Kultura, byznys nebo co?

  • Číst 3362 krát

Dnes jsem na profilu Kuby Ryby zahlédl status o platbách předkapel slavnějším skupinám.
Zavolal jsem mu a zeptal se, jestli mohu část jeho komentáře využít pro tento článek. Dohodli jsme se, že napíšu něco, co by mohlo posloužit jako základ pro vaše názory, diskusi zkušenosti s přístupem a spoluprací v jiných koutech a prostředích naší hudební scény a já k tomu přidám další postřehy a témata a uvidíme …
Nepadne tu žádné další konkrétní jméno, ani nejde o můj názor nebo moralizování. Jde spíš o diskusi …
Kuba apeloval na větší a slavné kapely aby si přestaly účtovat od menších předkapel to, že dostanou šanci hrát před R48. Sami prý přijali peníze jen jednou a vrátili je zpět do turné.
„Dělali to tak všichni, tak jsme to udělali taky..., ale nebylo nám z toho dobře tak jsme to už nikdy neudělali. Kapela, která vám dneska platí za to, aby s vámi mohla hrát, může být zítra větší než vy a bude si to pamatovat“ .
Teď je otázka, jak to vnímat …
Předkapela to může považovat za investici do dalších dnů nebo stejně tak za vydírání. Ti slavnější to mohou brát jako součást byznysu, případně jako krytí vyšších nákladů na turné.. víc pokojů, víc jídla, víc aut a nákladů na dopravu.. Nakonec to skončí někde u toho, že je nikdo nenutí platit a mohou přeci zůstat doma.. Jejich volba. Hloupý kdo dává, hloupější, kdo nebere.. apod.
Druhá věc je, jestli s tím „účtováním“ má kapela samotná vůbec něco společného nebo jestli z těch peněz něco má.. Stejně tak může jít platba managementu, bookingové agentuře, vydavatelství, bez vědomí kapely..
Je to tedy něco za něco nebo jen holírna nebo běžná praxe v kapitalismu nebo jde taky ještě pořád o kulturu? Jede to v bigbítu a popu nebo i jinde? Platí country kapely nebo třeba mladá operní pěvkyně za to, že jede pracovat nebo jsou to prostě hosté a přístup tomu odpovídá nebo je třeba si titulek „special guest“ koupit?
S tím souvisí i následný přístup k předkapelám..
Máte samozřejmě menší prostor na pódiu. To je myslím třeba respektovat a hospodařit prostě s tím, co je k dispozici.. Někdy není problém nic, někdy prostě už třeba z technických důvodů není možné něco stěhovat až po předkapele.. Vidíte běžně třeba bicí na zemi bez prakťáku, protože scéna je prostě postavená hlavně pro ty větší. Opakuji, je třeba to respektovat,, ale zase závisí na prostředí a často i lidech a vztazích mezi muzikanty..
Stejný případ jsou myslím světla..
Předkapela má omezený světelný park. Berme to tak. Tečka. Pokud se dělají světla poctivě, tak jsou součástí vystoupení ať už jsou řízena manuálně, citem osvětlovače nebo jsou naprogramována a pak samozřejmě vyžadují i spolupráci kapely, která musí vědět, kdy kde má stát.. aby to vše zapadlo do sebe.. To samé myslím platí u pyrotechniky.
Co je ale další téma k diskuzi je zvuk.
Byl jsem svědkem toho, jak předkapela, která, podle slov jednoho z členů, zaplatila za to, že bude tuším rok jezdit po republice s tou slavnější po zábavách, zvučila a vše probíhalo bez komplikací. Zvuk fajn, čitelný, nic nehouká, paráda. Pominu tady možné rozdíly v aparátech na pódiu, mezi prázdným a plným sálem apod.. Nazvučí „Hvězdy“ a taky bez problému..
Shodou okolností jsem byl v okamžiku začátku asi tři metry od mixpultu a viděl jsem, jak zvukař dostal pokyn, že ano... a jedním pohybem udělal z předkapely, která zněla naprosto bezproblémově garážovou kapelu, která má zkušebnu navíc někde na ČKD.
Opět.. Je to strach, byznys, kdy si někdo „chrání“ pozici nebo svinstvo?
Podotýkám, že i u Iron Maiden dostanete základ světel, ale zvuk si netroufnou předkapele kazit prostě proto, že by tím poškozovali sami i sebe, jak uvedli v rozhovoru..
Další krok ve snaze prorazit je zkusit přidat CD k časopisu..
Tady by se dalo předpokládat, že s tím někdo bude mít trochu starostí a že to může něco stát, ale kolik je odpovídající cena? Nevím. Jen popíšu modelovou situaci, nicméně číslovka je pravdivá.
Je to hodně nebo málo nebo akorát? Posuzovat to zde nebudu. Zkuste to vy..
Dotaz: „ Chtěl bych poprosit o přiložení CD k časopisu pro předplatitele a rozeslat s ním jako dárek.. Bylo by to možné a co pro to mám případně udělat? „
Odpověď: „Hele, nech si vyrobit tři tisíce cédéček, přivezeš mi je sem do kanceláře, vedle nich položíš šedesát tisíc korun a já nechám disky v tiskárně přibalit k časopisu. K tomu dostanete rozhovor na půl strany a zveřejníme vám rozpis koncertů. Pro to, co zbude si zase přijedeš. “
Jestli je to férová cena nebo ne posuzovat nebudu, nicméně takto nějak to funguje.
U některých rádií je to PRÝ obdobné..
Už nejde o to, aby rádio vyhledávalo, co zajímavého by pustilo, ale účtuje si za to, že vám to pustí a je ÚPLNĚ JEDNO, jestli jde o hudbu a vaší životní skladbu nebo o reklamu na fusekle.
Otázka je, jestli o tom ví vedení stanice...
Zde je ale třeba říct, že na webu, ale už i „ve vzduchu“ jsou opět stanice, kde tato praxe je nepřijatelná a vybírají si muziku jakou pro své posluchače hrát chtějí a jakou u nich posluchači hledají.. Těm je třeba poděkovat..
Poslední téma je hraní za pivo a párek apod.
Myslím, že hodně subjektivní věc. Asi hodně půjde o žánr, prostředí, typ a formát akce..
Na jedné straně někdo, kdo bude vděčný za to, že se může představit nebo jde o akci někde mezi garážemi, kde pár kámošů udělalo akci, na kterou si pozvali kámoše z jiné kapely a ta jim to zase oplatí jinde a jde jen o víkendovou zábavu. . Na druhé straně se šíří jako smrad nějaký „zvyk“, že muzikantům se za práci neplatí.. Ona to totiž JE práce jako každá jiná a někteří, stejně jako v jiných oborech, kvůli tomu x let ten obor studovali. Pořád totiž spadá do škatulky KULTURA !
„Zvukaře nemáme. Sem si vždycky kapela něco přiveze a nějak se to udělá.. Já vám zvukaře platit nebudu. Střechu nemáme.. Pokud vás zastupuje OSA ( čili, pokud máte svou vlastní, několikaletou práci registrovanou a aspoň nějak chráněnou) tady hrát nebudete. Já ve svém klubu nic nepořádám! Jestli tady chcete hrát, tak vám to tu pronajmu, zaplaťte si techniku a dělejte si tady co chcete. O všechno se postarejte sami, já si nechám tržbu..
Hledám kapelu za pivo a párek. Hledáme kapelu, nabízíme slušné zacházení. Hledáme kapelu na festival.. ( když dáte pět tisíc, nebudete hrát v deset dopoledne, ale až v jednu odpoledne. Berete?“
To všechno jsou inzeráty, statusy, zkušenosti které se staly a nějak je třeba tím proplouvat.. Naštěstí jsou i pořadatelé, kteří mají jiný přístup, kritéria a u kterých se jedná o super spolupráci.. Tedy stejná otázka, jako na začátku.
Je to kultura, byznys nebo co?

Petr Kohoutek