The Iron Maidens poprvé v Česku na Fryyfestu

  • Číst 8723 krát

Pořadatelům severočeského Fryyfestu se podařil vskutku husarský kousek. Najít světově známou kapelu, která je navíc na světě už 18 let a dosud se v České republice nepředstavila, to už dá docela zabrat. Ale podařilo se. Volnočasový areál v Bakově nad Jizerou tak přivítá přesně uprostřed prázdnin kalifornské THE IRON MAIDENS. Příznivci revivalů jistě vědí, těm ostatním jen napovíme, že v tomto případě bude nejen co poslouchat, ale i nač se dívat.

Pětice sličných dam vystupujících pod vystihujícími pseudonymy – Bruce Chickinson (zpěv), Nikki McBURRain (bicí), Adriana Smith (kytara), Davina Murray (kytara) a Steph Harris (baskytara) – přiveze to nejlepší z repertoáru britské legendy Iron Maiden. Fanoušci se mohou těšit například na The Trooper, Flight Of Icarus, Wasted Years, The Number Of The Beast, Hallowed Be Thy Name, Run To The Hills, Aces High nebo 2 Minutes To Midnight. V případě The Iron Maidens se ovšem nejedná o jen tak ledajaký tribute band. Pětice hudebnic je nesmírně talentovaná a za svůj um už byla několikrát oceněna ve všech kategoriích, tedy kytara, zpěv, baskytara i bicí. Může se proto pochlubit tou nejdokonalejší reprodukcí dnes již kultovních skladeb a skvělou pódiovou show, kde samozřejmě nechybí ani populární maskot Eddie. Zároveň se může pyšnit titulem první dívčí revival Iron Maiden na světě a mezi revivaly patří vůbec k těm nejlepším ve světovém měřítku. A ač je to u revivalů poměrně neobvyklé, The Iron Maidens vydávají dokonce oficiální nahrávky. Na kontě tak mají dvě řadová alba, jedno EP a jedno DVD natočené v roce 2010 v Japonsku. Těšte se tedy na exkluzivní heavymetalovou jízdu přímo na Fryyfestu.

The Iron Maidens jsou tak již třetím potvrzeným headlinerem Fryyfestu a řadí se po bok legendárních hardrockových veteránů BONFIRE, kteří zrovna dodělávají zbrusu novou desku A Fistful Of Fire, kterou by měli představit i na festivalu, a finské glam/hardrockové stálice SANTA CRUZ. Ta si pro změnu připsala na konto nové album Katharsis letos v říjnu. Tuto zahraniční trojici nyní čerstvě doplnili i němečtí post-hardcoroví mladíci THE EDGE OF REASON. Přestože jsou na světě teprve od roku 2012, stihli si dát dvouletou pauzu, několikrát se představit i tuzemským fanouškům a vydat dvě alba. To aktuální s názvem STING vyšlo loni v říjnu a jeho produkce se ujal uznávaný Joey Sturgis (Asking Alexandria, Miss May I, Oceano, Emmure ad.). Fanoušci se v tomto případě mohou těšit na pěknou směsku moderního rocku a našlapaného hardcoru.

Chybět samozřejmě nebudou ani zástupci domácí rockové a metalové scény, jako například legendární TURBO, kteří snad dorazí i s dlouho slibovanými novými songy, rockový Ježíš Kristus KAMIL STŘIHAVKA s kapelou LEADERS!, populární VILÉM ČOK se svou srdeční záležitostí BYPASS, kultovní pankáči SPS, na rockové hity bohatá ARGEMA nebo kytarově 'vymazlení' SEVEN z Českých Budějovic. Samozřejmostí bude i vystoupení crossoverové formace RAIN, jedné z nejlepších slovenských power/heavymetalových skupin EUFORY, zkušených SEBASTIEN z Pardubic či idiotic pub bandu DE BILL HEADS.

Je toho opravdu spousta, co na fanoušky v Bakově nad Jizerou ve dnech 31. 7.–1. 8. 2020 čeká. Vstupenky půjdou do předprodeje pravděpodobně až v únoru a vzhledem k velkému zájmu bude zřejmě jejich počet omezen, aby si mohl každý návštěvník dopřát i patřičný komfort a tradiční, doslova rodinnou atmosféru.

Související odkazy:
Festivalový web – www.fryyfest.cz
Facebook – www.facebook.com/fryyfest
FB událost – www.facebook.com/events/2444946282251094
Bandzone událost – www.bandzone.cz/koncert/fryyfest-2020
Fryyfest 2019 – Aftermovie – www.youtube.com/watch?v=aKkNenZqRk0

Autor: Jiří Olszar
Foto: archiv The Iron Maidens