Pepé táhne Gallileo 16 let

  • Číst 7711 krát

Je totálně vytížený, přesto srší elánem, má své zaměstnání, doma veliké hospodářství, přibral si k tomu další "vedlejšák", je hnací motor kapely Gallileo, trio Pazdera/ Greguš/ Kuška umí napsat líbivé skladby, jak dokázali na novém albu. Gallileo sleduju už mnoho let a můžu říci, že nás Pepém (civilním jménem Pepa Pazdera), jak mu říkají kamarádi dnes už pojí přátelství. Výročí na hudební scéně, zajímavá deska s mnoha hosty, to jsou duvody, proč zajíždím k Pepému na kus řeči. Dlouho pro jeho nabity program jsme náš rozhovor oddalovi, až se to povedlo, takže, pojďme na to!

16 let je Gallileo na scéně? Zavzpomínej na začátky, kdy tě napadlo mít kapelu?
Už od dětství jsem si přál mít vlastní kapelu. Jako malý kluk jsem poslouchal Petra Nováka, kterého měl rád i můj otec, i já dodnes zbožňuju jeho písně. Při jeho skladbách jsem jako hrál na bicí v podobě hrnců, kýblů a jako paličky jsem měl máminy měchačky.

Představoval sis, že budeš někdy slavit 16 let na scéně?
Na to jsem nikdy nepomýšlel, prostě čas běží a je jen na člověku, jak dlouho hraní člověka baví - případně ho to živí. Zatím mě to baví hodně a ani mi nevadí, že některé skladby hraji již zmíněných 16 let.

Měl jsi jasno o stylu, který chceš hrát nebo se to vyvrbilo časem?
Určitě jsem měl jasno a vždy mě bavil pop rock. Mám rád písně s příběhem a smysluplné.

Kolik ti prošlo kapelou muzikantů?
Hodně. Jak já s oblibou říkám: všichni v naší kapele děláme muziku dobrovolně a také v kapele dobrovolně setrváváme. Někdo dýl a někdo míň.

pepe clanek

Udržet pohromadě kapelu 16 let je řehole, měl jsi chuť s muzikou seknout?
Udržet kapelu nikdy nebyl velký problém. Mám kolem sebe spoustu dobrých lidí, kteří vždy pomohli. S muzikou jsem nikdy seknout nechtěl, baví mě hrát a nabíjí mě to. Nicméně celkem nedávno jsem měl za sebe domluvený záskok na koncertní hraní a to vyloženě z časových důvodů. Jelikož vlastním malokapacitní jatky, kde pracuji hlavně o víkendu. Bylo období, kdy jsem opravdu vyloženě padal na hubu.

Definuj mi styl, kterým se Gallileo prezentuje?
Jak už jsem zmiňoval pop rock a také to ze srandy nazývám lunetární hudba. Vzhledem k našim textům, které převážně obsahují slova: ztratil, našel, mám tě rád a chci s tebou spát – úsměv. Vzhledem k tomu, že většinu textů skládám já a pořád v nich hledám dobro, lásku a porozumění. Ve spoustě textů jsou příběhy a životní události jak mé, tak i blízkých kolem mě. Akorát je to v těch textech schované a osoby nejmenované.

Vy jste k výročí vydali výbornou desku, na kterou se ti povedlo sehnat ex zpěváky, kde jsi vzal ten nápad a jak se k tomu postavili?
To nebyl můj nápad, ale fanoušků, protože když jsme někde hráli, tak za mnou přišla spousta fanoušků, které měli své oblíbence. Někteří přišli s názorem nám se líbil Honzík jiní zase nám se líbil Michal atd. atd. Tak mě napadlo udělat fanouškům radost a vydat album, aby si každý fanoušek svého oblíbence poslechl. Většina oslovených tuto nabídku přijala s nadšením.

Jak to probíhalo s výběrem skladeb a jak vůbec dlouho vznikal materiál?
V podstatě skladby jsme rozdělili dle dohody, jak které komu nejlépe padly. Materiál jsme měli připravený už delší dobu, např. Pláč ti nesluší, už mělo být na CD Svatý grál, také i Zrcadlo času bylo rozdělené. Nicméně i z posledního alba Tak se tě ptám, nám ještě některé skladby zbyly, např: Kolo štěstí, které snad dáme na další album.

Musím říci, že jste se posunuli až neuvěřitelně albem dál. Vzpomínám na to přešlapování na prvním albu – Válka hvězd, tady už to opravdu zní, kde jste desku nahrávali?
Válka hvězd byla spíše informativní a prvotní materiál pro pořadatele a pro nás odrazový můstek. Poslední 2 alba vznikala v našem soukromém studiu SM Records, pod vedením našeho dlouholetého kamaráda Zdeňka Vaníka, se kterým již spolupracuji od roku 2001. Ve studiu SM Records bylo CD nahráno, smícháno pod dohledem Zdeňka Vaníka. O mastering se postaral Ing. Antonín Rauer.

Podle mého názoru a tím, co vím, za úspěchem Gallileo je především tandem a týmová práce Pazdera/Greguš. V čem spočívá vaše spolupráce?
Ano, máš pravdu. Nicméně nesmím opomenout našeho bývalého zpěváka a mého skvělého kamaráda: Michala Kušku. S těmito lidmi, jako je Michal a Pavel je skvělá spolupráce, neboť máme hodně podobné hudební cítění. Vždy, když napíšu nějaký text, tak ho nazpívám a pošlu Pavlovi a on mi pak posílá nahrané rify na akustickou kytaru, dokud se neshodneme na nějakém závěru. Hodně se mi líbí také texty Michala Kušky, např: Andělský oči. Já sám jsem napsal skladbu: Anděl, pro svou dceru.

gallileo kapela

Jak jako kapela zvládáte coronové období?
Odpověď: Promiň, k tomu se nechci vyjadřovat.

Kde seženou lidé informace o kapele?
www.gallileorock.cz a Facebook.

Jedna osobní otázka – jak relaxuješ? Já vím, že jsi zaměstnán na plný úvazek s časovou náročností, ale máš ještě veliké hospodářství, kde vlastně neznáš soboty, neděle, svátky. Jsi v kapele, kterou táhneš 16 let a máš i vlastní studio. Jak to jeden člověk zvládá?
Relaxuji právě tím, že skládám písně a cvičím na bicí. Kapelu nemůžu říct, že táhnu sám. Je nás tam pět a sám bych hrát nemohl – úsměv. Spíše je to o tom, jak dalece je člověk ochotný se kapele obětovat. Nedávno jsem zavzpomínal na rok 2005, kdy moje žena stála v chodbě a v náručí držela tehdy tříměsíční dceru a vyřkla větu: Jestli pojedeš hrát, tak už se nevracej. A já odjel hrát do Měčína, vrátil se a vše bylo v pořádku - úsměv. Nebo také často slýchám názory na nedostatek času. Já říkám, že si každý udělá čas na to, co chce. Je to o tom, si čas uspořádat a dát tomu řád. Co se týče studia, jak jsem říkal, to má pod palcem Zdeněk Vaník, to mě nikterak nezatěžuje. A na otázku, jak to člověk zvládá: No, zatím to zvládám a myslím, až bude chtít tělo vypnout – vypne samo.

Co si rád pustíš, co máš jako nejoblíbenější kapelu a kde posloucháš muziku?
Nemám vyloženě nejoblíbenější kapelu. Hodně poslouchám: Keks, Reflexy, Parkán a Argemu. Nejvíc v autě.

Pepe, těším se, až zase bude na světě líp a posedíme nad kávou u tebe v altánu delší dobu. Teď se s tebou rozloučím poslední otázkou: Chystáte k nové desce videoklip, a co bys vzkázal fanouškům?
Ano, chystáme videoklip k písni: Tak se tě ptám, který nám bude produkovat Michal Kuška. Jinak bych chtěl všem fanouškům poděkovat za přízeň a jejich sledovanost a věrnost naší kapely, o čemž svědčí i počet odeslaných CD našeho posledního alba. Za celou kapelu děkuji a přeji hodně zdraví a pohody - Pepe.