Covid 19 a lidé okolo muziky - 1. část

  • Číst 7528 krát

Zeptali jsme se, jak prožívají období Covid 19 bez hraní a fanoušků jak muzikanti, tak lidé, kteří se aktivně okolo muziky a festivalů točí. Všichni dostali tři stejné otázky, anketa bude na Rockpalaci zveřejňována postupně. Zde máme první odpovědi.

1) Období Covid 19 zasáhlo každého z nás. Jak se s tímhle problémem vyrovnáváš ty osobně a jak se to tebe, tentokrát jako muzikanta a kapely týká, popř. tebe jako organizátor?
2) Jak využíváš, využíváte „hudební klidu“.
3) Jaký myslíš, že to ve finále bude mít dopad na naší hudební scénu?

Libor Máča Matejčík - Motorband
1) Ten zásah do činnosti kapel je a bude obrovský. Asi by mně to vadilo míň, kdyby mi bylo 25. U každé kapely ty ztráty budou pochopitelně jiný. Když vezmu jen přímou ztrátu za nasmlouvanou sezonu, pak jsme mínus 1 mil, Kč.- Ztráta live kontaktu s publikem je víc, než finanční ztráta.
2) Natáčíme ve svých domácích studiích demáče nových nápadů. Měli jsme zrovna dneska odehrát live stream koncert z teplického Knaku, ale bez jakéhokoliv upozornění nás opustil zpěvák Petr Malý. Na důvody se mě neptej. Musel bych bejt sprostej.
3) Na to nedokážu odpovědět, protože nikdo neví, kdy a jak se povolí hudební akce bez omezení. Protože jsem optimista, pořád věřím, že se vše v dobré obrátí.

Jana Kvapilová – Fryyfest - organizátorka
1) Já osobně to vnímám spíše pozitivně, svět se zastavil, tempo, kterým se ubíral, bylo už neúnosné. Nemoci se nebojím, jsem přesvědčena, že jsme si jí prošli v době, kdy se o ní nemluvilo v hysterii jako nyní. Nicméně bezpečnostní rizika nepodceňuji a to především kvůli starším lidem.
2) Hudební klid využívá především můj manžel jako aktivní muzikant:)) za nás máme s přípravou nyní přesunem ročníku 2020 na 2021 stále pořád stejně práce. Za mne osobně klidu moc nemám jako každá maminka, která se doma učí se svými dětmi v této době a navíc se připravuji na zkoušky na vysokou školu takže hektické jako vždy
3)Opět vidím věci pozitivně, česká hudební scéna byla přesycena akcemi, fanoušci rozmlsaní. Každá městská slavnost mohla mít cokoli. Za mne se scéna pročistí, přežijí ti nejsilnější a kapely snad zase po letech půjdou s cenou za svá vystoupení dolů. Navíc FRYYFEST nikdy nevyužíval zakoupené vstupné dříve, než se akce uskutečnila. Tudíž řešíme pouze naši osobní ztrátu. I možná tyto věci se nyní ukáží a to jak, který festival nakládá s přízní a penězi svých fanoušků

Ivan Jeki Jekielek - Ahard
1) Každopádně je to "tlustá čára přes rozpočet" a samozřejmě se to promítá do financí kapely. Investovali jsme do In-ear systému nemalé peníze, aby naše koncerty byly zvukově ještě hodnotnější, ale Covid 19 nám zatím nedovoluje se fanouškům představit. Já osobně jsem navíc organizátorem festivalu Rocktherapy, který „by se měl“ uskutečnit 29.08., takže s netrpělivostí čekám, jak se bude situace dále vyvíjet.
2) Je to individuální, někteří členové kapely doma makají, někteří (smích) naopak využívají toho, že makat nemusí. Každopádně jsme během koncertní nečinnost alespoň vytvořili a vypustili do světa videoklip ke skladbě – Poslední dobou z našeho posledního CD – Devítka.
3) To asi nedokážu zcela relevantně odhadnout. Jsou kapely, které živí pouze hudba, což není náš případ, všichni máme i civilní zaměstnání, ale i zde se dostali někteří členové kapely do nelehké situace. Nedokážu posoudit, jak hodně to bylo likvidační pro kluby a agentury organizující hudební produkce. Rozhodně je narušen celý systém letních akcí a festivalů.
Celá řada akcí, na kterých měl Ahard vystoupit, je přeložena na rok 2021.
Věřím však, že se vše začne, po odeznění pandemie, vracet do zaběhlých kolejí a snad již podzim dovolí opět koncertovat a o to bohatší bude rok 2021.

Kapela Joys – René Mrštík
1) Já osobně jsem úplně vytočený na vše, co se tady děje. Ale svůj názor si nechám pro sebe, raději. A zasáhlo to celou naši hudební scénu, tudíž stejně jako ostatní kapely. Nehraje se, vše se přehazuje na jiné termíny a až se to spustí, bude to hrůza. Tolik kapel na jedno malé Česko během par dní. Hodně mladých kapel to podle mne neustojí.
2) Čas využíváme zatím přípravou nového materiálu, odpočinkem a pravidelnými sexuálními aktivitami Jsem zvědavý, kdo bude v kapele otcem číslo 1
3) Jak jsem již psal, dle mě to spousta mladých kapel nedá. Vše bude na sobě tak napráskané, že na ty mladé, začínající se letos vůbec nedostane. I my s Joys to letos nijak hrotit asi už nebudeme

Zdenek Svoboda, redaktor a organizátor

1) Covid? No přímo osobně se mne to nedotklo, televizi nepouštím, ale mediální masáži se vyhnout nešlo. Roušku jsem žádnou nedostal, takže jsem si vystačil s Palestinou. Jediný omezení, které se mě dotklo, byla absence muziky.
K tomu se váže i odpověď na další otázku - mělo proběhnout pár zajímavých křtu, a řada koncertů, o to vše jsem přišel. Měl jsem rozdělaných pár článku k výše zmíněným křtům, tak ty skončily v propadlišti dějin. Zůstalo mi pár lístku na nějaké festivaly tour, které měly začít, jsou odloženy, a co mě mrzí, jsou lístky na KISS, to je ve hvězdách. S články o muzice jsem na chvíli přestal, přijde mi to jako parazitovaní na Covidu, ať bych chtěl nebo nechtěl, stejně by se rozhovor k tomu stočil. No a chybí múza inspirace.
2) Volny čas? Tak s tím si nevím po pravdě rady. Řeším to prací, té je chvála bohu dost. Renovace mého víkendového auta a večery? Tak ty mám prázdné.
3) Dopad na hudební scénu? To je otázka, na kterou se těžko odpovídá, protože situace na bojišti se mění každým dnem. Ze začátku, když přišel první zákaz, vypadalo to lepé z toho důvodů, že kapely sice nemohly hrát, ale mohly zkoušet. Takže začaly vznikat nové písně, nápady na nova cd. To vše padlo. Teď je situace taková, že snad v červnu by se mohlo začít hrát, otázkou je, pro kolik lidí. Když to dopadne dobře a budeme hovořit o návštěvnicích v řadech stovek tedy 0 až 600, tak to bude velké plus pro rockovou muziku. Lidé jsou hladoví po muzice. Řada malých festivalu bojovala o přežití, řada jich skončila. Tohle by mohla byt vzpruha větší návštěvnost a regionální kapely budou mít možnost ukázat se více lidem. Řada promotéru už si stěžovala na chování tzv. hvězd, ať už jde o přemrštěné požadavky, tak chovaní superstar. Kolikrát se stávalo, že hvězdy vystoupení odřekly, protože dostaly nabídku za větší peníze. A při 3 koncertech denně v sezoně snad o playbacku ani mluvit nemusíme. A velkých festivalů nelituji, když si kapela musí zaplatit nemalou částku, aby mohla vystoupit, tak tady asi není něco v pořádku. Takže za mne, když to bude do nějakých 600 -700, jsem pro, a muzice to pomůže.