, co opravdu potřebujeme, o čem chceme lidem říkat.

Welicoruss pojede turné k 15ti letům. Budou tyto koncerty něčím specifickým? Jak postavíte playlist, pozvete si některé bývalé členy, hosty??
Ano, je to neuvěřitelné, ale Welicoruss se dožil svých 15. narozenin. To je pro mě obzvláště důležité, protože pokud si představíte, čím jsem si musel projít, mnozí by mi říkali, že jsem blázen. Na našich výročních koncertech zahrajeme zcela nové album Siberian Heathen Horde, nejlepší písně ze všech alb a co je nejdůležitější - zahrajeme velmi staré, ale neméně skvělé písně z prvního alba! U některých skladeb nám bude hostem zpěvačka (jméno zatím nezveřejním), která bude zpívat písně, které jsme nikdy nehráli! Nepochybně bude tento koncert pro naše fanoušky velmi zajímavý a neobvyklý!
Kromě toho nyní aktivně pracujeme na našem prvním DVD, které jsme se mnohokrát pokoušeli vydat, ale vzhledem k mnoha problémům jsme museli vydání neustále odkládat. Rozhodli jsme se, že 15. výročí je skvělým důvodem a milníkem pro vydání. Nenechte si to ujít!

4O2A3760

Kde se všude můžou lidé o vás dozvědět?
Všechny aktuální zprávy si můžete přečíst na naší facebookové stránce. Můžete se také připojit k naší komunitě a chatovat s podobně smýšlejícími lidmi, a také na našem instagramu často zveřejňujeme exkluzivní fotografie. Dále máme oficiální stránku, kde najdete spoustu užitečných informací, jako je podrobná historie skupiny, fotografie, texty a vlastně vše o kapele!

Věřím, že tě muzika hodně vytěžuje, ale přesto, máš mimo muziky nějaké jiné koníčky? Jak relaxuješ?
Normálně pracuji jako návrhář interiérů a věnuji se architektonickým činnostem a na relaxaci už nezbývá mnoho času, ale nejčastěji je to cestování, putování lesem a opuštěnými místy, čtení chytrých knih!

A předposlslední otázka, kdo s tebou aktuálně v kapele je? Sestava, která nahrála Siberian je minulostí.
O Ilyovi jsem už řekl dost. Basovou kytaru nahrál Tomáš Magnusek, skvělý chlap a hudebník. Část hudby se mnou na tomto albu složil náš bývalý kytarista Gojko Maric, který opustil skupinu před vydáním alba. Nyní s námi hraje talentovaný a technicky kytarista Tomáš Sršeň.

Co vzkážeš našim čtenářům a jako klip jim pustíme titulku alba Siberian Heathen Horde, souhlasíš??
Přátelé, ve všem tom shonu života si udělejte chvilku, kdy si můžete posedět na břehu nočního jezera, relaxovat a pustit si naše nové album Siberian Heathen Horde! Buďte věrní sami sobě, filtrujte dobrou hudbu od komerčních průmyslových produktů a nezapomeňte se zúčastnit našeho výročního koncertu!

Anglická verze celého rozhovoru 

I like bands which stands up from the crowd. It all started with Venom, Quorthon and his Bathory. I also like transylvanian legends about Vlad Tapes, whose „ Dracula castle“ Poenari served me really well for two magical nights when howling was cutting through night and children of the night – wolfs and stars were just right in front of you. I also like those dark stories and legends about werewolfs, wizards and barbarian hords…thats why Welicoruss have had catch my eye! I really dig their dark and gloomy album Siberian Heaten Horde and their look which is just spot on. The album is so good I need to know more and I have contacted heart and soul of Welicoruss – Alexey Boganov. Hope my memory of russian will be good enough. -)))

Alexey, lets talk a bit about history. You have started with musical project, which grew into band. When you realised – I need a band?
I was really artistic from the very beginning. I was drawing pictures my whole childhood, mostly fantasy and this was all I was doing up until 15 y.o. when I discovered classical music. After few years I was like why not to try compose music because I already started to play on guitar. When I got my first PC I immediately started to do aranges for my very first songs and I was so deep in it I left drawing and started to fully focus on music. I would like to mention the fact I have never studied music so it was continous experiment. My first demo „Wintermoon Symphony“, was recorded in 2002 which was basicaly the result of endless experiments with various styles. This demo spread quickly over Novosibirsk and its underground. It was mainly because of the fact there was basically nothing like it and this got its attention. Right after this two more demos were recorded but with different setlist. I did it like this cause I wanted to do a conceptual album and thats why I have chosen songs to fit together. Our style settled down in 2005 when my friend has told me to create a band over my project. It wous really hard cause find the right musicians takes long time. We have started to actively giging since 2006 to 2010 in our town and in some nearby towns and released our first album Wintermoon Symphony. Album was released with pretty big label CD-MAXIMUM and right after that we managed to do two big tours over Russia - Metal East Invasion Tour with bands Sinful, Demogorgon, Apokefale (they were pretty famous in Russia back in the day) and later Wintermoon Symphony Russian Tour where we went over 15 000 km and covered 16 russian cities. Great experience which influenced us. Bands from Siberia did not risk that much at the time and in that way we did path for other bands. In 2008 we have played at one of the biggest festivals in Ukraine, Metalheads` Mission 2008, where we took place along with bands like Samael, Moonspell, Gorgoroth, Cynic, Hate and many more. This event moved us further cause we have never played on events like this with so many people. In 2009 was released second mini album Apeiron under the same label from Moscow and after pretty long EP Kharnha was recorded and released and this was presage of upcoming changes in style and aranges which you can hear on album Az Esm which was recorded in Prague during 2013 - 2014. After a long thinking I have decided to do pretty bold and risky move and in the end of 2012 I have moved to Prague. This has been done in period of time when I realised metal scene in Siberia or Russia in general is getting worse.

What was your favourite music from your youth? Was there any band which became your idol?
All started with Metallica. I was a fan and I felt in love. Besides of them I was listening to Manowar, UDO, Moonspell, Aria, Therion, Tristania, Lacrimosa, Apocalyptica and later Immortal, Children Of Bodom, Dimmu Borgir, Soilwork, Gojira, At The Gates, Symphony X, Adagio, etc. I was always listening to variety of styles along metal such as World, New Age, Drum`n`bass, nordic folk and I have to mention style which has huge influence on me, which is classical music with composers like Caikovský, Mozart, Bach, Bethhoveen, Prokofjev, Skriabin and soundtracks, especially Star Wars, Lord Of The Rings and Batman.

Creation of Welicoruss – Have you had some vision of an image of band? Did you know image is very important and come on stage in jeans and t-shirt is not enough?
I forgot to mention important band from Ukraine Nokturnal Mortum which have had big and key impact on Welicoruss in the time of forming style. I realy liked albums Goat Horns and Nechrist and I liked them so much I have decided to do something similar with make-up, costumes and image and then recreated it according to our own ideas. Yes, I do think that Welicoruss are combining theater and music together. For someone this might seems to be glorious and useles but if you aks me music should separate man from reality and put him into whole different world, different dimension.

How was it with looking for musicians into this „demonic“ band? Have you ever met someone who did not wanted to perform like this?
If you are looking for musicians you are looking over friends and this was the thing from the beginning of the band but at time I was new to Prague I did not know basically anyone here so I was searching everywhere I could, internet, bandzone, facebook. I was talking to many people and I was usualy putting advertising on some music websites and I was usually successful. But no, I have never met someone who did not wanted to perform with our image. Everyone was more like curious, interested and they knew what they can expect.

I know there were pretty big number of musicians around you – do you have high expectations, they did not have same attitude to things, did not share your vision, did not have change dor selfdevelopment…?
You are absolutely right in every point. Its really hard to find people with at least similar vision and opinions. We do not play some straight forward black metal, our music is more connected to occultism and mystic things. Honestly, I do expect a lot from musicians. Full engagement on stage or in life cause we have to work a lot besides of gigs – book concerts, deal with so many things. Many left, leave but I really do believe it has to be this way if you want to achieve something, you have to work hard. Day when manager came across a band and created a star are gone. Now its all different – big competition and domination of an internet caused situation when people do not know what to listen and really good bands are lost in the sea of average bands. This works also for big festivals if you wanna show up – it’s a lot of work to be done if you are in a band – you have to be prepared for difficult and hard work. Another thing is that some musicians did not fully understand to the concept of our band and tried to write music in different way than I do and this lead to conflicts. This is very usual in bands, by the way.

You have moved to Prague from Novosibirsk in 2013. You have had some reputation in Russia already, was it a step back for you to move and start basically over? Or there was a feeling you have to go to Europe to move forward and why Czech Republic and Prague?
Yes, thats is true but as I have said, without moving to Prague the band would end. So it is not a step back and as an evidence we have achieved so many thing in last five years. We came across the biggest festivals and did countless tours which lead to increase our loyal fan base. Why Prague? Prague is beautiful! I was really impressed by its beauty since 2011 and that atmosphere, history etc. is mind blowing. Besides of this czech people are slavíš nation as we are and the language is very similar to ours and so does mentality – thats why in few words.

Can you remember beginnings in Prague? Was it hard and how did you find musicians?
I was pretty demotivated from beginning by few of my friends who told me there is bad situation in Czech Republic on metal scene, there are no good bands, no good musicians and everything is bad. But I have some principals – do not listen to others and believe just to yourself – and I did everything I have planned. There is great metal scene, so many bands, clubs, gigs and whats the most important, metal fans! I have actually found basist and guitarist in first 2-3 days! Drummer was much harder to find so I have had to steel him from another band.
Do you follow any Czech bands? Anything interesting? What was the last gig?
There are some bands in Czech Republic I really like. Musically for example Porta Inferi, Masters Hammer, Deloraine. Quite interesting is band Purnama. From so called bigbit I like Krucipusk, Dymytry and Arakain.

After albums Winter Moon Symphony, Aperion, and Az Esm is comming the best you have done so far – great Siberian Heathen Horde. If I am not mistaken, there is more than one first time so lets talk about it a bit. Album is great – did you create oll lyrics by aourself or Anastasia helped you?
I have done all lyri cs this time by myself and I am really proud for what we have done cause we managed to combine conception with music and lyrics which created so much energy and this will definitely hit deep into heart all listeners! We have worked long time on aranges and I think all orchestral parts sound more professional and rich than before. Music is not just straight forward with one style and structure of whole concept is different. Album is still conceptual. Lots of clean vocals, catchy riffs, guitar solos and really progressive drum parts. I use english on this album which connects us more with other world but we have still two songs which are in my native language. We take this album as big step forward mainly we did a great job with playing and we have practised a lot on stage to get things done right and pump it up.

What are lyrics about? You are now chooing English, before you used Russian. What is better for you?
I dont really care. I do not have any problém to sing in English nor Russian. Concept of an album is mystical and harsh as usual – presents us as primitive barbarians and half beasts who are doing terrible things but feeling the might power of nature in the same time and worshiping it. In the same time each song is as individual piece, legend.

Lets talk about Anastasia. I think she is partialy behind image and look of band and I saw somewhere she did cover art for CD. Is this true?
She really did help with costume and image development in the beginning. She did help with lyrics as well. Now she did step back from numerous reasons and doing other stuff but eventhough she is still making breathtaking art which has been used for booklet of our new album. The main artwork did our friends from Theoretical Part and based on their work Anastasia did design of our booklet.

The album is released for the first time with german label El Puerto Records. How this colaboration happened and do you have feeling this will open the gates to other world?
Hard to say. Musicians journey is difficult so as find people with similar vison who believes in you, your music and invests 100% of what they can. Guys from El Puerto Records are just what I have described and they are trying to do the best for Welicoruss. In any case time will show.

You have live drummer on SHH for the first time. Can you say Ilya did fulfill your demands about drums and its better than drum machine?
Absolutely! I would say this is one of the main differences against previous albums cause Ilya approached to writting drums with such creativity and enriched our music with tons of details, rhytms and make album more progressive and interesting!
Ilya is great musician, I can tell but you started collaborate on creative level as well. How is the work with him? Do you stand against each other some time?
Ilya trusts me with writting music and tries to understand main think I have put into music and tries to work enrich it, work on that and offer something interesting. We are trying to not make any conflict situations while making music but more cooperate. Ily is trully amazing musician! He would already great music if he would know how to use computers and digital instruments.

Fir the first time I can hear some classical, root melodical vocals on SHH which were not present on previous albums?
These are vocal lines we have created together with Ilya and most parts sings Ilya himself. My vocal abilities are not that good by far and besides of that he is tenor singer and I am baryton singer and that’s why it lead to be interesting!

How long was idea of album in your head and how your work process look like? Lyrics first then music or otherwise? Do you record some interesting riffs, interesting line and use it later? Or when it comes you will sit and write?
Its really complicated process. Its unpredictable as our whole life. Its well know that life is total chaos at first glance until you look closely and realise its perfectly organised chaos. Its the same with my creativity – I can have an idea for several months then I will sit and create song. Sometimes I hear some word or name and other meanings and thinks are appearing around that initial word – lyrics will appear and I will try make music from it later.
Of course, from time to time I will come up with some riffs or orchestral parts but its really individual and I would say there is an idea at the beginning I think about. We are like gods in this matter – creating new worlds!

SHH is the best piece you have done so far without any questions but suprisingly you have choosen Spellcaster as song for the first video. Was it more suitable for you? I have to admit I like more title song Siberian Heaten Borde and its video – top!
Video for SHH is something new for me! This time we have had a chance to make it with bigger story line and that’s because of Czech nature, historical buildings, caves and other things. I really like what we did and its something different from what we have done so far. After its releasing there were numerous reviews which were saying we are copy of Dimmu Borgir and maybe they are right but this was not planned.

Welicoruss – you are well know for your precision, no video is poorely done and its done with heart and with full force. Do you think its important to make difficult and expensive videos which represents band? Its time of music for cosuming like Spotify, iTunes…What is your look on this from your perspective? What value has CD with booklet for you nowadays?
Your question sound basically like this – do you think your child need right leg, hair and nose? It does! Album is our child which we admire. Album should be artistic expression through and through, world we create and world we wanna get deep down with listeners. This created world should be complex and should go even deeper – you should feel colors, sounds, smells and some physicall perception. Booklet is very important and true fans will apreciate that! And yes, creating good video is expensive thing but I cannot imagine Welicoruss without it. It almost the same for us like go on stage without make up and costumes.
Music industry demands from artist hyperproductivity. Many bands are continuing and releasing albums on yearly base which are not good, interesting, not worth it and tasteless. Many bands have had disappointed me these days cause they are releasing bad albums but even these bad albums labels will take and force people to listen to it. In 90´s and on the edge of 2000´s there was a time when every band was literaly living and breating with their album and filled it with their spirit and energy – now eveything is so fast to point of not having possibility to stop and catch our breath, relax a bit and find out what we really need, what we really want to tell to people.

Welicoruss will have 15th anniversary tour. Will this tour be somehow special? How the setlist will look like and will you invite some past members as guests?
Yes, its unbelievable but Welicoruss survived till 15th birthday. Its trully important to me. You cannot imagine what I have been through and you would call me crazy. On those gigs we will play SHH in full lenght and some best of songs as well together with some songs which we have never played live before and thats really important! In some songs we will have female singer as a guest (name is secret so far), which will feature our never played songs. I think this will be really interesting and unusual for our fans!
Beside of this we are working on our very first DVD which we have tried many times to release but according to problems we have had we had to postpone it many times so we have decided that 15th anniversary is great opportunity and milestone to release it. Stay tuned

Where can people find you?
All news are everytime on or facebook page(https://www.facebook.com/welicoruss/). You can join our little community as well (https://www.facebook.com/groups/800482796707654/) and you can see some exklusive photos on our Instagram for sure (https://www.instagram.com/welicoruss.official/) . We do have also our official website (http://welicoruss.org/) , where you can find a lots of usefull information such s detailed history of band, photos, lyrics and basically everything about our band!

I believe music is making you very busy but do you have any other interests beside of music? How your relax look like?
My daily job is making interier designs and I work as architect as well so there is not much space for Relax but mostly traveling, on walk through forests and abandoned places, reading of clever books!

Two more questions, what is current line up? People from SHH are past.
I have talked a lot about Ilya. Bass was recorded by amazing guy and musician, Tomáš Magnusek. Some music was composed together with our previous guitar player Gojko Maric which left band before release af on album. Current guitar player is talented and technical player Tomáš Sršeň.

Do you have any message to our readers? We will play for them title track Siberian Heaten Horde, do you agree?
Friends, in this chaotic world find a moment when you can just sit by the lake in the night, relax and listen tou our new album! Be loyal to yourself, filter good music from all those commercial stuff and dont forget to come to our anniversary gigs!