Co má Ruda Schweser společného s Líhní?

  • Číst 7760 krát

Mezinárodní soutěž amatérských hudebníků LÍHEŇ vznikla v roce 2002 a na pódiích od té doby přivítala přes tisíc hudebních skupin. Každoročně se do bojů o celkové vítězství hlásí několik set soutěžících bandů i jednotlivců a ani letos tomu nebude jinak. Jsme zvědaví, kdo se stane králem jubilejního 20. ročníku!
A jak to probíhá jsme se zeptali Rudy.

Ahoj Rudo, co je to soutěž Líheň, kde probíhá?
Zdravím Tě. Soutěž má už dvacetiletou tradici a má za úkol vyhledat mladé talentované kapely. Dát jim tímto šanci se zviditelnit. Hlavním podporovatelem je pivovar Radegast a celou soutěž pořádá agentura Viking Agency – díky jim za to a díky všem dalším sponzorům. Probíhá současně ve třech klubech a to klasickým vyřazovacím systémem – předkola, čtvrtfinále, semifinále a konečně finále. Náš rockový klub Hard Café je jen jedním ze třech v regionu. Dalšími kluby jsou klub Centrum v Havířově a nový ostravský klub Poklad.

Můžeš nám právě o vašem o klubu, kde kola probíhají říci něco víc?
Tak náš klub už znáš minimálně z FB nebo z doslechu. Je to rockový klub Hard Café a svým způsobem je již kultovní. Postavili, respektive zrekonstruovali jsme si ho sami svépomocí – to jest, rockeři, muzikanti, štamgasti z blízkého okolí klubu a jeho fans. Byly to dva roky práce. Náplní klubu je primárně rocková muzika, ale měli jsme zde i divadlo, rockotéky, folkrock, kapely ze zahraničí – třeba i z Mexika, Německa, Finska atd. Klub je poměrně velký a většinou jsou muzikanti překvapení a cítí se tu dobře. Miluji ten klub :) Nyní dokonce fungujeme už jako Spolek.

Kdo se soutěže může účastnit a co musí udělat?
Soutěže se může zúčastnit kdokoliv, kdo nemá oficiálně vydanou tvorbu a nemusí být dokonce ani z Česka. Soutěž je mezinárodní a máme účastníky dokonce ze zemí až skoro exotických. Jinak je tu často Polsko, Slovensko a prostě blízké okolní země.

Soutěž už je rozběhnutá, přibliž nám, jak to aktuálně vypadá?
No, proběhlo několik základních vyřazovacích kol. Vždy postupuje pouze jedna kapela. Každý týden v pátek probíhá toto kolo současně ve všech třech klubech a zpravidla jsou na programu tři kapely v každém klubu. Někdy je velmi těžké rozhodnout. Domnívám se, že semifinálové kola budou velmi hudebně zajímavé. Dokonce nám chodí diváci už na předkola, což nikdy nebývalo. Návštěvnost je příjemným překvapením. Mimochodem, je to zdarma a vždy bylo, takže tím to nebude. Asi lidi konečně pochopili, že v této soutěži lze nalézt kvalitní muziku a to často. Dokonce čím dál častěji.

Kolik kapel bylo na startu? Jaká je úroveň a věk kapel?
Možná to bude znít neuvěřitelně, ale hlásí cca 200 kapel na každý ročník, ale měli jsme ročníky, kde bylo přihlášeno přes 400 kapel. Úroveň kapel je ročník od ročníku různá, ale zpravidla to má vzestupnou tendenci. Tento ročník se mi zdá hodně kvalitní a překvapivý. Co se týče věku, jsme rádi, když jsou kapely mladé – čím mladší, tím lepší. Pochopitelně se hlásí i kapely starší, kde je věkový průměr kolem padesátky. Jako třeba tento pátek. Tyto kapely, ale musí pochopit, že dáváme přednost spíše mladším kapelám. Na druhé straně, je to ale možnost si příjemně zahrát, tak proč ne.

Jaká je tam tvá role?
:) Moje role je jen v našem klubu. Nijak zvlášť důležitý nejsem ve smyslu celé soutěže. U nás v klubu tuto soutěž moderuji a dělám předsedu poroty – vybírám porotce a taky mám právo veta v případě hlasové shody. Občas napíšu report, propaguji a komunikuji na místě s kapelami atd. Ale i ostatní jsou důležití – zvukař, technik, další porotci, služba, obsluha baru a všeuměl a majitel klubu Pytris :) Ještě k hodnocení kapel. Je to častokrát dost těžké a pro některé diváky se může někdy zdát naše rozhodnutí překvapivé nebo dokonce nefér. Trochu zde osvětlím parametry našeho hodnocení a podotýkám, že v ostatních klubech to klidně může být jinak. Typický patový příklad byl tento týden v pátek. Nastoupila kapela vyššího průměrného věku z vyzrálých a zkušených muzikantů. Zahráli skvěle, ale nemuselo to být líbivé pro každého – rozeznat kvalitu chtělo zkušené ucho. Skromné a kvalitní vystoupení. Pak nastoupil mladý death metal plný energie. Spontánně to nasypali do lidí a nenechali je oddechnout. Na podiu převážně vládla scénická improvizace a spontánnost daného okamžiku. Velké nadšení, mladost a pochopitelně chyby. Ale celkově skvělá zábava. Třetí kapela – profesionalita, samply, téměř každý okamžik promyšlený a to jak v hudbě, tak na scéně. Snad by se to dalo označit jako numetal. Výkon výborný, kluci pro holky atraktivní – dokonce měli svého zvukaře. Tak a včil rozhodni :). My rozhodli takto - Death metal první, postarší klasici druzí a profíci třetí. Hodnotíme hlavně potenciál,kontakt s publikem, spontánnost a schopnost reagovat na situace a prostředí. Postarší pánové odvedli výborný hudební výkon a zkušenost zde hrála také roli, death metal bylo to, co hledáme – spontánnost, mládí, radost a schopnost navázat kontakt s obecenstvem. Profíci byli ve všech ohledech skvělí,ale vadili mi samply, chlad a mírná vykalkulovanost. Netvrdím, že to bylo spravedlivé – byl to jen náš názor a jsme schopni ho obhájit.

Kde kapely, které mají zájem o další ročník našly nějaké informace?
Je to prosté. Sledovat stránky Líhně a pak se v pravý čas přihlásit. Zde také najdete mnohem podrobnější informace než zde předkládám já. Tady na to není prostor. Dozvíte se vše o průběhu soutěže, kdo kde kdy hraje a podle toho si vybrat kam půjdete. Třeba k nám do Hard Café :)..Také se zde dozvíte průběh a výsledky soutěže a jak a kdy se přihlásit na další ročník.

Prozradíš nám tvůj tajný tip na vítěze? A co je vůbec vítěznou cenu? Vypadl už nějaký tvůj favorit?
Kamaráde, já vidím jen třetinu kapel a vůbec si netroufám něco predigovat. Ale znovu musím napsat, že tento ročník se jeví jako hodně silný a to jsme teprve u základních kol. Neumím si představit jaká pak bude úroveň třeba kol semifinálových – to bude asi nářez. Tam se teprve budu rozhodovat a hledat favorita. No a co se týče cen, tak jsou dost zajímavé – nahrávací studio, účast na hudebních akcích, promo a mnoho dalšího. To vše ale najdete na zmíněných stránkách.

Překvapila tě hodně některá kapela?
Napíšu to jinak: Často si my staří rockeři říkáme, že až vymřeme my a naši fans, tak příjde velký úpadek tohoto žánru. Vidíme to na věkové skladbě návštěvníků klubů, ale i festivalů. Mne překvapilo, kolik mladých kapel rockovou muziku miluje a provozuje. Dokonce se vrací ke kořenům – hard rocku apod. Pro mne to je moc fajn signál, že tahle muzika jen tak nezmizí. Ano, asi bude mít modernější kabátek, ale věřím, že budou i kapely, které budou ctít klasiku v tomto žánru. Díky této soutěži nemám o rockovou muziku strach a to je to, co mne mile překvapilo a stále překvapuje. Ale pozor – je velmi důležité, aby je ti etablovaní rockoví dinosauři na rockových akcích mezi sebe pustili :)

A když už spolu mluvíme? Co tvá kapela Messalina? Jak vám to jde? Hrajete? Chystáte album?
Víš, s Messalinou je to trochu složité. Koncipovali jsme to tak, že to stojí na naší zpěvačce Karin a ta má od foniatra zákaz zpěvu. Ani ona sama neví na jak dlouho. Odzpívala s námi v létě velkou akci u nás na Lodičkách, kde je nádherné prostředí u vody. Akce se jmenovala KARVINÁ ROCKS a byly tam regionální kapely plus Doga a Dymytry. Už v té době měla Karin zákaz zpěvu,ale ona to dala a na pódiu nechala doslova krev. Koncert se vydařil a my se po dlouhé době připomněli fanouškům – měli jsme překvapivě plný kotel a bylo to moc fajn. Jenomže Karin se úplně odrovnala. Takže v současnosti trpělivě čekáme, zkoušíme, máme pár nových věcí a taky čekáme na to, až se dá Karin dohromady. 13.11. hrajeme u nás v klubu s Michalem Pavlíčkem. Mám na mysli Hard Café. Tam se ukáže jak na tom Karin je a pak se rozhodneme co dál. Je to trochu zabržděné, ale nás to tolik netrápí – nikam to neženeme v tomto věku a chceme hrát jen pro radost. Novou desku moc neplánujeme, spíše chceme vystřelovat singly s klipy, tak jak je to dnes v laufu. Mě se to tak líbí, takže uvidíme.

Od jaké kapely, která vypadla nám doporučíš klip?
Myslím, že budu aktuální – tento týden vypadla tedy kapela METANOL z Hradce Králové, byla třetí ze třech, ale hráli prostě výborně….někdy je opravdu problém rozhodnout spravedlivě. Tak na závěr rozhovoru by jsme si je mohli pustit a udělat jim trochu reklamu. Bude to taková náplast na neúspěch v soutěži, ale jsem si jistý, že svůj okruh fans již mají a budou přibývat. Tak děkuji, že se o mne stále zajímáš a zdravím všechny rockové příznivce a taky příznivce Rockpalace.
Tady je ten slíbený klip: