Harlej s Hrbáčkem vystoupil po patnácté na Výravě

Letní parket Výrava zažil pořádnou nápor stovek fanoušků rocku. Na společný koncert Dogy, Komunálu, Harleje a Morčat na útěku dorazilo podle všeho několik tisíc návštěvníků. Tolik lidí jsem pod zastřešený „tunelem“ parketu ještě neviděl. Myslím, že je otázkou času, kdy si tato sestava v příštím termínu zahraje na přilehlé louce, kam výravští posouvají ty největší koncerty a kam se v pohodě vejde i třeba pět tisíc fandů rocku a metalu. Takhle „stálý“ letní parket dosáhl zřejmě svého vrcholu a vzhledem k okolní zástavbě už asi kapacita areálu nafouknout nepůjde.
Hned po příjezdu jsme zamířili k našim přátelům, kteří již stáli „na značkách“ v první řadě. Po vřelém přivítání jsme probrali hudební události posledních týdnů a domluvili se na dalším setkání hned další den. Ale tato následná akce si zaslouží vlastní report, takže ještě vyčkejte.
Úvodní vystoupení patřilo karvinské kapele Doga, která to opravdu umí rozbalit. A je to pak cirkus se vším všudy. Ostatně Doga se pravidelně s fanoušky loučí s klaunskými nosy a čepicemi. K téhle kapele prostě patří všejaká ta cingrlátka a je třeba poznamenat, že i ta se neustále vyvíjí a Doga se snaží přijít s něčím novým, originálním. Izzi a spol jsou prostě kluci, který mají rádi své fanoušky a ještě radši je baví. Doga přehrála celou řadu prověřených hitů, kterých za 33 let na scéně nastřádala víc než dost. Když Izzi zahlásil: „Mám takovou trapnou otázku, je tady někdo divnej?, bylo jasné, že bude následovat pecka „Jsem trochu divnejů. A jestli jsou fanoušci Dogy divní, tak Izzi je „divnějšejší“. Samozřejmě nechyběl ani hit z první eponymní desky „Nejsi nevinná“. Jsem ale rád, že Doga netěží jen z bohaté minulosti, ale hraje i novější kousky, jako třeba svižnou baladu „Až jednou slunce nevyjde“. Po přípitku zelenou následovala píseň „Zelená“, co taky jinýho. Závěrečnou „Poletuju“ zpívala s kapelou celá Výrava.
Pak vystoupil téměř domácí Komunál, o kterém leckdo tvrdí, že má nejlepší fanoušky. To je samozřejmě trošku nadnesené, protože se mnou kluci komunální jistě budou souhlasit, že hudba není soutěž. Jedno je ale jisté, Komunál má velmi početné zástupy fanoušků, kteří prostě za kapelou jdou v jednolitém šiku, podporují ji a doslova hltají každý tón. Že můžou jiné kapely závidět? To asi můžou, ale závist není pěkná vlastnost. Komunál odstartoval svůj set novějšími věcmi, přiznávám, že je nemám tak naposlouchané, proto mě tolik neberou. Vše odstartovalo intro songu „Strom“ a pak už to šlo rychle dál. Mimo jiné zazněly „Dva přístavy“ nebo výtečný štych „Pod maskou klauna“. Píseň „Zapalte nás“ kapela poslala do nebe Vláďovi Šafránkovi, který už ji s Komunálem nestihnul nazpívat. Na „Cesty do nebe“ taky došlo, stejně jako na temný hit „Je to zlý“. Komunál jsem bohužel nefotil, protože jsme stáli dost daleko od pódia a já měl s sebou jen malý foťáček „poloautomat“.
Jako třetí vystoupil Harlej, který jezdí na Výravu už 18 let a jak prozradil ten nový zpěvák Harleje Tomáš Hrbáček, on je s Harlejem na stejném místě již po patnácté. Takže už to asi nebude pravda, že je nový zpěvák, ale furt mu to zpívá parádně. Tahle volba nebyla pro kapelníka Tondu Rauera po odchodu výše zmíněného Šafránka vůbec lehká, ale tahle volba se prostě povedla. Harlej odstartoval své vystoupení peckou uvedenou slovy „Tak tady máš, bože, co jsi chtěl…“, ano byl to „Zfetovanej“. To je otvírák jak prase. Paráda. Na Výravském mejdanu nechyběla ani „Holka zrzavá“, která třeba okusovala „Z Kuby kiwi“. Zazněly též vážněji myšlené, a přesto skvělé, songy „Strážní andělé“ a akustická „Proměna“. To jsou hity, které s kapelou zpíval opět celý areál. Mám čím dál tím radši i poměrně nové věci „Blbej den“ anebo „Na prodej“, protože „Na prodej není slovo chlapa…“.
Jako poslední vystoupila moravská kapela Morčata na útěk. Jejich humor a hudba mi nic moc neříká, zkrátka a dobře před Morčaty jsme se dali na útěk. Při výjezdu z parkoviště bylo vidět, že jsme nebyli zdaleka jediní. Následující den nás totiž čekala další akce, která měla startovat již po poledni. Proto jsme radši vyrazili „bydlet“.
Protože všechny tři úvodní kapely si dávají dostaveníčko na Výravě každý rok ve stejnou dobu, je jasné, že se uvidíme zase za rok. Teda pokud to nějaká zkurvená pandemie nezkazí. Myslím, že jsem tuhle sestavu na tomto místě viděl nejméně desetkrát.
Pro Rockpalace Honza Holý