Turnovští Hitmakers

  • Číst 7669 krát

Okolo Turnova a Železného Brodu se motaly vždy výborné kapely. Stačí zavzpomínat na Svijanský Újezd kde na zmalované Benefit alá Kiss chodilo přes 2000 lidí, nebo na skoro domovský Diskant (byl hostem našeho radiového Rockpaláce), nebo „přes kopec“ dojíždějící Doteky (rozhovor s nimi najdete na našem Rockpaláci), průšviháři Experiment nebo Systém 3. Když mi dlouholetý kamarád Jindra Škoda, s kterým jsme kdysi začínali objevovat muziku povídal, že v Turnově je zajímavá kapela, hned jsem si s kluky z kapely Hitmakers při mé první cestě do Semil dal sraz a poznal jsem nejen dost dobrou muziku, ale i fajn muzikanty.

Pánové, hrajete spolu, jak jste říkali pomalu 30 let, vzpomenete si na začátky, jak jste začínali?
No to bude těžký! To bylo někdy v minulým století a začínající skleróza k tomu, tak to už fakt nevíme …To víš, že pamatujeme, na to se nedá zapomenout. Začínali jsme asi jako většina kapel, myslím tak 14-15 že nám bylo? Scházejíc se po různých „zkušebnách“, no spíš garážích, kůlnách a sklepích, prostě každou chvíli jinde dokud nás vždycky nevyhodili, protože děláme bordel (smích). Uměli jsme samozřejmě úplnej prd, materiály a školy tenkrát skoro nebyly, takže se všechno pracně odposlouchávalo a okoukávalo od pokročilejších muzikantů, to odposlouchané jsi cvičil a piloval, abys potom zase po půl roce zjistil, že ses naučil úplnou kravinu a tak pořád dokola

To jste se za těch 30 let ani jednou nepohádali, popř. jak se říká, nešli od sebe?
Jasně, že pohádali, ale nikdy to netrvalo tak dlouho, aby nás zase nakonec nezvládla dát dohromady naše společná „droga“ a vášeň a tou je muzika!

Měli jste v počátcích nějaké vzorové kapely?
V tý době tady zahraniční muziky moc nebylo, takže jsme sjížděli samozřejmě nejvíc domácí scénu, jako Pražský Výběr, Arakain, Vitacit, Kern, ze zahraničních kapel klasickou „svatou čtveřici“ Metallicu, Slayer, Anthrax, Megadeth, ale i Mejdny, Helloween, Sepulturu.. …atd

Co bigbíty okolo vás, vnímali jste je? Chodili jste na nějaké kapely?
Samozřejmě, buď jsme zkoušeli, nebo jsme chodili okoukávat, jak to dělají jiní, jestli líp, nebo, jak to tak muzikanti mají, v lepším případě hůř. Bylo tady kolem nás spousta skvělých kapel, které hrály naprosto úžasně. Zmínil bych např. NERO, DISKANT a další.

hitmakers

Máme tu Hitmakers, název má symbolizovat, že hrajete samé hity, nebo má nějaký vedlejší význam?
Ne ne, trefil jsi to naprosto přesně, co pecka, to HIT. My si prostě nemůžeme pomoct. Už několikrát jsme se pokoušeli napsat píseň, která by nikoho nezajímala, ale všechno marný.

Jak to vypadá s vašim hraním, máte za sebou nějaké úspěchy, na které jste pyšní?
Za úspěch považujeme určitě to, že se nám podařilo natočit tři CD, který jsou samozřejmě plný hitů a za další místa, na kterých jsme měli možnost si zahrát. Jsou to kromě některých vyhlášených rokových klubů po celý ČR i velký fesťáky se super zvukem a zázemím. Zmínil bych třeba Benátská noc, Slavnosti Svijanského piva a další, kde se potkáme i se spoustou známých kapel a muzikantů.

Mám tu od vás dvě alba, takže jak jsem koukal na Světlo v nás, jste měli ještě klávesy, na dalším albu již vystupujete jako trio, proč?
Tak to nějak vyplynulo. Je to jednoduché, nějakým přirozeným vývojem jsme došli k tomu, že se nám prostě ve třech hraje super a že to chceme takhle.

Jaká je tedy aktuální sestava HM? A hrajete ještě v jiných kapelách?
Jiří Brodský - kytara, zpěv, Milan Lamač – basa, zpěv, Roman Vaněk – bicí,zpěv a co se týče druhé části otázka tak Milan a Jirka hrají ještě s kapelou Logr, která hraje zábavy a plesy. V kapela je složena ze zkušených
muzikantů. A to Franta Brunclík (kapelník kapely Diskant), Tomáš Marek (bubeník kapel Lucie, David Koller, Krucipusk, Petra Janů a mnoho dalších,….) a nesmíme zapomenout na zpěvačku Romču Batlíkovou. Roman hraje s kapelou Rozumbrothers a Stickman.

Musím se přiznat, že album Na to vem jed, ač je již staršího data, mě opravdu nadchlo, máte cit pro refrény a zajímavé a líbivé melodie, jak to s vámi vypadá, co se týče rozdělení práce muzika, aranže, texty…
Děkujeme, pro to jsme Hitmakers. Písničky vznikají různými procesy, někdy je to tak, že někdo přinese nějaký nápad a ve zkušebně do toho každý přidá to své, někdy při společném jamu a někdy celou pecku napíše doma někdo z nás a my se ji jen naučíme. Většinou je to zásluha Jirky, nebo Milana. Texty jsou ale výhradně dílem Jirky.

Máte své oblíbené studio a jak tam jdete připraveni? Vše precizně nachystáno, nebo dopisujete texty ještě před studiem?
Máme díky bohu ten luxus, že máme svoje vlastní studio, studio Hitmakers, no a to už je vlastně i odpověď na druhou část otázky. Do studia jdeme naprosto připraveni, ale vždycky tam nakonec něco měníme a předěláváme, nebo se učíme.

Co nový materiál? Pracujete, přece jen je čas na novou desku ne? Máte už vymyšlený název?
Máme rozpracovaný nějaký materiál, ale i vzhledem k tomu, že bychom v ideálním případě nové CD rádi podpořili nějakým Live vystoupením, s ohledem na současnou situaci s hraním na to nějak nespěcháme a děláme to na pohodu.

Plánujete udělat celé album a s tím vyjít ven, nebo své fanoušky budete rozmlsávat pomalu singly na YT, jak je dnes módou?
Začneme určitě nějakým singlem a až časem z toho zplodíme nějakou plnohodnotnou placku.

A hned se mi nabízí další otázky, myslíte si, jako muzikanti, že má v době Spotify, Itunes….vůbec význam dělat regulérní CD a jaký je váš vztah k internetu a sdílení??
Je to jako se vším, všechno má svoje PRO i PROTI. PROTI je asi každému jasné a jako pozitivní vnímáme to, že je ta muzika u posluchačů opravdu rychle a v nepřeberném množství, což je už pro generaci, jako jsme my, naprosto neuvěřitelný. Co se týká CD, tak CD pro nás vždycky bude něco, co má určitou symboliku, něco hmatatelného, možnost prohlídnout si booklet kde se dozvíš, kdo se na nahrávání podílel atd. No, a když už ani jedno z toho ne, tak se s ním dá například úžasně podložit takovej neúnavně otravnej houpajíci se stůl

Sledujete muziku okolo sebe dneska? Co sehraje doma a ve světě a jak se to hraje? Překvapilo, nebo zklamalo vás poslední dobou v muzice něco?
Jasně, snažíme se být pořád tak říkajíc in time, a sledujeme všechno co se děje kolem. Musíme přiznat, že asi o trochu víc zahraniční scénu, ale v současné době se i u nás v ČR klube spousta výborný muziky a interpretů a nutno podotknout, že dnešní mladá generace hraje opravdu skvěle !!!

Kde najdeme nějake informace o vás a co vzkážete našim čtenářům a váš nejoblíbenější klip ?
Kdo by měl zájem si ověřit, že jsme až tak moc nekecali a cítil by potřebu si nás poslechnout, možné to je !!! Najdete nás na :YOUTUBE, Facebooku, nebo je možnost si naši muziku ZDARMA stáhnout na našich webovkách