Kladivo na pýchu opera vs. Asmodeus

  • Číst 7550 krát

Co má Kladivo na pýchu společného s leaderem klatovských Asmodeus, s kterým je od roku 1988 na naší rockové scéně, ale i se sólovým počinem A+ a A+2. Miloš Bešta není jen duší zmíněného Asmodea, ale i duše opery, kterou společně s Honzou Petričkem dali dohromady. S Milošem se známe ještě za mého polehávání v klatovské nemocnici (kam se na mne přišel podívat) a já to teď pro změnu z chalupy mám do Klatov, jak se říká, co by kamene dohodil, tak vyrážím zjistit, jak to okolo a s Kladivem vypadá a taky co děla metalový Asmodeus.

Když jsem chystal rozhovor, chtěl jsem se zeptat v jaké fázi hibernace je Asmodeus a mezi tím se ukázal plakát, takže s kým, kde a co je to za akce a kdy? Pokud se nepletu, Asmodeus nějaký čas nekoncertoval, nebyla chuť, čas…? A cože najednou koncert?
Koncert, který hrajeme 9. 12. 2022 v Paláci Akropolis v Praze společně s Törrem, je křtem jejich nového CD a my jsme přizváni jako hosté. Asi jako většina koncertů ze zimy loňského roku, je i tento koncertem přeloženým a měl se uskutečnit už před rokem. Takže nic co by bylo spíchnuté narychlo. My s Asmáčem už léta létoucí koncertujeme pouze příležitostně, pokud jsme někam pozváni, rádi přijedeme. Nenazval bych to hibernací, spíše je to klasický model Asmodea, protože se hudbou neživíme, sami ani aktivně koncerty nevyhledáváme. Co přijde, k tomu se stavíme čelem. V tomto směru nás ani covid nijak významně nezasáhl. Máme na dvakrát přeložený Basinfirefest ve Spáleném Poříčí a další dvě menší akce se také nemohly uskutečnit. Doufejme, že příští rok Basin konečně proběhne a před ním i akce Metal Attack 18. 6. V České Lípě.

Jak bude vypadat setlist? Vyberete průřez deskami? Přece už se dá čekat omlazené publikum?
Standardní playlist je samozřejmě průřezem tvorbou. Čítá přibližně 12 – 15 skladeb.

A než se pustíme do „Pýchy“, poslední otázka, chystáš s kapelou nový materiál? Můžeme se dočkat nového alba?
Ano. Nový materiál chystáme. Několik skladeb už vzniklo minulou zimu, ale v zásadě nebylo kam spěchat. Poslední album Oko Horovo je z roku 2017, takže pokud vše proběhne k naší spokojenosti, bude pětiletý odstup zřejmě optimální.

A ještě jedna otázka mimo dnešní hlavní téma, nějak jsem si tě začal spojovat s vinařstvím? Je na tom něco pravdy?
Mám chatu v Mikulově a s ní spojenou zahradu, kde je přibližně 170 hlav révy vinné a tady nedaleko Klatov ještě dalších 60 hlav. Spíš než vinařstvím, bych to nazval chalupařením na Moravě s láskou k téhle úžasné liáně. Nejsem nějaký odborník. Prostě miluji ten kraj, jeho kulturu a přírodu.

A pojďme na „téma“ večera – rocková opera Kladivo na pýchu. Proč vznikla? Měl jsi přetlak muziky? Materiál co nešel použít v domovské kapele?

Vůbec ne. Kladivo vzniklo jako samostatný útvar, který jsem chtěl složit už někdy před patnácti lety. Ale v té době, bych to rozhodně nedokázal. Chyběly by mně zkušenosti, ke kterým dojdeš jedině nepřetržitým skládáním muziky a formováním vlastního rukopisu. Na téhle cestě tě ovlivňuje nespočet faktorů a ty prostě musíš vším nejdříve projít a až poté si troufnout na něco, o čem stejně nevíš, jak dopadne. Také jde o zásadní žánrovou změnu, možnost zkusit si scénickou hudbu spjatou s dějem, s obrazem a další vizualizací. Jde o variantu příběhu napěchovanou výrazně emocemi a náladou, kterou v klasické metalové hudbě nelze primárně použít. Nebo alespoň ne v téhle formě.

Jde o klasickou operu, nebo se držíš více rockové podoby?
Myslím, že jde o spojení rocku, metalu, popu, scénické a filmové hudby. Ale především jde o hudbu, která v sobě nese obraz toho, co se odehrává na jevišti. Muzika musí jít po příběhu tak, aby na ploše hodiny a půl neustále udržela diváka v pozornosti a nenudila ho.

miloš besta kladivo na pychu

A co příběh? Opírá se na základu pověsti, nebo zapracovala fantazie a jde o smyšlený příběh? Můžeš nám maličko prozradit děj?
Inspirací nám byla místní pověst „ O jedné pošetilé lásce a jejím tragickém konci“, kterou nám pomohl nalézt klatovský historik pan Rubáš. My jsme ji následně rozkošatěli, ale nosná kostra zůstala původní. Děj nechť si fanoušci co operu ještě neviděli, přečtou na kmenových stránkách www.kladivonapychu.cz

Předpokládám, že jsi autorem muziky a libreto jsi, stejně jako texty Asmodeus svěřil Honzovi Petričkovi?
Ano, je to tak.

Kolik let vůbec s Honzou spolupracujete? Dostal volnou ruku, nebo si s ním konzultoval libreto každé postavy? A propos – vrátil jsi mu některé k přepracování?
S Honzou spolupracuji čtvrt století. To je natolik dlouhá doba, že o sobě víme úplně vše. Při práci na opeře jsme probírali skoro vše do nejmenšího detailu, abychom oba odvedli co nejlepší práci. Opera se skládá úplně jiným způsobem než klasický text pro kapelu. Vše jsou de facto kompozice, rozhovory jednotlivých postav, ve kterých se musí odrážet jejich charakter, úmysly, cíle a emoce. Je to neskutečně složitý proces.

besta petricko

Celou operu jste zvládli vy dva, nebo máš odbornější dohled?
Základ scénáře jsme dali dohromady s Honzou, panem Rubášem a s představitelem vévody Honzou Šaškem. Na dalších schůzkách byli ještě přítomni Jindra Gregora – režisér, Andy Kohoutová a Dáda Hirič, protože jak se správně říká, víc hlav víc ví. Taneční choreografii pak stvořila Markéta Lukášová.

Kolik postav se v opěře vyskytuje a kde jsi našel jednotlivé postavy. Sáhnul jsi mezi své známé, nebo probíhal konkurz?

Operu hraje na pódiu 17 účinkujících, z toho 7 hlavních nebo chceš-li základních zpívajících postav, čtyři vedlejší role a šest tanečních rolí. Všichni jsou z Klatov a přilehlého okolí, až na jednu výjimku potvrzující pravidlo. Konkurz se nekonal, postupně se obsazení nabalovalo a objevili jsme dosud nepoznané talenty.

V žádné roli/postavě jsem tě nenašel, nezbyla na tebe?? -)))

Operu jsem skládal primárně bez mé pozice účinkujícího.

Teď jedna „podpásovka“ jaké postavě ty osobně nejvíc fandíš?
Úplně všem. Není malých rolí a postav.

Divadlo, potažmo i opera, to jsou kulisy, kostýmy, rekvizity, aparatura…. Jak náročné je to u vás? Ptám se, protože nemáte stálou scénu, ale bylo možné vás vidět na některých hradech, takže je tam doprava, stavba…jak tohle jde zvládnout? Stačí sami aktéři, nebo máte pomocný personál?
Ze začátku jsme se snažili zvládat vše vlastními silami, ale ukázalo se, že je to nemožné. Proto máme od poloviny letošního roku specialisty na stavbu. Ptáš se, jak je to náročné? Ani ve snu si to nedovedeš představit. Asi tak je to náročné. Už je nás 31 a logistika je opravdový mazec. Vždycky říkám, naložit čtyři lidi s nástroji do auta, jet na koncert, tam odehrát 50 minut a jet domů, je proti tomuhle nic a pohodička.

A hned se mi nabízí další otázka, co je pro tebe vyčerpávající v den Dé. Koncert Asmodues nebo opera?
Co myslíš?

Jak relaxuješ?
Na chatě při práci na vinici nebo na Nových Mlýnech na pláži.

Předpokládám, že i vás se silně dotkla covidová vlna, jak jste ji zvládli? Postavy „vydržely“, nebo se hledal někdo nový? Máš nachystané i alternace? Povedlo se vám znovu vše nastartovat?
Měli jsme velké štěstí, že před prvním lockdownem jsme odehráli 4 představení v divadle v Klatovech. To bylo 5. a 6. 3. 2020. Tím jsme položili úspěšně základ pro po covidovou dobu, na kterou se všichni moc těšili a také proto jsme komplet vydrželi až do dnes. Bylo by ideální mít na všechny pozice ještě další náhradníky, ale v našich podmínkách to není reálně možné. V současnosti mohou hlavní ženskou roli hrát dvě zpěvačky (Andy, Bára) a vedlejší ženskou roli také dvě (Bára, Karolína). Takže to v současné sestavě dotáhneme do konce. Nic jiného nám ani nezbývá.

kladivo 01

Už máte termíny na rok 2022? A vůbec, jaké jsou ohlasy na operu? Získáváte pozitivní reakci na vaše vystoupení?
Všechna vystoupení provází neskutečně pozitivní ohlasy diváků. Je to fakt síla. Nečekali jsme to a je to pro nás obrovská odměna a adrenalin. Termíny pro příští rok naleznou diváci na webových nebo facebookových stránkách opery. Stále nové další akce přibývají.

Miloši, kde si lidé mohou najít informace o termínech, vstupenkách…..popř si zakoupit jak CD nebo DVD?
Naleznou to přímo zde na těchto odkazech:
web stránkách
facebooku
madmusick.cz

Blíží se konec roku co dál? Můžeš prozradit, co chystáš? Bude další opera, nebo teď přijde na řadu zase Asmodeus?
Správně se říká, že když dělá člověk mnoho věcí najednou, nedělá ani jednu z nich dobře. Proto jsem se v posledních čtyřech letech věnoval především opeře. A i příští rok je pro operu nadále vyhrazen. Nicméně když vše dobře poběží, natočíme v posledním čtvrtletí 2022 nový Asmodeus. Zatím je to bez záruky, protože to není jen otázka chtění a času, ale i peněz. Nicméně se o to budeme snažit.

cd kladivo na pychu

Sleduješ muziku okolo sebe? Nadchla tě poslední dobou nějaká kapela? Co bychom našli v tvém telefonu za muziku a otázka navíc. Jaký máš názor na Spotify, Itunes a další podobné platformy. Máš pocit, že si fanoušek stále zaslouží i klasické CD/vinyl? Co preferuješ za a) jako muzikant v kapele a za b) jako konzument muziky. Asmodeus "jede" ve vinylech, slyšíš rozdíl mezi CD a klasikou deskou?
Já poslouchám úplně všehochuť. A muziku poslouchám v postatě výhradně v autě na delších štrekách. Z metalu je to poslední sólovka Johna Petrucciho Terminal Velocity, Korn, Slipknot, z ostatních Vladimír Mišík, ZAZ, No Name, bratři Ebenové, Aneta Langerová, Čechomor, Hana Hegerová a spoustu dalšího žánrově různorodého. Nikdy neposlouchám hudbu z mobilu. Fanoušci Asmodea si zaslouží klasické výpravné CD v podobě digipacku nebo vinylu, protože tím pádem drží v ruce artefakt, něco, k čemu mají vztah, něco, co bude mít i po letech uměleckou hodnotu a co si koupili právě z těchto důvodů. No a vinylový zvuk je samozřejmě pro milovníky nepřekomprimovaných nahrávek, dynamičtější, teplejší. Ale i Asmodeus musí jít cestou umisťování svých alb na všem dostupné digitální platformy. Postupně je tam přidáváme. Žijeme v 21. století a jít s dobou je, ať se nám to líbí nebo ne, nutností.

*Děkuju ti za rozhovor a přeju hodně úspěchů a plné sály jak pro Asmodeus, tak pro „Pýchu“. A jaký „klip“ z Kladiva doporučíš pustit našim čtenářům?
Nejlépe by bylo zakoupit DVD opery, aby si udělali celkový obrázek, jak jsme s ní naložili. Jinak ukázky jednotlivých písní naleznou na youtube nebo webu ,ale když jinak nedáš, stačí si pustit oficiální trailer k opeře: 



Také díky za rozhovor.