Šakal Švarc zase naplno „skřehotá“ s Petroleum

  • Číst 8507 krát

Když jsem před pár týdny dělal rozhovor pro náš portál s Danem Švarcem, známým v hudebním světě pod jménem Šakal, měl energii, chuť do života, ta tam byla troska z minulých let. Mluvilo se o možné spolupráci i s Ivo Plačkem z kapely Petroleum. Jak Petroleum, tak Šakala mám rád a s napětím jsem čekal vývoj, to spojení by mohlo mnoho slibovat. Dostal jsem k poslechu dvě věci z chystaného alba a musím říci, že jsem si sedl na pr..! Šakalovi to zpívá jak za mlada, neuvěřitelná energie z jeho hlasu, drive, syrovost…to vás prostě semele, z jeho hlasu vám jde mráz po zádech a to šlo jen o polotovary! Po poslechu jsem vytočil Iva a popovídali jsme si, jak to vypadá do budoucna. Myslím, že je na co se těšit!!

Ivo – Petroleum žije??
Petroleum po určitých, nepříjemných událostech žije a s novým, právoplatným členem, se chýlíme k dokončení kompletního materiálu na dlouho avizované album.

Nedávno jsme psali o tvé spolupráci s Šakalem (Dan Švarc ex Fata Morgana, Daniels, F.A.T. Torr….) jak se vyvíjí?
S Danem jsme nabrali na obrátkách a máme s ním natočené kompletně 2 věci+1 rozdělanou. Tu budeme točit v listopadu, až si Dan koupí novou kytaru, kterou si kvůli Petroleu pořizuje na zakázku.

Jak se s Danem spolupracuje? Jakou dostal roli, kytarista nebo zpěvák?
Dan s Petroleem ožil a rozkvet jako lilie. První věc jenom nazpíval, ale už si udělal po svém text a frázování, druhou věc nám poslal nápad, který jsem přearanžoval a doladil s Aleisterem po našem a další věc mě poslal pár nástřelů, ale skladbu už budeme točit společně ve studiu, protože spolupráce s námi Dana tak nadchla, že za sebou spálil mosty a stal se právoplatným členem našeho podivného spolku, který bude jak zpívat, tak hrábne opět do strun.

Já jsem s Danem mluvil a zdál se mi naprosto ok, co říkáš na mnohé komentáře o jeho vyhoření, nepoužitelnosti?? Já měl pocit o pravém opaku, byl nabitý energií, nápady…
Kdo by nevyhořel a nestáhl se do ústraní, po té špíně, kterou na Dana vylilo pár zakomplexovaných blbečků, kteří si chtěli s Danem přihřát svojí polívčičku, nebo si potřebovali posilovat svoje malé ego, nebo po tom, co se na OSE dozvěděl, že autorství za desky Armageddon, Institut klinické smrti a Chcípni o kus dál, si zaregistrovala jedna "nejmenovaná osoba" na sebe? To by položilo i hodně otrlého člověka a nestačím zírat, jaký svinstva je někdo, kdo je sám za sebe, jako umělec k hovnu, udělat...Poté, co Dan slyšel jak pracujeme a co se dá udělat z několika zajímavých nápadů, po pár měsících ve společném kontaktu, Dana nepoznávám. Ze smutného a o všem pochybujícího člověka, se stal veselý kluk, plný chuti do života a společné tvorby a není den, aby jsme si nevolali, nešpičkovali se blbostmi a neřešili nápady.

Znal si Danův poslední projekt Giwmür?
Nedalo by se říct že znal, ale zaregistroval jsem to...K smíchu...

Nevím jak tobě, ale mě se zdál projekt Giwmür že to nebyla vyloženě Danova parketa, počínaje obalem, …stejně tak když jsem koukal na klip, zdálo se mi to nějaké....
Nějaké nehodné jména Šakal. To se ti nezdálo, to byl fakt. Těm vidlákům, co se na jméně Šakal chtěli svézt, čouhala sláma z bot a ta muzika tomu odpovídala. Víc se o tom nechci bavit.

Posílal si mi ukázku z chystané věci – "Šílená" a "Do vitrín prach padá", přiznám se, že mi to znělo až black metalově, především skladba Šílená, než gotický směr Petroleum, půjde Petroleum tímto směrem? Ale je pravda, že u Do vitrín prach padá to je bomba, Šakal v plné síle!! Ta skladba by klidně mohla být na Institutu jako pilotní hit!!
Nerad odpovídám na to, jakým směrem se bude ubírat směr hudby, protože s tím dopředu nekalkuluju a ani to sám nevím. Já pracuju s atmosférou a každá věc si říká o něco jiného, dokonce budeme mít na albu krásnou Aleisterovu baladu, která má ryze bluesovou náladu. Tobě jsem posílal v podstatě rozdělaný demoverze, které budou ještě doplněný smyčci, ženským a dětským vokálem a celkovou orchestrací. Díky Danovu hlasu budeme znít pochopitelně tvrději, ale album bude sestavené tak, aby se prolínaly jak věci nazpívané Mirkem Valentou, tak věci s Danem.

Jak vlastně probíhá samotná spolupráce, Dan není mobilní a přece bydlíte hezkých pár kilometrů od sebe.
V první řadě jsme si předem řekli, co od spolupráce chceme a očekáváme a na prvním nahrávání Dan nazpíval z fleku hned 2 věci, z toho jednu jsme si ujasnili i kytarově a já s Alešem s tím pak pracujeme už dál, po svém, s Danem se nevidíme třeba 2 měsíce, kdy na tom pracuju s Alešem a Vítkem Janatou a když to pak pošlu Danovi, tak ten původní nápad většinou ani nepoznává, ale je nadšen z aranží, které tomu dáváme. Co se týče Danovi mobility a nechuti cestovat veřejnou dopravou, mně jako vášnivému řidiči nedělá problém si pro něj přijet a druhý den ho odvézt domů.

Musím se na něj zeptat jako ve škole…pane kapelníku, jak je ten "náš" kluk připravený??? -)))
Tak oznámkoval bych ho mezi 2-3, ale vzhledem k tomu, že já s Alešem jsme taky průměr, někdy nám hrozí i 4, tak je to dobrý... :-))) Jediný premiant v Petroleu je Vítek Janata, ale ten sedí v jiné lavici, občas přinese i sběr a donáší na nás učitelce Pavlíčkové, kterou máme na housle...

Ivo, co můžeš říci o novém albu Petroleum, jak jste daleko, kde se vzala muzika, kde texty, kde nahráváte, kdo tam bude, a hlavně!! Kdy plánujete finále?
Jak už jsem říkal, album bude sestavené jak z věcí, které jsme točili s Mirkem Valentou a Jam Valcors, tak věcí následně s Danem. Máme ještě jednu věc, která se točila ještě s Mirkem a tu by měla zpívat jedna jazzová zpěvačka s naprosto skvělým a originálním hlasem, ale to bych nechtěl zakřiknout a pevně doufám, že to vyjde. Autorsky se jedná o Mirkovy a Danovy nápady, jedna věc je Alešova. Vždycky dostanu pár nadrnkaných tónů, které rozeberu a následně skládám dohromady a vymýšlím aranže a orchestrace. Nahráváme v našem studiu Warchild, varhany točí Vítek Janata u sebe v Chorus studiu, míchat a mixovat se bude u Tomáše Žáka v Noisebleed studiu. Sestava na albu bude: Ivo Plaček - hudba, sbory, aranže, produkce, bicí. Aleš "Aleister" Hrnčál - hudba, kytary, basa, klávesy, zpěv, sbory. Vít Janata-varhany. Jan "Silenthell" Přibyl - tympány. Tom "Chymus" Hanzl - vokál, sbory. Dan "Šakal" Švarc - zpěv, kytara, hudba, texty. Mirek Valenta - zpěv, hudba, texty. Jam Valcors - vokál. Dagmar Pavlíčková - housle, sbory + hosté...Do konce roku budeme mít dotočeno, leden - únor by mohla proběhnout míchačka a mix a na jaře vydání alba. Momentálně rozesílám nabídky na vydavatelství, tak uvidíme...

Musím se zeptat na texty – česky nebo anglicky? A už víš, o čem texty budou?
Obojí a obsah textů je většinou zaměřen na duchovno a věci spojené s duševním rozpoložením, tu pozitivním, tu negativním...

Jak víš, stal se ze mne fanda vinylů, plánujete Petroleum i jako vinyl?
Všichni si to přejeme.

Mám rád vaše skladby Mephisto The Evil Master a My Little Daniel, dostanou se na album?
Samozřejmě, jen budou mít oproti klipovým verzím trochu jiný remix.

Bude to album něčím zvláštní? Bude mít nějaké tajemství, poselství, hosty?
To album má příběh, ale ne ukrytý v textech, ale v tom, čím jsme si prošli a věř, že to byly těžké věci, o kterých zatím nemám chuť veřejně mluvit, ale věci, které mě v lecčems otevřely oči, přehodnotil jsem si životní priority a víc si vážím života a věcí, které jsem dřív přehlížel a přes způsob života který jsem vedl, ani neviděl...V textech se odráží jak světlé, tak temné stránky člověka a tak to má být. Život je barevný a stejně barevný bude i album, které obohatí mimo stálou sestavu i hromada našich přátel, kteří přijali nabídku si zahostovat a přispět svojí trochou do mlýna...

Díky za tvůj čas a pozdravuj Šakala, i když tomu dneska zavolám sám -))

119428262 10207981545412618 3158626303456402291 n
příslib něčeho hudebně velkého