Covid 19 a lidé okolo muziky - 10. část

  • Číst 7503 krát

10. díl „seriálu“ o tom, jak prožívají období Covid 19 bez hraní a fanoušků jak muzikanti, tak lidé, kteří se aktivně okolo muziky a festivalů točí. Všichni dostali tři stejné otázky, anketa bude na Rockpalaci zveřejňována postupně. Zde máme další odpovědi.

1) Období Covid 19 zasáhlo každého z nás. Jak se s tímhle problémem vyrovnáváš ty osobně a jak se to tebe, tentokrát jako muzikanta a kapely týká, popř. tebe jako organizátor?
2) Jak využíváš, využíváte „hudební klidu“.
3) Jaký myslíš, že to ve finále bude mít dopad na naší hudební scénu?

Josef Pavka – Argema
1) Co na to napsat. Tak, dotýká se mě to samozřejmě stejně jako všechny ostatní. Ze dne na den jsme přišli o příjmy a bohužel ani ve výhledu to nevypadá, že by se koncerty mohly v nějaké rozumné míře spustit. Naše branže bude do toho vlaku naskakovat až jako poslední, což není zrovna skvělá vyhlídka. Ale taková je dnes situace a musíme se s tím smířit.
2) Všechno zlé je k něčemu dobré. V současnosti alespoň máme dost času na přípravu nových písniček a v létě se zavřeme do studia, abychom vše v klidu nahráli. Materiálu už je dost, tak alespoň bude z čeho vybírat!
3) Já myslím, že se z toho všichni zase rychle otřepeme a fanoušci se teď alespoň mají na co těšit. My se teda na živé hraní už těšíme neskutečně.

Jindřich Trajchel - basák kapely Orchidea

1) Osobně mě to příliš nezasáhlo. Jsem zdravý a jako horník pracuji i nadále denně bez jakéhokoli omezení. Z pohledu muzikantského je to samozřejmě o něco horší. Ač jsme se od minulého září věnovali přípravě nového CD, které jsme v těchto dnech také natočili, zasáhne nás to stejně jako ostatní a to především v rámci živého hraní. Akce se ruší, přesouvají na pozdější termíny či dokonce příští rok, jsou zavřené hranice, což nás velmi omezuje ... zkrátka jsme zavření na zkušebně a čekáme, až budeme moct někam vyjet a představit se s novým materiálem znovu také publiku.
2) Jak jsem již psal ... kapela od září makala na nových písničkách a v těchto dnech jsme trávili čas nahráváním. Omezili jsme živé hraní na minimum a to jsme ani netušili, že se k němu nějaký čas nebudeme moct vrátit. Na novém CD se usilovně pracuje, dolaďujeme grafiku a další potřebné záležitosti a co nevidět jej vypustíme do světa.
3) Samozřejmě my jakožto amatérská kapela to nepocítíme tak jako profi muzikanti, kteří se hraním živí. U nás je to spíše o tom, přečkat toto období a poté se vrátit v plné síle na koncertní pódia. Myslím si, že spoustu kapel toto období položí a skončí, přijde na ně ponorka, bude jim chybět motivace ... Nejen letos, ale také příští rok bude pro kapely složité se někam dostat, když se akce i se svými programy přesouvají na příští rok ... kluby to také nebudou mít lehké. Uvidíme, jak se to vše vyvine.

Kapela KIKS – Míra

1) Všichni v kapele máme zaměstnání, které je v plném provozu během celé této Covid situace. Tím pádem chod rodin a náš příjem je bez problému. Co se týká muziky - s nastavením omezení nic neuděláme a musíme doufat, že to co nejdříve poleví a nastane čas na pořádné odreagování, které také všichni potřebujeme.
2)U nás je to tak, že naše poslední vystoupení bylo v únoru, kde jsme zorganizovali náš benefiční koncert na podporu obyvatel vyhořelého domu v Kladně (veškeré vybrané vstupné jsme poslali na jejich účet). A poté jsme měli mít dvouměsíční volno z důvodu operace ramene kytaristy Martina a volný čas měl být ve znamení setkání zkoušek. Bohužel vše padlo. Proto tento čas využíváme k Martinově rekonvalescenci, která probíhá o něco déle, než se původně mělo dít. A stejně bychom nemohli v dubnových akcích vystoupit. Dále květen měl být věnován nahrávání ve studiu Good Day Records našich několika nových písní na připracované CD (a to také tím pádem stojí) protože Martinovo rameno není v pořádku a samozřejmě i Covid situace má na tom podíl.
3) No pro kapely a muzikanty, kteří mají muziku, jako zdroj příjmu je tato doba velmi náročná, protože nezbývá nic než čekat jak se vše bude vyvíjet. Když vezmu vliv na naši kapelu, tak škoda akcí, které se museli zrušit, protože při stále stoupající konkurenci se vyjednávání akcí stává náročnější, dále tímto "klidem" člověk vypadne z takového koloběhu, který bude mít vliv si opět zvyknout na jistý druh pravidelné aktivity a dostat se do toho zpátky bude i fyzicky náročné … ale budeme v tom všichni a věříme, že se co nejrychleji z-adaptujeme. No a co si popřát: ať se situace co nejdříve vrátí do starých kolejí a všichni zapomene na tyto náročné chvíle a jak vždy podotýkáme - BIGBÍTU ZDAR A OPATRUJME SE!!

Maco (Martin Szczur) – Ingott
1) Je smutné, že se nehraje a festy chybí asi všem, jak kapelám, tak fanouškům, jinak osobně se mně to nijak moc nedotýká, nikam moc nechodím ani do hospody, nepiju pivo jenom rum, jsem takový domácí týpek.
2) Odpočinek musí být, jinak cvičíme individuálně a chystáme materiály na nové CD.
3) Vůbec netuším, jaký bude dopad na hudební scénu a pravdou je, že zatím na to raději ani nemyslím.

Matěj Lipský – Bratrstvo Luny
1) Na rozdíl od jiných muzikantů se teď nezastavím. Mám na starosti zařízení pro lidi s postižením, kde je skoro 250 klientů a stejný počet zaměstnanců a musím udělat všechno pro to, abych je ochránil před pandemií. Takže nemám čas na skládání a vlastně ani na přípravy živých koncertů na podzim nebo pro příští rok. Nicméně, jsem alespoň u nás v zařízení připravil přenosy live koncertů ostatních skupin do televizí klientů. Funguje to hezky.
2) Původně jsem chtěl točit klipy k novému albu Krmelce a skládat pro Bratrstvo Luny, ale jak jsem už uvedl, klid se nekoná. Denně pročítám nařízení vlády a ministerstev, zasedá náš krizový štáb a provádím kontrolu opatření. Takže mazec. Probíhají alespoň závěrečné práce na albu pro děti “Mámo, táto v komoře je krockodýl", ale ty jdou vlastně mimo mě (ilustrace do knihy, korektury a sazba), žel se nám přesouvá vydání u Élysionu z června na konec roku. Snad.
3) Historie jiných pandemií ukazuje, že má tři fáze. Ta poslední je kulturní. Vždy došlo k nějakému vzestupu kultury. Už teď se to pomalu děje na internetu a až bude po všem, tak bude kulturní a to i hudební boom.
Rain - klávesák Vláda Čap
1)No, jelikož vzhledem k situaci je můj podnik teď ještě nějakou dobu zavřený, tak jsem se pustil do prací okolo domu. Osobně se s tím vyrovnávám celkem dobře, až na někdy už začínající ponorku, snažím se to ale neřešit a být v pohodě. Jako muzikanta mě to mrzí, že nemůžeme hrát, člověk se potom doma hodně nudí, viz ta práce okolo domu, ale člověku to zkrátka chybí, to je jasné.
2) Tak od všeho trochu, snažím se po doma cvičit, jak se dá, ale samozřejmě využívám toho klidu i k odpočinku. S kapelou zacvičujeme nového kytaristu a i připravujeme nový materiál, takže se máte na co těšit.
3)Podle mého názoru bude ze začátku hlad po koncertech a dalších kulturních akcí, ale chápu, že to bude postupně, než se opatření uvolní úplně a budeme moct pařit, tak jak jsme zvyklí. Je možné, že některé festivaly a kulturní akce nebudou takové, jaké byly, a je možné, že některé zaniknou, což se doufám osobně nestane.

Luděk Folkman – zpěvák

1) Já se snažím hledat spíše pozitiva. Snažím se volný čas využít pro věci, které jsem dlouho odkládal. Takže doháním nějaké osobní resty, nebo se učím novým věcem, jako je např. práce se zvukem při nahrávání, a tak… Nemůžu už měsíc a půl do práce, což mi už paradoxně taky chybí. Ale aspoň jako tester softwaru mohu dělat i z domova. TV, naštěstí, nemám a ostatní média také moc nesleduju, protože ta mediální masáž je fakt něco. Není to zdravé. V lidech to živí akorát strach, a jak známo, strach je špatný rádce. Co se hudby týče, tak samozřejmě nemůžu vystupovat ani sám, ani s Velrybou, ani s Deviantem, což nás samozřejmě štve, ale holt musíme vydržet. Naštěstí já i kluci máme svá zaměstnání a muziku děláme spíše pro radost, takže se žádná katastrofa nekoná.
2) Zkoušky jsme s ohledem na restrikce vlády zrušili, nicméně teď, když už se opatření rozvolňují, tak znovu začínáme zkoušet. Já osobně jsem za posledních 6 neděl pár písniček napsal a předtáčím si dema. Na podzim bych se rád pustil do druhé sólové desky a rád bych poskládal i kapelu čistě zaměřenou na mou tvorbu. S Deviantem letos chceme nahrát dvě písničky i s klipy. Jak to bude s koncertama, to v tuhle chvíli neumím říct.
3)Tak ono už teď to kultura dost odnesla. Kapely asi přežijou, ale pořadatelé a kluby to budou mít těžké. Záleží na tom, jak moc bude zasažená ekonomika a na tom, které kluby přežijou. Na tom, jestli se lidi nebudou bát vylézt ven, zda budou při penězích, a na tom, jestli jim to vláda zase nezakáže. První omezení se zavedla asi hlavně proto, že se o novém koronaviru nic moc nevědělo. Nevědělo se, jaká je smrtnost a hlavně nás to zasáhlo celkem nepřipravené. Nyní už jsou k dispozici nějaké statistiky, a byť čísla prezentovaná v médiích působí děsivě, tak zas tak děsivá nejsou. Pouze je tak prezentují. Umíme si představit, že by nám se stejnou vervou denně servírovali, kolik lidí dneska zabila běžná sezónní chřipka, HIV, rakovina, cukrovka, mrtvice, kardiovaskulární nemoci, či návykové látky? Ta čísla by byla zaprvé podstatně vyšší a zadruhé by se nad nimi nikdo ani nepozastavil. Nedej Bože, kdyby nám kvůli tomu něco vláda začla zakazovat. Vypadá to, že už si to lidi začínají uvědomovat, a že nás vláda znovu nepošle do kulturního temna a ekonomické pasti. Ekonomické následky by pro nás mohly být daleko horší, než následky koronaviru. Tím nechci, říct, že by se měl koronavirus ignorovat. Podle mého názoru se to začne postupně vracet k normálu. Budou tedy dočasně zakázaný velký akce, jako jsou např. festivaly, ale koncerty do určitého počtu lidí asi možný budou. Pak samozřejmě záleží, jak se bude situace vyvíjet na podzim. Vypadá to ale, že se budeme muset s novým koronavirem naučit žít, protože asi jen tak nezmizí. Rozhodně si ale nemyslím, že by se koncerty definitivně přesunuly do virtuálního světa. Teď tedy není jiná možnost, nicméně to nemá tu atmošku, ani pro ty muzikanty, ani pro lidi.
Na závěr bych rád popřál všem optimismus, zdraví a odolnost vůči strachu. Ono to nějak dopadne. Držte se!