Rozhovor s Petrem Hatašem

  • Číst 7364 krát

Na Petra jsem se dostal díky minulým rozhovorům, a když jsem se kouknul na jeho „youtube“, byl jsem mile překvapen jeho hrou. Proto jsem ho hned trochu vyzpovídal.

hatas 01

Petře, kdy a jak ses dostal k muzice?
K hudbě jsem měl blízko už od malička. Táta byl bubeník, tahal mě s sebou na různý zkoušky s kapelama a koncerty. Byl jsem v tom jako ryba ve vodě jak se říká. Se ségrou jsme dokoce jako malý mlátili do polštářů, hráli na košťata a rodičům jsme takhle dělali koncerty.

Něco o začátcích tvé kariéry? 
Jak už jsem říkal, k bubnování mě přivedl můj táta. Měl jsem od mala obrovskou bicí soupravu do který jsem chodil bouchat a strašně mě to bavilo. Vždy jsem koukal na VHSku na koncert Metallicy a pak jsem běžel do sklepa sednout za bicí a myslel jsem si, že jsem Lars Urlich. Cca v 6ti letech mě táta dal na učení k Jirkovi Černýmu kterej se mnou měl trpělivost asi do mých 14ti let. Už v té době jsem hrál v Mládežnickém dechovém orchestru v Chebu což byla super zkušenost, protože sehrát se v 80ti lidech a zahrát nějakou pecku bylo fakt tvrdý. Samozřejmě mimo to jsem se snažil trochu proniknout i do světa metalu, kterej jsem od mala poslouchal, takže jsem hrál v různých regionálních kapelách. Uplně první můj počin byl jen s kamarádem Tomášem Malotínem kterej hrál na kytaru a já na bicí. Jo přesně, jen kytara a bicí a byl to strašnej metal. Pamatuju si, jak jsme na zkoušku do garáže nesli přes celý město jeho kombo aby jsme si mohli zahrát. V tý samý zkušebně mě pak oslovili chlapi z kapely Gibon's se kterýma jsem začal pak hrát. To pro mě byla v tý době mega zkušenost, protože klukům bylo v tý době okolo 50 a mě bylo 14. První koncerty, první pivo mezi songama. Dodnes jsem s klukama v kontaktu a občas vzpomínáme. Moje první vlastní kapela se jmenovala Breaking The Self Borders asi o rok později a shodou okolností zase v tý samý zkušebně. Já se ale pořád chtěl posouvat dál, protože jsem měl jasnej cíl bejt jako Lars a hrát  vyprodaný stadiony a jezdit turné v tourbuse. Začal jsem tedy vyjíždět za kapelama ven z regionu. První větší kapela, která mě k sobě přibrala, byli Táborští F.O.B. To byl neskutečnej masakr. Ty mi otevřeli dveře do tohodle světa, jelikož jsem díky nim byl skoro každej víkend někde mezi kapelama a poznával nový lidi, viděl  jak to funguje na velkejch akcích a podobně.

Která kapela nebo píseň tě nejvíc oslovila?
To záleží na období ve kterým zrovna jsem. Pamatuju si, jak jsem jednou asi v první třídě slyšel CD Eminema a myslel jsem si že tohle je svatej grál a nic víc už v životě nebude. Nejvíc mě ale oslovila kapela Animals As Leaders kdy jsem po poslechu týhle kapely začal nad tvorbou songů přemýšlet úplně jinak. Do tý doby jsem byl zvyklej na klasický 4/4 metalcore riffy a tohle mě uplně otočilo. Začal jsem tim bejt uplně posedlej a ve společnosti Modern Day Babylon to samozřejmě nebylo na škodu.

Všechny kapely kde jsi hrál?
Kapel jsem vystřídal opravdu hodně. Jelikož jsem fungoval jako session drummer nejen na koncerty, ale taky na nahrávání ve studiu tak těch kapel bylo strašně moc. Určitě bych na některý zapoměl kdybych měl vyjmenovat všechny tak dám ty pro mě nejdůležitější nebo nejzajímavější. Určitě to budou právě Gibon's kteří mi dli do začátku strašně moc, pak právě BTSB která byla moje uplně první vlastní kapela, F.O.B., Modern Day Babylon který teď už beru jako svoje dítě, a The.Switch který beru jako svojí druhou rodinu. Jako host jsem potom měl možnost si zahrát se jménama jako třeba Marpo, Raego, Refew, Unaffected Evolution, Vilém Čok a spousta dalších.

hatas 02

Jak a kdy ses seznámil s klukama z první kapely?
Podle mě někde na mejdanu. Ne vážně, jednoho dne jsem prostě šel ke kámošovi do zkušebny pofelit a zrovna tam hrála kapela jeho táty ale bez bubeníka. Zpěvák Libuna tehdy říkal “ Hej Ty seš malej Haty?! Tak nám něco zahraj!”. No tak jsem zahrál a oni se zeptali, jestli bych s nima nechtěl hrát a tak to vzniklo.

Písně, které jsi složil nebo text? . . . aspoň ty stěžejní 
Co se týče textů jsem absolutní nemehlo. Hrozně uznávám lidi, kteří dokážou dát dohromady smysluplnej text, kterej dobře zní. Já tenhle dar bohužel nemám. S psaním instrmentálu je to ale něco jinýho. Zhruba od 15ti hraju na kytaru a zkoušel jsem různý metalcore riffy který jsme vlastně už v tý době použili s kapelou Breaking The Self Borders o který jsem mluvil před chvilkou. Po tom dlouho nic až v Modern Day Babylon kde jsem úplně propadl síle Djentu, jsem začal kytaru trošku víc cvičit a dal jsem dohromady z velký části songy jako Otherside, Trough the World nebo Wake up. Aktuálně děláme dost aktivne na nových věcech The.Switch kde také přidávám ruku k dílu co se týče kytar ale zatím nemužu více prozrazovat.

hataš 03

Aparatura a bicí v začátcích a dnes?
Moje první bubny byly po tátovi klasicky Amati. Obrovská sada 2 kopáku a 6ti přechodů ničila život nyšich sousedů hodně dlouho. Postupem času jsem bubny a činely různě obměňoval, až nakonec asi 4 roky zpět mě vzala pod křídla firma Meinl Cymbals a ještě o 2 roky dřív Balbex kteří mi zajišťují bubenické paličky. Firemním hráčem nějaké značky bicích nejsem, ale momentálně používám bubny Pearl.

Nedávno jsi vytvořil projekt Cover Session, můžeš nám o něm něco říct?
Tenhle projekt jsem vytvořil už vlastně v první vlně Lockdownu minulý rok v Březnu. Byl jsem dost frustrovanej tím, že nemůžeme hrát ani se stýkat s ostatními muzikanty. Jelikož jsme s MDB procestovali už dost míst a poznali dost lidí, řekl jsem si, že bych mohl některý muzikanty oslovit a zahrát si covery nějakých našich oblíbených songů. Všem komu jsem napsal se ten nápad hrozně líbil a vlastně hned jsem začli nahrávat písničky třeba od Slipknot, Periphery nebo BMTH. Na konci roku mě pak oslovili z MusicCity jesti bych s nimi tenhle nápad nechtěl sdílet a já řekl že jo. Tak vzniklo Cover Session a od začátku Března tohoto roku mužete na kanále Music City každých 14 dní v úterý sledovat Covery s ruznými českými muzikanty.

Plány do budoucna s The.Switch nebo Modern Day Babylon?
S MDB pomalu makáme na novém albu, ale víc říct nemužu jelikož teď moc sám nevím jaký je plán, tak abych něco neprokecl. S The.Switch makáme taky na nové desce ze které mají fanoušci možnost slyšet první singl “Vrať Mi Zpátky” který jsem vykopli asi 3 týdny zpět. Další songy jsou na cestě! Snažíme se pravidelně vypouštět singly i s nějakým vizuálem jako například lyric videa, playthrough a podobně. Celá deska potom vyjde asi, až bude celá situace víc v klidu a my jí budeme moct odprezentovat live na koncertech. Můžu vlastně prozradit, že další singl The.Switch můžete očekávat už během příštího týdne!

hataš04

Jaké to je vyrazit na turné ven s velkou zahraniční kapelou?
Skvělý! Tohle bylo přesně další splnění jednoho z mých dětských snů. Když jedeš měsíc v kuse v jednom buse, každej den koncert s kapelama jako třeba Skyharbor nebo Betraying the Martyrs je prostě masakr. Kort u BTM který jsem v těch mých metalcorových časech hodně žral, a pak měsíc paříš takovouhle kapelou a oni Tě berou jako sobě rovnýho, je to masakr. Je super vidět, jak tyhle velký kapely fungujou a jak to mají nastavený, jak už co se týče performance na stage nebo samotný fungování kapely. Myslím, že pro každýho z nás tohle byla obrovská zkušenost.

Ještě nějaké novinky, které chystáš?
Hodně času zabere dát do kupy právě Cover Session, komunikace s muzikanty, pak samotný nahrávání. Hodně mi v tom pomáhá Filip Vlček, kterej tenhle projekt zvukově šéfuje od začátku do konce což mi dost pomáhá. Kromě toho teď dělám stejně jako minulý rok na sérii krátkých bubenických groovů s notovými zápisy a od příštího pondělí budou pravidelně vycházet. Aktuálně připravujeme s Danielem Peškem jeden speciální cover který bude mimo CS a myslím, že to bude velká bomba.

Petře, děkuji za rozhovor pro Rockpalace.cz  Milan Kolečko