Napíchněte se na Vosí hnízdo

  • Číst 7467 krát

Počátky sahají do 80tých let, kdy spolužáci ze základní školy v Dobřichovicích Radek Hadrák Kunc a Tomáš Havlín v pokoji začali své první pokusy s hudbou a kde vznikly základy k prvním písničkám. Oba se pak dali na bubnování a hráli v několika místních metalových kapelách, mimo jiné Radek s Pepou Štěpánovičem oba pak s Liborem Chvojkou.

V létě 1992 pak vzniklo v této čtveřici VH, šoumen Hadrák u mikrofonu, Tomáš za bubny, Libor na kytaru a Pepa na basu. VH bylo založeno jako sranda projekt na jeden až dva koncerty, ale bavilo to všechny. Tak se pokračovalo.

Po několika “demáčích” se VH etablovalo na místní scéně jako skupina vycházející ze všeho jiného než hudby. Tažení vyústilo nahráním prvního CD Vosí hnizdo (1996) u BM Music pod dohledem Miloše Dodo Doležala.

unnamed 1

Následovalo nekonečné turné po místních “stadionech”. K bezejmennému albu byly natočeny klipy Vosa a Bohumil, k vidění na TV Nova a Prima. V roce 96 odchází ze skupiny Libor. Vážné onemocnění spolu s rodinnými důvody neumožňovaly další hraní. Jako jasná volba na kytaristu byl Milan Hofík Hoffmann, který pomáhal kapele od začátku s demo nahrávkami párkrát i za Libora zaskočil na koncertech.

V roce 1998 skupina připravuje své druhé album s názvem “Nemá sexepíl”. To bylo podpořeno 3 roky trvajícím turné např. s Katapultem, Harlejem, VH je možné vidět na ČT v pořadu Na Kloboučku atd. atd. Následoval i filmový trhák v podobě klipu “Nemá sexepíl” který bohužel všechna media zakázala jako pornografii. Pak nastala doba “Vosohybernace” s občasným oživením.

V roce 2008 to v úlu hřmí na cestě je CD s pracovním názvem “Kapitán Jirka” s důrazem na brazilské rytmy. CD vychází v roce 2011 pod názvem Vosohybernace.

V roce 2013 nastoupil Hofík jako kytarista do Harleje a z časových důvodů následující rok úl opouští. Vrací se Libor Chvojka, tedy výměna v opačném pořadí jako o 17 let dříve.

Na podzim 2015 vyšlo CD Brambory, k němu následovaly klipy Optickej klam a Brambory.

V roce 2016 došlo ke změně na pozici basového kytaristy a nastoupil Tomáš Spěvák. VH vystupuje po okolí, vyjíždí opět i za hranice kraje (Rokycany, Spálené Poříčí, Opava, Ostrava, Vysoké Mýto atd.) Hraje nejen po klubech, ale i na větších pódiích a festivalech. Vznikají nové písně, natáčí se další materiál. CD Prachy vychází v únoru 2020, k němu v předstihu vznikl klip Helena. A VH se pomalu chystá na 30 výročí svého založení :)

http://www.vosihnizdo.cz

unnamed 2