Hairy Groupies nepřešlapují na místě

  • Číst 7637 krát

Mám rád „Hairy“ a když při jednom nezávazném rozhovoru z Dennyho vypadlo, že chystají desku, byl to pro mne impuls na rozhovor, co je v táboře kapely nového. Současná situace je nezlomila, nedávno vydali svůj nový klip, kterým zkrátili fanouškům čekání na nové CD, i přes pro muzikanty likvidační opatření jdou dál a věří v lepší zítřky

Vzhledem k tomu, že se u vás už nějaký ten pátek neměnila sestava, předpokládám, že to v kapele i v téhle těžké době šlape?
JACKIE: Je to tak jak říkáš. Určitě je současná sestava nejlepší, jaká kdy v kapele byla a všichni mezi sebou máme dost blízký vztah… To, jaká je teď situace, to nijak neovlivnila.

Čerpáte hudební inspiraci, když nemůžete hrát? Co teď posloucháte, překvapilo vás na hudební scéně něco?
TOMMAS: V současné době mě žádná nově vyšlá deska nijak extrémně neoslovila, takže zůstávám věrný starším hudebním klenotům.
DENNY: Já také oprašuju spíše starší desky.
RÜCKY: Ano, máme to všichni stejně…
JACKIE: Ty inspirace jsou asi vesměs pořád stejné… A samozřejmě přicházejí různá období, kdy krátkodobě více ulpíváme na konkrétních interpretech nebo deskách.. Současně bych asi zmínila Gotthard nebo House of Lords.

Opravdových glam rockových kapel u nás moc není, sledujete, nebo svojí „hudební konkurenci“?
TOMMAS: Škatulkovat se do jednoho konkrétního stylu mi přijde trochu novodobý nešvar. Je to všechno rock’n’roll a heavy metal.
DENNY: Za mě v Čechách žádná kapela v našem stylu není.
JACKIE: Tak jasně, že víme, jaké kapely v Čechách hrají a jak… My se s nimi rádi potkáváme na koncertech, víme, když někdo něco vydá… Ale že bychom se po nich nějak extrémně pídili, se říci nedá. Soustředíme se hlavně na sebe.

Špatná sezóna postihla všechny muzikanty, stihli jste si aspoň někde zahrát během prázdnin?
DENNY: Myslím, že jsme stihli poměrně dost kšeftů. Hráli jsme víceméně každý víkend.
JACKIE: Já si myslím, že léto se vydařilo, navzdory všemu. Já osobně ho považuji za (co se hraní týče) naše nejzdařilejší… Hráli jsme na větších i menších akcích a rozhodně jsme si ho užili.

Z jara jste rozjížděli slibné turné s Kiss revival, je v plánu turné někdy dokončit?
DENNY: Všechny koncerty, které se nemohly uskutečnit, již mají naplánované své nové jarní termíny. Ty, doufáme, klapnou a pokud ne, budeme ZASE vymýšlet nové… Rozhodně se ale dříve či později uskuteční.

Nedávno jste zveřejnili nový klip z filmu Rock Star, proč padla volba právě na tento film a skladbu We All Die Young od Steel Dragon?
RUCKY: Ten film máme všichni rádi a jednu skladbu z jeho soundtracku již máme v setlistu zařazenou.
JACKIE: My jsme se totiž setkali i s mírným „nátlakem“ z řad posluchačů, ať právě tuhle skladbu hrajeme taky. Já jsem ji chtěla hrát vždycky a jsem ráda, že se mi to konečně splnilo.

Stock Dobrohostov 2019 19

Co nové album, jak jste daleko?
TOMMAS: Teď jsme to právě řešili. Ustavičně cvičíme nový materiál a snažíme se jej dotáhnout k dokonalosti. Máme varianty, kde a s kým bychom mohli natáčet a zatím řešíme prostředky nezbytné k uskutečnění našich vizí. A že jich máme…
DENNY: Pokud vše dopadne, jak bychom si přáli, přijdeme s něčím, co bude stát vážně za to.
JACKIE: Nebudeme zatím nic prozrazovat nebo slibovat. To je vždycky velmi riskantní a v této nelehké době obzvlášť. Ale, jak už kluci zmínili, rozhodně nesedíme doma s rukama v klíně.

Chystáte jen vaše skladby, nebo přidáte i některý z vašich povedených coverů?
JACKIE: Jeden cover na desce opravdu bude. Ale nebude to nic z toho, co hrajeme na koncertech. Na desku plánujeme zařadit song původně v úplně jiného stylu, než hrajeme a obléci ho do našeho hávu. Při výběru jsme tedy opustili vody hard rocku, ale osmdesátkám jsme věrní zůstali.

Zmínil jsem tu covery, ve vašem podání jsou opravu výborné, W.A.S.P. i Crüe jsou perfektní, překvapíte něčím novým, až budete moci opět na jeviště?
DENNY: Chtěli jsme překvapit právě s We All Die Young, ale jelikož jsme nemohli hrát, tak to nevyšlo.. Hrát ho každopádně budeme i na živo.
TOMMAS: V repertoáru jinak přibudou spíše nové originální songy.

Jak pracujete na novém materiálu? Skládáte společně, nebo někdo přinese nápad?
JACKIE: Většinou přijdu já nebo Denny s nějakým nápadem. Jedná se o různě dlouhé a rozsáhlé celky, někdy jde jen o riff, jindy třeba o celý kompletně prokomponovaný refrén… No a s tím pak pracujeme dál…
DENNY: Ano, kostru songu dáváme většinou dohromady s Jackie. Když je song v nějaké kompaktní fázi, předáme jej ostatním a s těmi pak na zkouškách ladíme detaily a případné změny.
JACKIE: Nicméně není to tak, že by to bylo jenom v mojí a Dennyho režii. Vše, co předkládáme je vlastně jenom návrh, ke kterému se poté vyjadřují všichni.

Do studia jdete plně připravení, nebo po vzorce mnohých kapel dopisujete slova a noty ještě ve studiu?
TOMMAS: Jelikož jsou nároky studií, které máme v hledáčku, finančně dost vysoké, tak si nemůžeme dovolit v nich materiál i skládat, jako tebou zmíněná spousta kapel.
JACKIE: My máme zkušenosti se změnami přímo během nahrávání a u nás to tedy nefungovalo. Aby byla v nahrávce energie, živost a potřebný prožitek a feeling, musíš mít materiál zažitý a ne během nahrávání vymýšlet, co že se vlastně měnilo… Do studia tedy chceme jít se zcela hotovým materiálem a proto je potřeba před nahráváním uskutečnit nějaké pre-produkční schůzky s producentem/ty.

Dá se už teď říci, o čem texty budou? Předpokládám, že si je Jackie píše sama?
JACKIE: Texty jsou hotové asi tak ze 70% procent, takže ano, už se to asi říci dá. A i na druhou otázku je odpověď ano. Píšu, nebo jsem prozatím vždycky psala, o tématech a pocitech mně vlastních. Od prvního do posledního textu ale uběhla poměrně dlouhá doba a tak se posluchači nemusí bát, že by byla celá deska o jednom a tom samém. Láska a vztahy jsou obecně velké téma a ani já jsem se mu při psaní neubránila, ať už se bavíme o zlomeném srdci nebo klasickém lovesongu. Nebude ale chybět ani typická rocková motivační hymna a další nám, coby rockové kapele, blízká témata.

Vaše první EP bylo vynikající, myslím, že jste si nasadili laťku hodně vysoko, plánujete si opět pozvat Němce nebo Jardu Bartoně, aby vypomohli?
DENNY: S těmito osobnostmi jsme samozřejmě v kontaktu a materiál s nimi důkladně probíráme.
TOMMAS: Nová deska bude rozhodně probíhat pod taktovkou světového producenta. Protože, jak už jsme mnohokrát v minulosti řekli, produkovat sám sebe nelze.
JACKIE: Ta laťka je rozhodně hodně vysoko. Ale my jsme se dle mého názoru hudebně i intelektuálně hodně posunuli. Navíc máme opět velmi smělé požadavky a plány pro nahrávání, proto si myslím, že se s nastavenou úrovní dokážeme zdárně popasovat.

Máte již nějaký výhledový termín, kdy album výjde a kde?
TOMMAS: Rok 2021.
DENNY: …a kde bude možná velké překvapení.
RUCKY: …a určitě budou v procesu nahrávání figurovat zahraniční spolupráce.
JACKIE: …a už ticho, ať nic nezakřikneme!

Na pódiu vypadáte výborně, přesto ze zeptám, plánuje se s novou deskou třeba změna image, jevištní podoba show, nebo nějaké překvapení?
JACKIE: Podle mě máme už vybudovaný určitý look, který souvisí s naší celkovou prezentací a nebylo by rozumné ho nějak výrazněji měnit a tím pádem i narušit určitou signifikantnost, kterou naše kapela má.
RÜCKY: Na pódiovce stále pracujeme a zdokonalujeme ji. Ale, jak již naznačila Jackie, spíše se jedná o rozvíjení stávající koncepce.

Hairy Groupies LIVE2

Plánujete zveřejnit některý singl z nového alba ještě před jeho startem?
JACKIE: Samozřejmě. To je dnes už asi standardní postup… Ale na taková prohlášení je stále ještě dost času…

Myslíte si, že má význam plánovat vůbec nějakou hudební aktivitu na rok 2021?
TOMMAS: Jasně. Když nekoukáš do předu, tak zůstáváš stát na jednom místě.
JACKIE: Zůstaňme pozitivní. Po špatné době vždycky následuje ta lepší… A my se rozhodně nehodláme utápět v lítosti jen proto, že se teď zrovna nemůžeme koncertně realizovat.
DENNY: Plánujeme bez ohledu na vir. Až se to uvolní, nechceme čumět do zdi…
RÜCKY: Lidi budou hladoví a my je chceme nasytit!

Co vzkážete vašim fanouškům a našim čtenářům a jaký klip jim pustíme??
STAY HAIRY! A pusťte si We All Die Young! ?