Arakain představil v Denoche Jekkyla a Hydea

Co napsat o koncertu, když tu kapelu vidíte nejmíň po třicátý. Ano, je to tak. V mé nedokonalé evidenci absolvovaných koncertů Arakainu jsem dosáhl třicáté položky. A ta třicítka padla zřejmě ještě dříve, protože mi tutově chybí v evidenci nějaká vystoupení na Zálabí nebo na Výravě. V tom mám trošku zmatek.

Arakain na podzim vydal album Jekkyl and Hyde a jede k němu turné. Na to, že mě tohle cédo zezačátku moc nechytlo, tak živě to je hodně v pohodě, o čemž jsem se přesvědčil v Denoche v Hradci Králové, který se pyšní přídomkem největší hudebního klubu ve východních Čechách. A myslím, že právem. Tohle doupě je fakt nádherný. Srovnání snese třeba s pražským Fórem Karlín, které je sice větší ale podobně vybavené. V Denoche jsem byl poprvé a věřím, že ne naposled. I když mrknu-li na běžný program klubu, tak tam pro nás metalisty mají tak akorát rockotéky. Živých koncertů rockových kapel tam zatím moc nebylo. Ale klub byl otevřen teprve v prosinci 2016.

Arakain vedle novinek přehrál prověřené tutovky. K desce zvolil nezvyklou taktiku. Na každém podzimním koncertu si kapela album sama pokřtí. Nejinak tomu bylo v Hradci. Z novinky hraje dokonce sedm věcí. Ale oprášil rovněž několik dlouho neslyšených songů. Ocenil jsem krále moci ze stejnojmenné desky Farao nebo ještě starší baladu Půl století. Dlouho jsem taky živě neslyšel Jesus business. Po letech se hrálo i z desky S. O. S. Zazněla tak píseň To jsme my. Kapela vzkřísila i Magora. Z nejstarších pecek nechyběl superrychlý Amadeus nebo typický přídavek Proč. Tyhle thrashmetalový vály prostě nestárnou. A co bylo nakonec? Jasně, Apage Satanas. Čirá euforie a nadšení. Už mám zařízené vstupy na další dva koncerty Arakainu v příštím roce, tak se mám na co těšit.

Předkapelami byly pražandy The Agony. Takový energický rock and roll. Celou dobu jsem si říkal, že je to takový Motörhead v sukních. Prostě Lemmy s kozama. A co daly holky jako bonus? Ace of spades. Druhou předkapelou byli pražští progresivní rockeři Booters. Nebyli špatní, ale ze začátku mě to nebavilo. To přišlo až ke konci.

Pro Rockpalace Honza Holý