Covid 19 a lidé okolo muziky - 7. část

  • Číst 7714 krát

7. díl „seriálu“ o tom, jak prožívají období Covid 19 bez hraní a fanoušků jak muzikanti, tak lidé, kteří se aktivně okolo muziky a festivalů točí. Všichni dostali tři stejné otázky, anketa bude na Rockpalaci zveřejňována postupně. Zde máme další odpovědi.

1) Období Covid 19 zasáhlo každého z nás. Jak se s tímhle problémem vyrovnáváš ty osobně a jak se to tebe, tentokrát jako muzikanta a kapely týká, popř. tebe jako organizátor?
2) Jak využíváš, využíváte „hudební klidu“.
3) Jaký myslíš, že to ve finále bude mít dopad na naší hudební scénu?

Jackie Daniels - Hairy Groupies

1) Jak osobně, tak jako muzikanta, se mě to v současnosti týká opravdu hodně. Od března jsem až do léta měla každý víkend naplánované koncertní aktivity, ty samozřejmě všechny odpadli. S kapelou jsme také měli nahrávat CD, ale jelikož je náš producent z Německa a přemýšleli jsme i o variantě v Německu přímo natáčet, jsou i tyhle aktivity rázem pryč. Coby student jsem navíc ve třetím ročníku a čekají mě státnice. Všechny předměty jsou teď ale modifikovány do distanční formy a stále není jasné, jak které zkoušky budou vypadat. No a samozřejmě nemůžu ani učit, takže nemám žádný příjem.
2) Zkoušky jsme zatím pozastavili, po dobu omezeného volného pohybu osob. Teď, kdy už se omezení začínají rozvolňovat, už zase uvažujeme o jejich obnovení. Doma se alespoň snažíme tvořit nový materiál a "tunit" i ten již napsaný. Ale obecně si toho teda vůbec neužíváme. Měli jsme před sebou ještě řadu zastávek z tour Back to the 80's a s blížící se letní sezónou nás měly čekat úžasný open air akce. Bohužel se asi budeme muset rozloučit úplně se všemi..
3) Já bych si strašně přála, aby vůbec žádný. Anebo jestli, tak jen ten, aby si lidé víc začali vážit živé hudbu a zároveň hodili na koncerty v hojnějším počtu. Ale vím, že je situace pro řadu klubů vážná a bohužel může být i pro někoho osudnou. Snad se všechny ta úžasná místa ke hraní oklepou a budou i nadále fungovat..

Miloš Pešta - Asmodeus

1) Situace od 12.03. zasáhla především vystoupení týkající se rockové opery Kladivo na pýchu, kterou jsme odstartovali 05.03. čtyřmi vystoupeními v klatovském divadle. To se podařilo doslova za pět minut 12. Další akce jsou přeloženy, ale to se týká všech pořadatelů. Nás především těší, že jsme stihli alespoň premiéru a reprízy, protože bez toho bychom asi nenastartovali energii do dalšího pokračování. Takhle jen vyčkáme na uvolnění situace. Co se týká Asmodea, tam není žádný propad.
2) Jsme kapelou koncertující jen několikrát v roce na vybraných akcích, takže v pohodě.
3) Basinfirefest pravděpodobně, stejně jako další fesťáky, nebude, takže uvidíme. Máme koncert v prosinci s Törrem v Akropoli v Praze a to to už by to mohlo jít.

Petr Říha – Lord

1) Covid a já ... považuji vše za mistrnou manipulaci a obchod se strachem. Covid zde samozřejmě je, ale dle mého názoru byl použit či zneužit. Existuje množství nezpochybnitelných důkazů, že je vše tak nějak jinak. Kapela ... měla skvěle naplánovanou sezónu, kdy měla projet mnoho koutů ČR, vše padlo, nevadí, vyjedeme příště. Kapela se připojila k projektu NaŽivo, kdy minulý čtvrtek odehrála koncert ze studia ExAvik. Skvělá akce, skvělá parta lidí.
2) Po nucené pauze opět cvičíme a zřejmě s ohledem na vývoj začneme dělat novou desku, no uvidíme.
3) Trošku se bojím nového fenoménu live stream koncertů a doufám, že nespustil nový trend koncertů “do obýváků”, ale snad ne, atmosféra koncertů je nenahraditelná. Pozdravujeme všechny fandy Rockpalace a brzy na viděnou. Petr

Iron St. Hoch – Invader

1) Tak blázinec okolo viru se dotknul každého na téhle planetě, kdo tuhle prasárnu vymyslel a udělal, se snad jednou lidstvo dozví, a pak bude trestat. Jako muzikanta se mně to dotklo až moc. Za prvé měli jsme v květnu vyjet na koncerty do Ruska a hrát při oslavách 75 ukončení II. světové války- Tohle jsme tedy prosrali.
2) Období hudebního klidu využívám k práci pro firmu. Co se týká kapely tak nezkoušíme, resp. nezkoušeli jsme, teď už opět začneme. Rozhodli jsme se, že vzhledem k tomu, že návrat k normálu je v nedohlednu a nikdo neví, jestli nějaký návrat a hlavně jaký bude, že zřejmě půjdeme do studia nahrávat druhé album, které je připravené.
3) Dopad? Tak třeba se trochu pročistí voda v českém rybníčku, staří kapříci se zklidní a šanci dostanou mladé a perspektivní kapely, je jich u nás dost, které jsou opravdu dobré. Teď nemluvím o Invaderu, protože, my máme jasno v tom, co děláme, jak to děláme a proč to děláme.

Libor Chvojka – Vosí hnízdo

1) Já osobně se vyrovnávám prací a věnováním času vnoučatům, jsem čerstvě dvojnásobný děda. Jako muzikanta mě svrbí ruce a stav věcí pěkně sere. A kapele se radikálně změnily plány.
2) Každý jsme na home office a cvičíme si, nový materiál na letošek v plánech nebyl. Právě jsme dodělali a vydali desku a ještě na poslední chvíli stihli pokřtít.
3) Ve finále doufám, že lidi budou po kultuře hladoví, budou na to mít a bude zas veselo a kravál. My se teda těšíme děsně a snad náš dopad na scénu ta scéna ustojí