Panda zpovídá In the Abyss

  • Číst 7533 krát

Vaše historie je popsaná na vašich stránkách, takže jen zmíním, že kapela vznikla v roce 2000, a začal bych tím, že jste navázali spoluprácu s firmou MetalGate. Jedná se pouze o distribuci vašeho CD nebo jste už jednali o vydání nového CD?
Spolupráce s MetalGate započala na podzim loňského roku, kdy nás kontaktoval Aleš Ondráček, zda bychom neměli zájem, o distribuci našeho CD The Promethean Principle. Samo, že zájem z naší strany byl. Takže MetalGate distribuují naše CD, za což jim patří velký dík.

Jinak ano, vznikli jsme začátkem roku 2000 a naše bio je poměrně podrobně popsáno na stránkách In the Abyss.

Na svém kontě máte demo, SP a EP. Jak to vypadá s novým materiálem?
Začal bych tím, že bych uvedl naší diskografii na pravou míru: v roce 2000 jsme vydali eponymní demo kazetu, v roce 2013 demo cd The Tears of the Earth, následně v 2017 single The Worm´s Hole, pouze v digitální formě, no a cd The Promethean Principle z roku 2019, je naše první, oficiální full-lenght album. Na novém materiálu pracujeme. Máme složenou víc jak půlku alba a když všechno půjde dle našich představ, rádi bychom na podzim nastoupili do studia. Ale znáš to… Muzikant míní….

Na netu moc informací, co sa týče recenzí, rozhovorů není, o vás není ze strany webzinů zájem?
Zde bych viděl problém v našem, nebo spíše v mém laxním přístupu v oslovování webzinů. Tedy mám připraveno několik balíčků s adresami několika webzinů, ale zatím jsem se nedostal k tomu, je odeslat. Jinak nám vyšel profil, recenze CD a plakát v časopise Pařát, za což bychom opět rádi poděkovali Herdronovi. Další recenze na CD se objevila na Prorocker, no a myslím, že se nechá dohledat i několik reportů z našich koncíků. Ještě se mi vybavuje, že je o nás zmínka v Knize kovu od Venci Votruby.

164296488 666050367443488 7627370449499385730 n

Jaké byli ohlasy na jednotlivé tituly?
Myslím, že ohlasy na naše tituly byly většinou pozitivní. No, vesměs se jednalo o ohlasy z řad našich přátel a kamarádů. Tak jak jinak, že? Recenze na CDThe Promethean…. v Pařátu, myslím vyzněla taky pozitivně.

Na obalech vašich nosičů, objevují motivy z kosmu, kdy koukne fanoušek na obal, co si má představit?
Space melodic death/black metal. Po pohledu na naše obaly, ale i ostatní vizuál, by Ti mělo být jasný, že se zajímáme o vesmír, sci-fi, ale třeba i o historii, nebo mytologii.  Zakládáme si na tom, aby hudba a texty korespondovaly s grafikou na všech úrovních. Snad se nám to daří.

Vesmír sa objevuje i ve vašich textech, o čem dalším ještě texty pojednávají?
V podstatě se jedná o jeden velký koncept o smrti, zmaru a zániku, který se odehrává na pozadí právě toho vesmíru, historie nebo mytologie. Občas vycházíme z reálných příběhů, přičemž je dokreslujeme vlastní imaginací. Jako koření neškodí troška filozofie na téma času, věčnosti, nevyhnutelného konce.

Označujete tvorbu jako doom death metal. Pod tím si většina lidí může představit ženská zpěv, chlap řev, klávesy, pomalá muzika… U vás je patrný i vliv black metalu, což v infu o kapele nepopíráte. Tož povídej, jak to teda je?
No, ta škatulka doom metal je trošku zavádějící a ani nevím, kdo s ní přišel. Myslím, že spíš inklinujeme ke kombinaci melodickýho deathu a blacku, se silným skandinávským odérem.

Hlavně na novou produkci se škatulka melodic death/black hodí podstatně více. I když je pravda, že ženský zpěv používáme také. Stejně tak klávesy a samply, které dotváří tu vesmírnou atmosféru. K ženskému zpěvu bych ještě dodal, že v minulosti jsme měli v kapele několik zpěvaček. V současnosti externě spolupracujeme s naší kamarádkou Alenou z Nocturnal Pestilence, jejíž zpěv i řev perfektně pasuje do naší hudby.

Udělali jste cover Fire In theSky od HYPOCRISY, jak vás tahle kapela moc ovlivňuje ve vaší tvorbě?
Hypocrisy máme všichni hodně rádi. Nejvíce nás ovlivnili v našich počátcích. V současnosti má na nás asi největší vliv hudba In Mourning,Be´lakor, Insomnium, Wolfheart, Dark Tranquillity, Winterfylleth, My Dying Bride, Fleshgod Apocalypse, And Oceans…., ale samo, snažíme se tento styl uchopit po svém. Jinak, v minulosti jsme coverů měli víc (např. Septic Flesh, Old Man´s Child…). Největšího úspěchu u fans, se těší cover The Persuit of Vikings, který ještě občas hrajeme na živo. Primárně se ale zaměřujeme na vlastní tvorbu.

164655247 1107531093054490 4631440018772763125 n

Teď sa live nehraje, co děláte? Připravujete v době nucené koncertní nečinnosti pro fans třeba video, nové CD?
Ano, to jsi trefil. O přípravě nového CD jsem už mluvil, no, a videoklip k písni The Promethean Principle je natočen, schválen a čeká v postprodukci na pár kosmetických úprav. Video jsme pojali trošku odlišně, jinak než je zvykem na scéně a natočili jsme, s Honzou Krejčím takový krátký filmeček. Žel, řadou nešťastných okolnosti došlo k posunuti termínu premiéry asi o rok. V nejbližší době bychom ho však měli vypustit. Jinak zkoušíme, připravujeme merch atd…

Máte v bookletech CD české překlady textů, pro lidi, co angličtinu neovládají, nebo sa spíš soustředíte na muziku? (A kdyby někdo chtěl ty překlady?)
K CD The Promethean Principle jsou překlady textů přiloženy. Textům přikládáme stejnou váhu, jako hudbě. Když by někdo měl zájem i o starší texty v češtině, není problém zaslat. Ještě bych dodal, že o překlad do angličtiny se stará náš kamarád Lukáš Luhan, který si za odměnu (haha) zahrál v našem klipu.

Když už jsme zase u bookletů, kdo vám je maluje, kdo vymýšlí….
Booklety a grafiku vymýšlíme my sami. Zrealizovat naše nápady nám již řadu let pomáhá grafik Tomáš Krátký, kterému vděčíme za obal The Tears… a spoustu kapelních fotek. Obal k The Promethean… namaloval malíř Dušan Fencl

Zkoušíte po staru ve zkušebně anebo používáte nové technologie, posíláte si vzorky a pak to dáváte spolu dohromady?
Vzhledem k tomu, že jsme staromilci, zkoušíme starým, osvědčeným způsobem…tedy, scházíme se pravidelně ve zkušebně a vymýšlíme songy společně. Zároveň si myslím, že je to nejlepší způsob zkoušení. Vzájemná interakce je potřeba, navíc to všichni bereme jako relax a únik od všedních strastí. Za sebe můžu říct, že se na každou zkoušku, nebo koncert vždy velmi těším. Na druhou stranu ale musím přiznat, že mezi live zkouškami využíváme i moderní technologie a posíláme si jednotlivé motivy, nebo nápady tak, abychom se připravili a na zk pak už jen ladili. Myslím, že nejsme jediná kapela, která to takto praktikuje.

165039239 268472558102878 1594877373872397392 n

Jaké jsou vaše ambice a cíle? Živit muzikou je u nás nemožné, v cizině sa uživí i menší kapela, pokud má úspěch. Nemyslím, tím, že každej muzikant má v cizině vilu, medvěda a bazén, ale přeci jen nějaký příjem tam na rozdíl od našich skupin je…
Smlouva u Nuclear Blastu, Word tour, Wacken, beer, girls……ne, teď vážně. Naše ambice jsou velmi skromné. Chceme dál hrát, zkoušet, točit CD, dělat merch…. A pokud se někomu naše produkce zalíbí, budeme jen rádi. Ostatně, vily i víly máme doma všichni, bazény taky… Nafukovací. Pouze toho medvěda nemám, ale mám tři kočky. Tak co více si přát?

Jaké je vaše civilní zaměstnání, a jak dotujete kapelu?
Tak v kapele máme mistra operátora laseru, zahradníka, ajťáka a tiskaře na ofsetových strojích. Kapelu dotujeme z vlastních kapes.

Vznikli jste z projektu NECROCHRIST, zachoval sa nějaký záznam v podobě dema, CD?
Z projektu Necrochrist se nedochovalo nic oficiálního. Pouze pár písní na kazetách, zaznamenaných na dobových zkouškách. Myslím však, že z té doby není nic, co by se dalo zveřejnit. Na druhou stranu, několik motivů na demo kazetě ITA určitě pochází z Necro-dob.

Jak vzniknul váš název, kdo s tím přišel? Když sa optáš strejdy Googla, vyjede In the Abyss od Slayer…
Název In the Abyss jsem vymyslel já a ano, Seasons in the abyss bylo velkou inspirací, stejně jako hra nedostižného Kubánce….

Doufám, že to není náš poslední rozhovor ve vaší historii, takže dnešní výslech mi stačí, díky moc za tvůj čas, doufám, že vám to i malinko pomůže a závěr bych nechal tobě
Taky doufám, že to není naše poslední interview a rád bych Ti poděkoval za zájem o naší kapelu. To, co děláš Ty a Tobě podobní jedinci, si zasluhuje respekt jak nás kapel, tak i nás fanoušků. Na závěr bych rád poděkoval všem kamarádům a fans, kteří nám na naší nelehké cestě pomáhají a podporují nás. Moc si toho vážíme. Stejně tak dík našim rodinám, přítelkyním, manželkám….

Support underground music……

Pro Rockpalace Panda