Covid 19 a lidé okolo muziky - 5. část

  • Číst 7776 krát

5. díl „seriálu“ o tom, jak prožívají období Covid 19 bez hraní a fanoušků jak muzikanti, tak lidé, kteří se aktivně okolo muziky a festivalů točí. Všichni dostali tři stejné otázky, anketa bude na Rockpalaci zveřejňována postupně. Zde máme další odpovědi.

1) Období Covid 19 zasáhlo každého z nás. Jak se s tímhle problémem vyrovnáváš ty osobně a jak se to tebe, tentokrát jako muzikanta a kapely týká, popř. tebe jako organizátor?
2) Jak využíváš, využíváte „hudební klidu“.
3) Jaký myslíš, že to ve finále bude mít dopad na naší hudební scénu?

Nikola Kandoussi - The Agony
1) Z osobního hlediska se mě to dotklo tak, že namísto z kanceláře pracuji z domova (jsem zaměstnaná v oboru IT) a už víc než měsíc jsem se neviděla s rodinou, takže si voláme po Messengeru. Zůstávám doma s přítelkyní a pejskem a myslím, že celý to období zvládám v pohodě, popravdě řečeno jsem si i dost odpočinula a zjistila, jak důležité jsou rodinné vazby, vztah, domov.
Co se týče kapelního hlediska, korona nám s The Agony o měsíc posunula nahrávání EP ve studiu SONO a zrušila pár jarních koncertů - zatím čekáme, jak dopadne léto. Taky jsme víc než měsíc nezkoušely, takže se těšíme, až se za pár dní zase potkáme a začneme hrát, a pak nastoupíme do studia )))))
2) Samostudium, drcení materiálu na natáčení, řešení organizačních otázek spojených s EP. Dopsala jsem jednu písničku a ze zbytku udělala demáče, které použijeme jako referenci při nahrávání. Myslím, že jsme se úplně neflákaly!
3) Tak jako nic není černobílé, dopady podle mě budou negativní i pozitivní. Negativní v tom smyslu, že třeba letní akce a festivaly postupně padají a je otázkou, jak se to promítne do jejich budoucího fungování... obavy mám i o promotéry, kluby a veškerá povolání, která provoz kulturních akcí zajišťují, ale ti všichni se z toho dostanou, pokud fanoušci i nadále budou chodit na koncerty - a nikdo ještě neví, v jaké míře se korona podepsala na jejich ekonomické situaci a jestli právě na kulturním vyžití nebudou víc šetřit.
Co vnímám jako pozitivní dopad je fakt, že lidé si uvědomili, že ani kulturní akce nejsou vždy garantovanou samozřejmostí a o to víc si jich budou vážit a užívat si je, až se zase rozjedou. O hudbu jako takovou nepřišli, trend livestreamů se rozjel rychle a efektivně, ale koncert v narvaném klubu, sálu, nebo na festivalu nic nenahradí.

Mike Voigts – HARDMOK

1. Myslim, že je třeba se na tuto dobu podívat trochu z jiné stránky. Berme to jako obrovskou příležitost si udělat pořádek ve svých hlavách a soustředit se na věci, které jsou podstatný. Když odhodím myšlenky na politicko - ekonomické důvody a dopady, je tahle bizarní doba pro mě i naší kapelu a doufám i pro naše fanoušky obrovskou příležitostí jít ke kořenům, trochu se nad sebou zamyslet, co je to co chceme, co nás vlastně naplňuje, proč to děláme.??? Mluvím o muzice. O její hutnosti, melancholii i lyrice... Pro nás je to doba odhození zbytečností a samozřejmě o pokoře. Je třeba taky udržet dobrou náladu a hlavně už se sakra strašně těšíme na živý hraní... Pokud se na to kouknu z ekonomiky, no asi takhle. My se tím bavíme a neživíme, každý koníček něco stojí a profi kapely, co jezdí za gáži, jsou na tom daleko hůř než my, co hrajeme po práci... :)
2. V první otázce či vlastně odpovědi je řečeno vše podstatné. Kapela Hardmok prostě studuje nové demáče, ale ne nějak vehementně, nechává se inspirovat, a vlastně po těch letech i trochu odpočívá, ale to v tomhle případě není vůbec na škodu... Samozřejmě cvičíme a občas i každý doma trochu tvoří.... hlavně se z toho neposrat …
3. Tak to si moc nedokážu představit, ono ani nevíme, kdy to skončí, takže těžká otázka. Doufám ale, že se začne o to víc chodit na koncerty. Možná bude třeba zauvažovat o nějaké jiné formě koncertních prostorů, kdo ví.... Osobně bych se to snažil vrátit do doby před Covidem. Asi si dokážu představit vzestup streemování, z toho moc nadšený nejsem, ale aspoň něco, a určitě tu v těch přitvrzelejch podmínkách vznikne jakási obdoba undergroundu, a možná vzepření se restrikcím, ... Každopádně uvidíme. Přeju všem, kdo chodí na Rockpalace dobrou náladu a hodně hudby, a vám do redakce hodně sledovatelů a chuť do práce. Mějte se Fajn Mike

Iveta Gajdošová – merch Limetall
1) Hlavně mi chybí ta živá hudba a kluci z kapely, jsou jako moje rodina.
2) Moc neodpočívám, chodím do práce a ve volných chvilkách fotím na zahradě třeba ptáky
3) Obávám se, že skončí spousta fesťáků

František Petričko - Morava
1)Pokud se zaměřím čistě na muzikantskou duši mou a celé kapely Morava, tak v první chvíli velký smutek – velice jsme se těšili na první jarní koncerty a taky na to, že se budeme moci pravidelně všichni potkávat jako kamarádi. Na druhé straně má teď Api ve svém studiu spoustu času na komponování naší nové desky a už teď se už velice těším, až si poslechnu, co pro nás připravil :-)))))
2)Videoklip k promo singlu „Žena“ z nového CD jsme pustili do světa koncem března a třeba záběry na náměstí a ulic plné lidí v něm najednou v tomto období působí zcela jinak, až neskutečně…. Jsme optimisté, takže věříme, že se vše co nejdříve v dobré obrátí. My teď naštěstí můžeme dávat svou muzikantskou energii, když už ne z pódia, tak alespoň do nových písniček. To se teď opravdu hodí
3)Přejeme tímto všem muzikantům štěstí, pevné zdraví a múzu věčnou. 

Josef Ivanič-basák z kapely DANGAR SIX
1) Samozřejmě, že se toto korona období dotklo kapely i mne osobně. Díky uzavíraní velkých firem /jako Škoda nebo VW/,ubývalo práce v menších strojírenských firmách, jako je ta naše, kde pracuji, až nezbyla práce žádná a muselo se na nucenou dovolenou. Dále se uvidí, jestli 60 procent nebo ztráta zaměstnání. Neblahé vyhlídky do blízké budoucnosti že? Lidský pud sebezáchovy bude myslím v budoucnu velet k opatrnosti, což pro hospodářství nebude rozhodně dobré.
Ostatní z kapely to zatím moc ohledně zaměstnání nepostihlo a všichni jsme zdraví a doufáme, že to tak hodně dlouho zůstane.
2) Co dělat zavřený doma, než se věnovat muzice ať aktivně či pasivně. Téměř všichni členové se vrhli do skládání nového materiálu pro CD číslo dvě. Třetina již byla nachystána ještě před koronou. Vše nové se on-line dolaďuje a teď už snad můžeme i zkoušet pospolu, tak naše výmysly spojíme v celkové skladby. Musím říci, že to nezní vůbec špatně a máte se na co těšit.
Dále máme pocit, že bychom ještě chtěli ze stále ještě aktuální desky Smetiště dějin udělat nějaké nové video. Scénář se již připravuje a v jednání jsou i parádní slavní hosté, tak uvidíme, jak vše dopadne. Do studia bychom měli nastoupit v říjnu, takový je plán, ale jak říkám. Dnes není nic, jak by mělo být...tak uvidíme. Ač DanGar Six nevystupuje, tak je stále co vymýšlet a realizovat.
3) Toto je těžké odhadovat a je to vše hrozně složité. Zkusím hodně zkráceně reagovat. O tomto a dalších problémech souvisejících s dopadem Covid-19.Debatují, přou se a hádají politici, umělci i obyčejní smrtelníci. Politici mají vše aspoň do voleb jasně dané. Když nevyhrají, další období budou v klidu kritizovat z opozice. Zrovna tak jako to dělá opozice již teď. Takže pokud se živobytí týče, tak jsou v pohodě. Umělci se právem bojí, co bude. Dobří profíci se myslím oklepou rychle, o ně se fakt nebojím.
Malé kapely jako mi, které nejsou závislé na příjmech z hudebních či jiných produkcí se zase budou bát o svá soukromá zaměstnání a existenci svých rodin. Tak to prostě je. Tím že nemůžeme hrát, přicházíme o možnost si za naše úsilí vydělat pár krejcarů na náklady spojené s nahráváním a točením klipů atd. Tak se snažíme aspoň nezahálet, pracovat na sobě a zlepšovat se a doufat v lepší zítřky:-). Snad se vše brzo uklidní a vrátí se do relativního normálu a začneme znovu zpívat, hrát a tančit.
Co toto období udělá s návštěvností a zájmem o živou muziku si netroufám odhadnout, ale budu optimistou... Něco mi ale nahlodává mysl, že už to nebude ono, ale doufám, že se pletu. Převelice Ti děkuji za anketní rozhovor a moc se těšíme na naše fanoušky, až jim budeme moci předvést nový materiál... Snad to nebude dlouho trvat.