Jarek Filgas se vrací k rockovým kořenům

  • Číst 8294 krát

Premier, Argema, Bagr, Vivian…kapely, ve kterých hrával, má na kontě stovky koncertů, 18 alb a pod hlavičkou JF Bandu stojí na prahu 19 tého a právě o novém albu, které zatím prezentuje klip Možná se rouhám, jsme si s Jarkem povídali. 

V Rockpalaci jsme spolu již rozhovor dělali, o kolik se změnila dnešní sestava JF Bandu oproti minulému rozhovoru?
Musím se přiznat, že teď si přesně nepamatuju, kdy jsme ten rozhovor dělali, ale za celou dobu aktuální fáze kapely JFB došlo k jediné změně, už vloni na jaře jsme vyměnili bubeníka, přišel Stanja Navrátil, se kterým náš basák Jirka Blažek hrál v několika projektech a spolu jim to luxusně šlape. Jinak vše beze změn. Jak se říká – vítězná sestava se nemění.

Vy jste nedávno vyjeli s klipem Možná se rouhám – kde se točil?
Stěžejní část natáčení klipu probíhala přímo v nahrávacím studiu Mercury při nahrávání novejch songů, myslím, že ta skvělá nálada, která tam panovala, se přenesla i do videa. A dotáčky s holkama a Horstem Sieglem, coby barmanem, jsme natočili v Praze.

Mluvil jsem s Mitvou a vypadá to konečně na nové album, jak jste daleko?
Přesně tak, po tý dlouhý době, co jsem ho sliboval, můžeme konečně říct – nový album bude. Vyjde v první polovině příštího roku (2021) a nebude to moje další sólovka, ale regulerní debutové album kapely Jarek Filgas Band. A když zmiňuješ Mitvu (Martin „Mitva“ Lukeš, bývalý manager Aleše Brichty), narovinu, nebejt jeho, tak to období čekání by pokračovalo. Vím, že tyhle nový songy si zaslouží někoho, kdo jim pomůže na svět ve všech směrech. A Mitva je právě ten člověk, kterýmu věřím, že tomu dá maximum. Zkrátka jsme si názorově sedli a jdeme do toho.

Kam bude směřovat hudebně album? Půjde stopou pop rocku, nebo plánujete tvrdší desku?
Už podle videoklipu „Možná se rouhám“ se dá poznat, kam míříme. Návrat ke kořenům rocku. Právě tam, odkud všichni v rámci tzv. modernizace utekli. Takže ty rychlejší věci s nabušeným rockovým spodkem, ty pomalejší klidně až v pop rockovým soundu, protože tak to naše ženská část publika od nás očekává. Každopádně všechny písně mají výraznou melodickou linku, myslím, že i textově je znát posun a když se k tomu přidá kvalitní interpretace všech členů JFB a zabalí do skvělýho zvuku Mercury studia, je tady výsledek, kterej stojí za poslech.

Kdo se postaral o muziku a texty? Půjde pouze o původní tvorbu?
V týhle první fázi nahrávání jsme natočili jen moje songy, tzn. věci, kde jsem autorem hudby i textů. Druhá fáze nahrávání, která bude probíhat na přelomu února a března 2021, už bude ve znamení i kluků z JFB, coby autorů. Kytarista Mirek Junák už mi pouštěl nějaký svý demáče - moc hezký pecky a taky klávesák Adam Titz, kterej se podílel jako autor i na mejch sólovkách, má taky něco připraveno, takže ve finále bude to album barevnější i z autorskýho pohledu. A tedy odpověď i na druhou otázku – pouze původní tvorba.

Bude na albu nějaký host, popř. překvapení?
Už teď tam nějaký hostování proběhlo, máme tam na jedný věci smyčcovej orchestr a sólo na saxofon nám nahrál Vladimír „Boryš“ Secký. A určitě v tom chceme pokračovat. A překvapení? Mitva mě tlačí do duetu, já už kdysi jeden udělal s Věrou Špinarovou a možná je čas na další, tak uvidíme, i tohle ještě může naše nový album potkat.

129143157 699063061044368 7657515503873929746 n

Koukal jsem, že nahráváte ve studiu Mercury s Mashou (Vizír), proč studio Mercury?
To bylo takhle, já myslel, že odjedeme na Moravu do studia k mýmu někdejšímu spoluhráči Pavlovi Březinovi (dnes Olympic) a tam si budeme v klidu laborovat. Ale pak mi volá Mitva, ať si jedu poslechnout a omrknout právě Mercury studio. A to mě přesvědčilo, Masha je opravdu velice šikovnej člověk, je to muzikant každým coulem, přijde s nápadem, když třeba tápeš a hlavně pak umí udělat ten finální výsledek. Tyhle naše nový nahrávky opravdu hrají jako kráva.

Chodíš do studia 100% nachystaný? A jaká je atmosféra v kapele?
Samozřejmě. Ale ono to už jde tak nějak automaticky. Já nazpíval asi 18 desek, takže to už člověk ví, co a jak. Ty základní věci jsou pořád stejný a některý tě napadnou právě až ve studiu. A navíc, když se neúčastníš jen jako zpěvák, ale taky jako autor, můžeš bejt připravenej na milion procent a stejně tě zas něco překvapí a ty musíš umět reagovat. A atmosféra v kapele? Budu se opakovat, ale mrkni na klip Možná se rouhám. Tam je skvěle vidět, jaká jsme parta. A za sebe můžu klukům jen poděkovat a doufám, že tu káru takhle potlačíme dál.

Dá klip Možná se rouhám i název alba, nebo bude jiný?
Název alba ještě definitivní není, zatím k tomu píšeme jen „2021“, myslím, že to rozsekneme až po kompletním dotočení všech věcí a nejspíš pak podle jedný z nich to nazveme. Ale znáš to – člověk míní…. :-)

Už máš datum, kdy by album mělo vyjít?
Přesný datum nemáme, ale bude to v první polovině příštího roku, ještě před létem, než začnou akce, festivaly, koncerty. Tedy pokud vůbec začnou, že. Ale jako věčnej optimista věřím, že léto už bude v pohodě.

Jak trávíš vynucenou hudební covidovou pauzu?
Pracovně. Nejdřív jsme byli ve studiu, pak jsme točili klip a když je ještě nějakej čas, dělám na dalších demosnímcích, protože štěstí přeje připraveným.

Plánujete dát album na streamovací stránky jako jsou Spotify, Itunes… a co klasický vinyl?
Především musí vyjít na CD, aby bylo k dostání v klasickejch kamennejch obchodech, pořád ještě jsou konzervativní fans, kteří chtěj mít doma fyzický cédéčko. Ale samozřejmě pak bude k mání i v digitální formě na těchto platformách. A vinyl je hezká představa, ani jedna deska, kterou jsem kdy nazpíval, na tomto nosiči nikdy nevyšla. A příští rok na podzim budu slavit „padesátiny“. Tak že by jako dárek? Uvidíme, ty nový nahrávky by si to jistě zasloužily.

Máš pocit jako muzikant, že má stále význam točit klasické album, nebo, jak je dnes moderní, jít cestou singlů?
Tak já poslední regulérní album nazpíval před deseti lety ještě s Argemou. Od tý doby jsem se vždycky připomněl jen nějakým novinkovým singlem. Ale po tak dlouhý době už je pak záhodno udělat celou desku, ať to mají fans pěkně komplet.

Pár „týdnů“ se už v bigbítu pohybuješ, jak to vidíš s možností prosadit kapelu tehdy a nyní?
Každá doba má svá pro a proti. Za našich začátků nebyl třeba internet, všechno se muselo tzv. vyjezdit. Ale pokud se ti to podaří, můžeš z toho žít prakticky pořád, neuděláš-li nějaký velký kotrmelce. Dnešní doba díky možnostem internetu nabízí rychlej start, pokud máš co nabídnout a podpoří li tě silnej finanční partner, můžeš bejt hvězda během krátký chvíle. Na druhou stranu, rychlej vzestup rovná se rychlej pád…tedy většinou.

Jak znám Martina Mitvu Lukeše, tvého managera, o koncerty nebude nouze, kde si lidé seženou informaci o JF Bandu?
A taky se na ně s klukama těšíme. Po tom letošním harakiri snad příští léto bude o to silnější. Veškerý info fans najdou na webu a nebo na facebooku JFB a za celej JFB bych vám chtěl vzkázat – TĚŠÍME SE NA VÁS!

Jarku já ti děkuju za čas, minule jste hráli tvůj oblíbený klip  od - Steva Lukathera, dnes pustím s dovolením váš nový klip – Možná se rouhám a děkuju za rozhovor.